Når du skal flytte ut fra gutte- eller jenterommet, er det gjerne med skrekkblandet fryd. Og det er ikke så rart – for hvor deilig blir det ikke å bestemme selv hvordan du vil ha det? Og hvor skummelt føles det ikke, når du selv må ta ansvar for at alt går riktig for seg? Ved å følge noen enkle, men viktige tips, blir flyttingen trygg og god.

Hybel, kollektiv eller leilighet?

De aller fleste som flytter hjemmefra velger å leie sin første bolig. For det er nemlig slik, at det på kort sikt lønner seg å leie, mens det på lengre sikt kan lønne seg å eie. De fleste studenter leier, og det er det vi skal se nærmere på her.

Du har flere muligheter når du skal leie bolig. Du kan leie privat, alene eller sammen med en venn eller kjæreste. Du kan leie et rom eller en hybel gjennom studentsamskipnader, eller du kan velge å leie i et kollektiv. Om du allerede vet hvor du ønsker å bo, er det flere steder du kan lete, som Finn.no og Hybel.no. Om du ikke kjenner byen du skal flytte til så godt, eller ennå ikke har bestemt deg for hvor du ønsker å bo, kan det være lurt å vurdere flere områder. Det er en kjensgjerning at det å leie «midt i smørøyet» koster mer enn å leie utenfor sentrum. Finn ut hva som passer best for deg, og prioriter ut fra det.

Sørg for å få husleiekontrakt – og les den nøye

Når du har funnet et sted å leie, er det aller viktigste at du sørger for å få en husleiekontrakt fra utleier. En mye brukt kontrakt er Forbrukerrådets standard kontrakt for leie av bolig. Les kontrakten nøye, og sjekk at alt stemmer.

Kontrakten kan være tidsbestemt (du vet når du flytter ut), du kan velge korttidsleie, eller du kan skrive en kontrakt uten tidsbegrensning. Sistnevnte betyr at du kan bo i leiligheten frem til du selv velger å flytte. Om det ikke er avtalt noe annet, gjelder en gjensidig oppsigelsestid på tre måneder. Oppsigelsestiden løper fra den 1. i måneden etter oppsigelsen gis. En av tingene du kan være sikker på når du skriver kontrakt, er at huseier ikke plutselig kan bestemme seg for at du må flytte. Det kan kun skje om huseier har en saklig grunn, noe du kan lese mer om på nettsiden til Huseiernes Landsforbund. Som en ekstra sikkerhet, kan det være lurt å ta bilder av leiligheten når du flytter inn. På den måten kan du være sikker på å ikke måtte betale for skader du ikke er ansvarlig for.

Unngå vanlige leietabber

Du er ikke den første som skal finne deg et sted å bo. Lær av leietabbene som andre har gjort før deg, så slipper du å gå i de samme fellene:

  • "Jeg signerte ingen kontrakt"
    Skriv husleiekontrakt. Husk også å ikke signere før du har lest alt nøye. En kontrakt stadfester dine rettigheter og plikter, og premissene for avtalen. Be gjerne en du stoler på om å se over og ikke vær redd for å stille spørsmål til utleier dersom noe er uklart. Standardkontrakter fungerer godt. Tenk også godt gjennom om du vil binde deg til en lengre periode eller avtale mange måneders oppsigelsestid. Studentlivet forandrer seg raskt og da er det dumt å betale for en bolig du ikke lenger trenger.
  • "Jeg betalte depositumet kontant"
    Mange studenter opplever at de må velge mellom forhåndsbetalt husleie eller opprettelse av depositumskonto tilsvarende flere måneders leie. Regelverket er tydelig på at utleier ikke kan motta depositum kontant eller på sin egen konto. Og husk at depositumet ikke kan være mer enn 6 måneder.

    Hvis du skal betale depositum, sørg for at det opprettes egen depositumskonto. På den måten er du trygg på at kontoen er sperret, og at utleier ikke kan gjøre uttak. Utgifter knyttet til kontoen er det utleier som skal betale.
    Les mer om depositumskonto her
  • "Jeg flyttet inn og oppdaget mange feil"
    Undersøk husrommet nøye når du er på visning. Se over boligen sammen med utleier. Skriv eventuelt en liste over møbler, feil og inventar – og ta bilder. Ikke vær redd for å stille spørsmål eller påpeke noe du legger merke til. Husk at utleier har ikke anledning til å ta betalt for mer enn forbruket av varme, vann og strøm. Dersom du oppdager feil eller mangler med boligen etter at du har flyttet inn er det viktig at du sender skriftlig beskjed om dette.
  • "Jeg glemte å kjøpe innboforsikring"
    Huseier er ansvarlig for å tegne forsikring på selve bygget, men alt du har med deg av eiendeler og verdisaker er det du selv som har ansvaret for. Selv om du bor på en liten hybel eier du nok mer enn du tror av klær, utstyr og elektronikk. Studenttiden er en gøyal tid, men fra tid til annen skjer det uforutsette ting.

Hva kan huseier kreve i leie?

Når det gjelder leiesum, så kan ikke huseier sette leien opp uten videre. Det finnes imidlertid to tilfeller hvor leien kan økes. Huseier kan tilpasse leien etter konsumprisindeksen én gang i året (indeksregulering skal varsles minst en måned før leieendringen iverksettes), eller sette opp leien til gjengs leie med seks måneders varsel. Gjengs leie betyr gjennomsnittsleie, og kan kun endres i tilfeller hvor leietaker bor i leiligheten i mer enn 2,5 år. Også dette kan du lese mer om hos Huseiernes Landsforbund.

Når det gjelder depositum, er det vanlig med inntil tre måneders husleie. Banken din har i likhet med alle andre banker en egen ordning for depositumskonto. Kontoen skal stå i ditt navn,men disponeres i fellesskap. Så lenge leieforholdet varer kan ingen av partene disponere beløpet på egen hånd. Når leieforholdet er avsluttet, og utleier og leietaker er enige om fordelingen av depositumet, kan utleier frigi depositumskontoen ved å sende en melding fra sin nettbank.

Les mer om depositumskonto

Lykke til, og nyt ditt nye hjem!