Å velge studier føles for mange som livets største avgjørelse. Helt siden du var liten har du blitt møtt med frasen; "Hva skal du bli når du blir stor da?" Og plutselig er du der. Du er stor og skal ta steget ut i den store verden. Og siden du har kommet til denne siden, er sannsynligvis også "den store verden" en annen plass enn her i Norge. Men hvordan vil det å krysse landegrensa påvirke kontoen?

Er det gratis å studere i utlandet?

Levekostnader i Norge er gjerne høyere enn i andre land. Men det som koster er at du som student i utlandet i de aller fleste land må betale for undervisningen. Studerer du i f.eks. Australia, USA, Storbritannia eller Canada må du betale skolepenger, noe som igjen påvirker hvor stort studielån du sitter igjen med etter endte studier. 

Noen unntak finnes, spesielt om du studerer på det lokale språket, og det finnes rimelige universiteter i Europa, også om du studerer på engelsk. Kostnaden varier mye fra land til land, og med utdanningen du søker, men du får støtte til å betale skolepengene fra Lånekassen.
Les mer om maksgrensen for lån og stipend på ANSA sin hjemmeside

Det finnes også mange ulike stipender for utenlandsstudier. ANSA gir deg en god oversikt over de ulike stipendene du kan søke på for utdanningen din. I tillegg er det også lurt å gå på studiestedet sine hjemmesider og undersøke hvilke stipender som passer for deg og din studieretning eller grad. 

Les mer om stipender for utenlandsstudier på ANSA.no

Det finnes også en lang rekke utvekslingsavtaler du kan benytte deg av. Spør på ditt studiested eller kontakt ulike reisebyrå, som for eksempel KILROY, som er spesialisert på å hjelpe studenter ut i verden.

Få gratis og personlig studieveiledning

Om du vurderer å studere i utlandet er det lurt å ta kontakt med ekspertene på området.

Over hele verden:

Storbritannia:

Hvor mye dekker Lånekassen studier i utlandet?

Du kan få studielån og stipend hvis studiene eller praksisen i utlandet er godkjent av Lånekassen. Se Lånekassens oversikt over godkjente utdanninger for å se om ditt universitet har blitt godkjent for lån og stipend tidligere. Det er også lurt å snakke med din karriereveileder fra videregående. De kan gi flere tips og råd til deg som ønsker å studere i utlandet.

Sjekk hvor mye du kan få i lån og stipend her

Hva skal til for å få støtte fra Lånekassen?

  • Utdanningen må være på fulltid; du er altså nødt til å være heltidsstudent
  • Utdanning må tilsvare, være på nivå med eller bli godkjent som en del av norsk bachelor-, mastergrad, eller PhD. 
  • Utdanning må være offentlig godkjent i studielandet.
  • Du må bestå utdanningen for å få full omgjøring.

Kilde: Ansa.no

Les mer om kravene for å få støtte av Lånekassen.no 

Merk: Det er dyrt å studere i utlandet...
Og du kommer til å få høyere lån enn om du studerer i Norden. Det er derfor lurt å regne ut hvor mye du sitter igjen med i lån etter fullført grad, i tillegg til å beregne hvor mye du kan ende opp med å nedbetale i måneden. 

 

Tilbakebetalingen starter normalt 7 måneder etter støtteperioden er avsluttet. Renter begynner også å løpe på lånet ditt etter endt støtteperiode.

Bosted og husleie når du studerer

Uansett hvor i verden du velger å studere, så vil store deler av det av du får inn på konto gå til husleie. Hos Lånekassen får du dekt noe av dette. Og om du velger å studere i dyrere byer, som for eksempel London eller New York, blir lånesummen justert opp.

Det er lurt å starte boligjakten tidlig. Er du førsteårsstudent, kan det være gunstig å finne bolig via studiestedets studentsamskipnad. Da er du også garantert å bo med andre studenter som er i samme situasjon som deg. Du kan finne gode råd om mulighetene dine på studiestedets hjemmesider.  Dette er spesielt anbefalt for utvekslingsstudenter. I tillegg kan studiestedet gi gode råd om mulighetene og prisnivået i nærheten av eller på campus.

Velger du å leie via private utleiere kan du ofte få en rimeligere bolig. Dette kan være spesielt smart i større byer, hvor det kan være veldig dyrt å leie gjennom studiestedet. Det som da er viktig er at du sørger for å være bevist på dine rettigheter og krav. Forhør deg også gjerne med lokale om hvordan området er, og hvor det ligger i forhold til campus før du betaler depositum på bolig. Det beste er å besøke området selv før du bestemmer deg. 

Husk: Transport til og fra campus koster også penger.

Søk legater

Legater og stipender kan være et fint økonomisk tilskudd når du studerer i utlandet. Det finnes mange legater og stipender rettet mot studenter på forskjellige utdannelser. Beløpet du kan være så heldig å få, ligger ofte mellom 1.000 og 20.000 kr per legat – så det kan fort lønne seg sende mange forskjellige søknader. Husk på at disse gjerne har ulike og egne søknadsfrister slik at du ikke er for sent ute med søknaden din.

Sommer- eller deltidsjobb som student i utlandet

Det er ikke umulig å få seg en deltidsjobb når du studerer i utlandet. Ønsker du å tjene ekstra ved siden av studiene, undersøk hvilke muligheter du har på forhånd. Sjekk både hvor vanskelig det er å få jobb og hvor mye som er vanlig å få i timelønn. I tillegg er det lurt å ha en viss kjennskap til arbeidsbyrden på studiet eller praksisen din. Da er det enklere å vite hvor mye du har kapasitet til å jobbe ved siden av og også hvor mye du har potensiale for å tjene. Husk at studiet bør ha første prioritet, da hele graden må være bestått for å få godkjent omgjøringen fra lån til stipend. Det er også viktig å vite om du trenger arbeidstillatelse, og hvor mye du eventuelt skal betale i skatt.

Sommerjobb i Norge er et godt alternativ for utenlandsstudenter. Sommerferien er lang, du har bedre tid og mer overskudd, timelønnen er også bedre pluss at du kanskje kan bo gratis hjemme hos familien. 

PS: Husk at maksbeløpet for studielån/stipend gjelder over landegrenser.

Studentrabatter i utlandet

Du kan, akkurat som i Norge, få studentrabatt på alt fra cafébesøk til pensumbøker også ellers i verden. Med et internasjonalt studentbevis får du tilgang til rabattene – men husk alltid å spørre etter dem! Det kan ofte være studentrabatt på en vare, en tjeneste eller en opplevelse, selv om det ikke er skiltet med neonlys om dette på døren.

Reiseforsikring

Reiseforsikring er et must når du er på utenlandsopphold, studier eller ei. Noen studiesteder har faktisk krav om ekstra forsikringer for å få tilgang til studiene. Men: Vær oppmerksom på at en vanlig reiseforsikring normalt ikke dekker lange utenlandsopphold. Derfor bør du undersøke din dekning og eventuelt sørge for oppgradering før eventyret starter. Her finnes det også egne studentforsikringer spesielt tilpasset utenlandsopphold.

Les mer om forsikringer under utenlandsstudier på NTNUs nettsider

Kort og banktjenester

Du har bruk for minst ett betalingskort når du reiser utenlands – og faktisk kan det være en god idé å ta med to, og oppbevare dem hver for seg. Da slipper du å stå pengelens hvis du mister det ene.

Nettbank og mobilbank er heldigvis lett å ta med seg på ferden, men husk innloggingsløsning for BankID, enten EsafeID, ActivCard eller Mobil-ID. Disse virker ikke bare inn mot banken, men også når du trenger tilgang til offentlige tjenester og plattformer hjemme i Norge.

Om du skal ta hele graden i utlandet kan det også være lurt å også opprette et kundeforhold hos en bank i studielandet. Dette kan gi deg flere muligheter som for eksempel tilgang til utenlandske mobilabonnement og lokale betalingsløsninger. I tilegg kan det være lønnsomt i lengden, da det koster hver gang du skal overføre penger til utlandet med norsk bankkonto. 

Kundeprogram UNG

Kort, konto og mobilbank for deg mellom 18 og 27 år. Det er ingen årsavgift på kortet og ingen gebyrer på dagligbank.

Les mer og bestill her

Bedre kontroll med budsjett

Du får et mye bedre overblikk over hvor mye penger du har til rådighet under utenlandsoppholdet hvis du skaffer deg oversikt og legger en plan i forkant. Ta deg derfor tid til å sette opp et budsjett for å finne ut hva du faktisk kan bruke månedlig mens du studerer i utlandet.

Les hvordan du lager et budsjett i artikkelen: Sånn får du råd til en kopp kaffe... eller en ferie.

PS! Inkluder flybilletter i budsjettet!

Vil du sikre at du kommer deg hjem til jul og andre ferier? Da er det smart å også budsjettere inn flybilletter og andre reiseutgifter for å komme deg frem og tilbake til hjemstedet. Billetter er som regel billigst når du er tidlig ute, så her er det mye å spare på god planlegging.

Lykke til på reisen!

Betal og overfør penger til utlandet

En av utfordringene når du studerer i utlandet er at studielånet blir utbetalt til din norske konto, og du må overføre pengene til en utenlandsk konto.
Men frykt ikke, du kan enkelt overføre penger til utlandet i både mobil- og nettbank.

Les mer om overføringer til utlandet