Bli tryggere på nett

Der skal ikke så mye til for å være trygg på nettet. Det handler om noen få gode vaner og litt teknikk.

IT-sikkerhet kan høres ut som noe som er veldig teknisk og innviklet. Men det krever ingen spesielle ferdigheter å installere de nødvendige programmene eller sette opp systemene riktig. Og hvis du også husker de viktigste tipsene om hva du skal og ikke skal gjøre når du er på nettet i hverdagen, er du godt beskyttet mot de vanligste formene for svindel.

 • Hold personlige opplysninger for deg selv

  Du må alltid holde personlige opplysninger for deg selv. Det gjelder ditt personnummer, kontonummer, kortnummer og passordene dine. Ellers risikerer du å bli utsatt for identitetstyveri, der uvedkommende for eksempel kan kjøpe varer i ditt navn.

  • Oppgi aldri personlige opplysninger på e-post eller telefon - heller ikke til noen du kjenner.
  • Oppgi bare personlige opplysninger på hjemmesider som bruker en sikker forbindelse der det står "https:" eller er en hengelås i nettleserens adressefelt.

  Hvis du er i en situasjon der det er helt nødvendig å oppgi personlige data i en e-post, må du sørge for å kryptere den. På hjelpefunksjonen i e-postprogrammet kan du se hvordan du gjør det.

 • Oppdater programmene dine

  Det er ikke uvanlig at det er feil i operativsystemer og andre programmer. Noen feil gir dessverre hull i sikkerheten, og det gjør datamaskinen din mer sårbar mot hackerangrep. 

  Derfor må du huske å oppdatere programmene regelmessig, slik at du bruker de nyeste versjonene. Det gjelder operativsystem, nettlesere og alle andre programmer.

  Du kan stille inn slik at programmene oppdateres automatisk. Operativsystemet i Windows kan du oppdatere via Windows Update, og Mac OSX kan du oppdatere via Software Update.

  Har du oppdatert alle programmene dine?

  Her kan du sjekke om programmene på datamaskinen din er oppdatert:

 • Aktiver brannmuren

  Du må sørge for at brannmuren din er aktiv. Brannmuren kontrollerer dataene som kommer inn i datamaskinen din fra internett eller fra et nettverk og bidrar til å forhindre hackere i å få tilgang til datamaskinen.  

  Som med alle andre programmer må du sørge for å oppdatere brannmuren, slik at du alltid bruker den nyeste versjonen. 

  Beskytter brannmuren godt nok?

 • Skaff et antivirusprogram

  Datamaskinen din kan få virus fra vedlagte filer i e-poster, programmer du laster ned eller sider du besøker på internett. Et antivirusprogram skanner datamaskinen din for virus og skadelig programvare og advarer deg hvis noe er galt.

  Et antivirusprogram beskytter bare mot virusene programmet kjenner. Derfor må antivirusprogrammer oppdateres minst én gang i uken. Du kan gjøre det enkelt for deg selv ved å stille inn programmet slik at det oppdaterer seg automatisk.

  Mangler du et virusprogram?

  Det finnes mange effektive antivirusprogrammer. Her kan du se noen av dem.

  Windows:
  Mac OSS X:
 • Gjør ruteren din sikker

  Ruteren din er bindeleddet mellom nettet og datamaskinen, mobilen og nettbrettet. Derfor er det også viktig at du bruker riktige sikkerhetsinnstillinger. I håndboken til ruteren din kan du se hvordan du får tilgang de forskjellige innstillingene til ruteren. Det kan kanskje virke litt uoversiktlig og teknisk, men som minimum må du alltid

  • velge et nytt navn og passord til ruteren
  • oppgi nettverk, (SSID), et nytt navn
  • skjule navnet slik at andre ikke kan se det
  • velge WPA2-kryptering og sørge for at ruterens brannmur er aktiv
  • huske å oppdatere programvaren i ruteren.
 • Slik laster du ned filer

  Filer kan inneholde virus eller skadelige programmer. Ved å følge noen få råd kan du øke sikkerheten din når du skal laste ned filer fra nettet.

  • Last bare ned fra sider du stoler på.
  • Unngå å åpne filer direkte fra en hjemmeside. Lagre i stedet filen på harddisken din.
  • Skann filen med antivirusprogrammet ditt hvis ikke programmet gjør det automatisk.
  • Sjekk at filnavnet ikke har endret seg og f.eks blitt til et program, med mindre det er meningen.

  Nå kan du åpne filen. Du må ikke dobbeltklikke på den, men i stedet åpne filen i det programmet det hører til (f.eks. Word).

  På den måten kan du unngå skadelige filer og hjemmesider

  Du kan lett ta en sjekk hvis du vil være sikker på om en fil eller hjemmeside er fri for virus og skadelige programmer. Du kan bruke for eksempel VirusTotal, som analyserer både filer og URL-er for viruser, ormer, trojanere og alle former for skadelig programvare.

  Last opp filer og sjekk URL-er her
 • Bli trygg på nettbrett og mobil

  Virus rammer ikke bare datamaskiner, det kan også skje med mobil og nettbrett. Viruset kan for eksempel dukke opp som et ekstra vindu i en kjent app og be deg om å ta bilder av en passordliste, taste inn kortopplysninger og passord.

  • Last aldri opp bilder av passordlister.
  • Sørg for at mobiltelefon og nettbrett bare kan åpnes med passord.
  • Husk å oppdatere operativsystem og apper jevnlig.
  • Bruk bare sikre trådløse nettverk.
  • Hent bare apper i Google Play eller på App Store.


  Hent en antivirus-app

  Du kan få flere forskjellige antivirus-apper til mobilen (men ikke til iPhone) og nettbrett. Da kan du se om det allerede ligger et virus og gjemmer seg, og du vil bli langt bedre beskyttet fremover.

 


 

Bestem selv hvor kortet ditt kan brukes

Med kort fra Danske Bank kan du selv tilpasse kortsikkerheten til dine behov og dine reiser.

Når du mottar de første kortene dine fra Danske Bank er de klare for bruk i Norge, men stengt for bruk i andre land og for netthandel. Du trenger ikke gjøre noe selv mens du er på reise. Kortet oppdateres automatisk til det geografiske området hvor du bruker det. Dette gjør vi for å redusere risikoen for misbruk.

Les mer om innstiller på kortet.

 

Er du oppdatert?

Det er viktig at programmene dine alltid er oppdatert til nyeste versjoner. Du kan gjøre det enkelt for deg selv og bruke en oppdateringsbehandler som selv finner oppdateringene og installerer dem automatisk.

Her er et par eksempler på oppdateringsbehandlere: