Det er lett å handle hjemme fra sofakroken i ro og mak og få varene levert til døren. Dessverre er en del nettbutikker rene svindelforetak som bare er ute etter å lure deg. Én ting er at du kanskje får kopivarer eller overhodet ikke får det du har kjøpt. Du risikerer også at kortopplysningene dine blir misbrukt eller solgt til andre svindlere.

Slik blir du tryggere når du handler på nett

  • Sjekk at norske nettbutikker har et e-merke. Du kan kontrollere at merket er ekte på emaerket.dk.
  • Sjekk at nettbutikken også har en fysisk adresse, e-postadresse og telefonnummer. Hvis du ikke finner noen kontaktopplysninger, kan det være snakk om et svindelforetak.
  • Sjekk om språket er dårlig og fullt av feil eller om prisene har underlige, ujevne beløp (eks. kr 387,67).
  • Sjekk forbrukeranmeldelser på f.eks. Google eller Trustpilot.

Hvis du husker å sjekke at nettbutikken ser troverdig ut og at salgsvilkårene er i orden, kan du spare deg selv for kjedelige opplevelser.

 Når du skal betale i nettbutikken

  • Bruk alltid et betalingskort. Du må oppgi kortnummeret, utløpsdatoen og sikkerhetskoden, men aldri pin-koden.
  • Sjekk at det er en hengelås eller at det står "https:" i adressefeltet i nettleseren. Da vet du at det er en sikker forbindelse. Hvis adressefeltet i nettleseren er grønt, er forbindelsen ekstra sikker.
  • Send aldri kortopplysningene i en e-post og ikke oppgi kortopplysningene videre, med mindre du er i ferd med å kjøpe noe.

Vær oppmerksom på nettbutikker som lover deg store rabatter og fantastiske tilbud. Hvis det høres for godt ut til å være sant, er det sikkert også tilfellet.

Har du opplevd tegn på misbruk i nettbanken eller mobilbanken?

Hvis du har mistanke om at nettbanken eller mobilbanken er blitt misbrukt, må du kontakte oss med det samme på 987 08540.