Phishing og smishing er de vanligste formene for svindel i e-poster og sms-er. Formålet er å lokke kort- og bankopplysninger, NemID eller andre personsensitive opplysninger ut av deg. Phishing og smishing kan også brukes til å installere skjulte og skadelige programmer på datamaskinen og mobilen din. Metoden er enkel: Du får en melding fra en tilsynelatende troverdig avsender med et budskap som krever at du reagerer der og da.

Slik blir du tryggere på e-post og sms

  • Sjekk navnet på avsenderen av meldingen. Noen ganger kan du se at bokstavene er byttet om, eller at navnet har noen tilføyelser.
  • Ikke klikk på lenker og åpne filer i e-poster og sms-er fra avsendere du ikke kjenner eller stoler på.
  • Ta aldri bilder av nøkkelkort/passordlister, og ikke send koder fra slike lister og sms-bekreftelser til noen.
  • Hvis du er tvil om innholdet i en e-post eller sms, kontakter du avsenderen.

Det er aldri hyggelig å være usikker på om en viktig melding er ekte. Men det skal ikke så mye til for å unngå de verste fellene: Vær skeptisk, og unngå å trykke på lenker eller oppgi personlige opplysninger.

Historier som er litt for gode til å være sanne ...

I noen meldinger er det verken filer eller lenker. Det er gjerne meldinger fra de såkalte "Nigeria-svindlere". Her får du som regel en lang historie om at avsenderen vil dele en arv med deg eller har akutt behov for hjelp. Uansett hvor god historien er, bør du aldri overføre penger eller sende kontoopplysningene dine.

Husk...

At verken din bank, Nets eller offentlige myndigheter uoppfordret vil be deg om å oppgi passord, brukernavn eller personlige opplysninger via e-post, sms eller telefon.

Har du opplevd tegn på misbruk i nettbanken eller mobilbanken?

Hvis du har mistanke om at nettbanken eller mobilbanken er blitt misbrukt, må du kontakte oss med det samme på 987 08540.