Kvaliteten på passordene dine kan avgjøre om svindlere får tilgang til dine personlige opplysninger eller ikke. Derfor nytter det ikke å bruke fødselsdatoen eller navnet på et familiemedlem eller kjæledyr. Passordene dine må være unike og vanskelige å gjette.

Slik lager du sikre passord

  • Bruk både store og små bokstaver og tall.
  • Bruk gjerne spesialtegn.
  • Unngå å bruke noe som står på ditt eget eller familiens helsetrygdkort.
  • Lag forskjellige passord til nettbank, web-e-post, sosiale medier osv. Da får ikke svindlerne tilgang til alle kontoene og tjenestene dine hvis de skulle få tak i passordet.
  • Bytt passord med jevne mellomrom. Gjerne en gang i året som minimum.
  • Ikke skriv ned passordene dine.

Å lage et godt passord er ikke så vrient som det høres ut, og det kan fort lønne seg å bruke noen ekstra minutter på oppgaven. Et godt passord har nemlig stor betydning når det gjelder din IT-sikkerhet.


Husk passordene dine

De beste passordene er dessverre også de som er vanskeligst å huske. Noen har lettere for å huske et passord når det er laget ut fra varianter av ord som gir mening for dem eller som har en spesiell betydning for dem. Det kan for eksempel være: r0Ck+R0L!

Samle passordene på ett sted

Det er viktig at du bruker flere forskjellige passord på nettet, og det kan fort bli en del kryptiske koder å holde styr på. Her kan du få hjelp av en passordbehandler som samler og husker alle passordene dine for deg.

Se veiledning til fem passordbehandlere her