Vær trygg når du bruker passord på nettet

Hvis du er i tvil om hvordan du lager og husker sikre passord, kan du få hjelp og gode råd her.

Kvaliteten på passordene dine kan avgjøre om svindlere får tilgang til dine personlige opplysninger eller ikke. Derfor nytter det ikke å bruke fødselsdatoen eller navnet på et familiemedlem eller kjæledyr. Passordene dine må være unike og vanskelige å gjette.

Slik lager du sikre passord

  • Bruk både store og små bokstaver og tall.
  • Bruk gjerne spesialtegn.
  • Unngå å bruke noe som står på ditt eget eller familiens helsetrygdkort.
  • Lag forskjellige passord til nettbank, web-e-post, sosiale medier osv. Da får ikke svindlerne tilgang til alle kontoene og tjenestene dine hvis de skulle få tak i passordet.
  • Bytt passord med jevne mellomrom. Gjerne en gang i året som minimum.
  • Ikke skriv ned passordene dine.

Å lage et godt passord er ikke så vrient som det høres ut, og det kan fort lønne seg å bruke noen ekstra minutter på oppgaven. Et godt passord har nemlig stor betydning når det gjelder din IT-sikkerhet.


Husk passordene dine

De beste passordene er dessverre også de som er vanskeligst å huske. Noen har lettere for å huske et passord når det er laget ut fra varianter av ord som gir mening for dem eller som har en spesiell betydning for dem. Det kan for eksempel være: r0Ck+R0L!

Samle passordene på ett sted

Det er viktig at du bruker flere forskjellige passord på nettet, og det kan fort bli en del kryptiske koder å holde styr på. Her kan du få hjelp av en passordbehandler som samler og husker alle passordene dine for deg.

Se veiledning til fem passordbehandlere her