Se hvor mye du må spare for å nå dine mål

Vi lever lengre, det betyr flere opplevelser, gleder, store øyeblikk og små. Det betyr også at det kan være lurt å planlegge hvor du setter sparepengene dine slik at du raskere når dine mål og drømmer.

 • Henri
  EDE2B7F0059B2C01
  h2>Ingvild

  "Jeg er selvstendig næringsdrivende og er derfor nødt til å spare og sørge for økonomien i pensjonisttilværelsen selv, da jeg ellers kun ville fått pensjon fra folketrygden."

  Ingvild Skarpås Aannerud, 26, sparer for øyeblikket til pensjon. Hun sparer med høy risiko for å få mest mulig avkastning over tid.
  For tiden sparer hun 1000 kroner i måneden gjennom et automatisk trekk og planlegger å øke trekket i årene som kommer.

  ""Det er veldig deilig at jeg ikke behøver manuelt å sette over hver måned, men at det går av seg selv uten å måtte bruke særlig mye tid eller krefter på dette.""

  Ingvild

 • Lauri
  95BE1A3A059B2C01

  Ingelin

  ”Før vi kjøpte bolig prioriterte vi å spare opp egenkapital til boligkjøpet. Nå sparer jeg i aksjefond til pensjon.”

  Ingelin forventer at pensjonsordningene fremover vil bli mindre gunstige, og at det er nødvendig å spare selv for å få det greit som pensjonist. Hun tenker ikke særlig på det i hverdagen men begynner tidlig med små månedlige summer som kan bli til sotre beløp senere. Sparingen er i aksjefond med høy risiko siden hun har en lang tidshorisont på investeringen.

  "Med lang tidshorisont på investeringen har jeg stor grad av frihet til å velge selv når jeg vil ta ut pengene, og kan velge et tidspunkt der verdien er høy."

  Ingelin

6 grunner til å investere hos Danske Bank

Vapaus valita sopivat sijoituskohteet laajasta valikoimasta

Tavoitteitasi vastaava sijoitussuunnitelma

Meillä maksat sijoitusneuvonnasta juuri sen verran kuin sitä käytät

Säännöllinen verkkoneuvonta sijoitustesi optimoimiseksi

Yksinkertainen ja ennustettava hinnoittelu

Laaja valikoima erilaisia sijoitustuotteita – myös muista pankeista

Se hva din sparing kan bli

Legg inn sparebeløp og tidshorisont så kan du sammenligne hva sparepengene dine kan vokse til om de står i fond eller på sparekonto.

Velg sum
5000 NOK
10000 NOK
15000 NOK
20000 NOK
25000 NOK
30000 NOK
35000 NOK
40000 NOK
45000 NOK
50000 NOK
60000 NOK
70000 NOK
80000 NOK
90000 NOK
100000 NOK
Velg sum
5 år
1 år
2 år
3 år
4 år
5 år
6 år
7 år
5 år
Created with Highcharts 6.0.3Utvikling over 10 år50% aksjeandel
+3000
100% aksjer
70.000NOK
+3000
50% aksjer
70.000NOK
+3000
20% aksjer
70.000NOK
+3000
Sparekonto
70.000NOK
Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt avklarer:

Myter om investering

 • Investering krever mye penger

  Investering krever mye penger

  – Dette er kanskje den vanligste myten av dem alle, men den stemmer ikke. Investering er ikke en hobby kun forbeholdt millionærer. Har du noen få hundrelapper, kan du i utgangspunktet investere. Har du litt penger til overs hver måned kan du opprette en månedlig spareavtale.

  Det viktigste er ikke hvor mye penger du har, men når du har planer om å bruke dem. En tommelfingerregel er at du bør ha en tidshorisont på minst tre år, om du skal investere fremfor å ha pengene på konto, sier Motzfeldt.


 • Investering krever masse kunnskap

  Investering krever masse kunnskap

  – Ja, investering krever kunnskap, men kun av dem som ønsker å være så involvert at de selv velger enkeltaksjer og obligasjoner. Det finnes mange løsninger hvor eksperter tar seg av de løpende investeringene for deg, både enkeltaksjer, fond og pensjonsprodukter.

  Det er ikke annerledes enn at det også krever kunnskap å fikse bilen sin selv, fremfor å få den fikset av en mekaniker.

  Ofte vil ekspertene investere pengene dine basert på når du planlegger å bruke dem, hvor høy risiko du ønsker å ta og hvor mye penger du har råd til å tape, om investeringen mot formodning skulle gå i negativ retning, sier Motzfeldt.


 • Investering er tidkrevende

  Investering er tidkrevende

  – På samme måte som tiden det tar å lage middag er avhengig av hvilken rett du lager – om du lager det fra bunnen eller kjøper noe som bare skal varmes opp – kan investeringer både ta mye eller lite tid.

  Ønsker du å sette deg inn i alle detaljer knyttet til selskapene du investerer i. Ønsker du å følge med på den daglige utviklingen i aksjemarkedet, ja, da kan du bruke all fritiden din på investeringer. Men du kan altså overlate alt til eksperter, for eksempel via fond eller pensjonsprodukter.

  Noen investorer foretrekker den første løsningen, andre den sistnevnte. Investering er med andre ord akkurat så tidkrevende som du selv gjør det til.


 • Investering er veldig risikabelt

  Investering er veldig risikabelt

  – Det stemmer at investering er forbundet med høyere risiko enn å ha pengene stående i banken. Men det er en del misforståelser knyttet til akkurat hva som er risikofylt ved å investere. Sannheten er at du selv kan velge om du ønsker å investere med høy eller lav risiko. Det viktigste er at du som investor tar et bevisst valg, og et valg som du er komfortabel med.

  Aksjer og obligasjoner er som regel grunnelementene når du investerer. Aksjer gir på lengre sikt den høyeste forventede avkastningen, men risikoen er også høyere. Aksjer svinger mer i kurs enn obligasjoner, og dårlige perioder vi typisk gi større tap.

  Er du villig til å ha en høy risiko, bør du altså satse på en høy andel aksjer. Ønsker du en lavere risiko, bør du i stedet ha en overvekt av obligasjoner.

  En tommelfingerregel er at jo lengre tidshorisont du har på sparingen, jo høyere andel aksjer kan du tillate deg, ettersom en lengre tidshorisont gjør deg mindre sårbar overfor svingninger i aksjekursene.


 • Investering er dyrt

  Investering er dyrt

  – Nei, det er ikke nødvendigvis dyrt å investere. Når du investerer er det typisk noen omkostninger forbundet med selve gjennomføringen av investeringen, altså selve kjøpet eller salget av verdipapirene. Men digitale plattformer har de senere årene redusert mange av disse kostnadene. Noen tar også et såkalt depotgebyr for å oppbevare dine verdipapirer.

  Har du eksperter som tar hånd om investeringene på dine vegne, slik som i fond, betaler du en løpende omkostning for dette. Her er det riktignok en tendens at nye, billige investeringsprodukter presser prisene nedover.

  Dessverre fører disse fem mytene til at mange holder seg unna investeringer, selv om lysten og behovet er der. I dag er det så lett å investere – enten via digitale løsninger eller ved hjelp av en bankrådgiver. Kanskje er det for mange en mental barriere som skal overvinnes før de kaster seg ut i sine første investeringer. Heldigvis er det (nesten) aldri for sent å komme i gang.