7 gode råd om økonomien, når du har fått ny jobb

Har du nettopp landet en ny jobb? Gratulerer! Her får du syv tips til økonomiske grep du bør ta i forbindelse med jobbskiftet.

  • 1.  Unngå restskatt

    Nå som du har fått ny jobb har du kanskje også gått opp i lønn. Det kan ha innvirkning på hva slags forskuddstrekk du skal ha på skatten. Du kan enkelt endre skattekortet ditt elektronisk hos skatteetaten.no. Har du tabellkort vil det gå relativt av seg selv, siden du trekkes mer skatt jo høyere inntekten din er. Husk likevel å sjekke om dette er på plass, så du slipper å ende med en kjip restskatt. 

  • 2.  Økt inntekt

    Er du så heldig at du går opp i lønn i din nye jobb, kan det lett føre til nye og mer kostbare vaner. Har du tenkt på hva du egentlig har lyst til å bruke de pengene på? Hvis mulig anbefaler vi at du holde deg på omtrent samme forbruksnivå som tidligere. Det kan være lurt å heller sette de ekstra inntektene på en egen sparekonto for mer langsiktig forbruk, for eksempel til ny bil, hytte, eller en ekstra fin ferie.

    Men husk: den beste sparingen du kan gjøre er å betale ned på gjeld. Sørg derfor for å opprette separat lønnskonto og brukskonto, og sett opp faste trekk fra lønnskontoen til sparing og nedbetaling av gjeld samme dag som lønnen kommer inn på konto. For å sikre god oversikt over inntekter og utgifter anbefaler vi at du setter opp et budsjett.

    Nettspar

    Sparekontoen for deg som ønsker å spare når det passer deg best.

    Les mer og bestill
  • 3.  Sjekk forsikringer og pensjon

    Mange har forsikringer og pensjonsspareordninger gjennom sin arbeidsgiver, men det er store forskjeller mellom ordningene. Du bør derfor gjennomgå avtalene du har og undersøkte om du er godt nok forsikret eller ikke. Sjekk at pensjonsordningen gjennom jobben din er god nok for deg, visst ikke bør du kanskje opprette en privat spareordning for å sikre deg i alderdommen. Hvis du har byttet jobb flere ganger og har flere individuelle pensjonskontoer fra tidligere arbeidsgivere, vil du kunne spare på å slå dem sammen.

  • 4.  Bytte fagforening?

    Hvis du har skiftet jobb på tvers av bransjer kan det hende at en annen fagforening er mer relevant for deg i din nye jobb. Som medlem av en fagforening kan du få store økonomiske fordeler gjennom felles framforhandlede avtaler. Fagforeningene kan også gi deg rådgiving og juridisk støtte om noe skulle hende i din nye jobb.
  • 5.  Feriepenger

    Med mindre du kommer rett fra skolebenken har du som oftest opparbeidet deg feriepenger i din forrige jobb. Det vanlige er at den gamle jobben din utbetaler feriepengene i forbindelse med neste års ferie, men du kan også be å få dem utbetalt samtidig som du slutter. Hvis du får feriepenger utbetalt samme år de er opptjent, må du være oppmerksom på at du må skatte av dem.  

    Uansett når du får utbetalt feriepengene, anbefaler vi å sette de inn på en sparekonto frem til du skal ta ut ferie. Din nye arbeidsgiver kan normalt kreve at du tar ut ferie, selv om du ikke har opparbeidet deg feriepenger i den nye jobben. Det er kjipt å ta ferie i juli uten å få utbetalt lønn, og så brukte du opp feriepengene sist desember. Du skal likevel vite at dersom du ikke har jobbet tidligere og ikke har opparbeidet deg feriepenger, har du rett til å jobbe også i ferien. 
  • 6.   Goder

    Arbeidsgivere har ofte framforhandlet en rekke goder for å gjøre livet enklere for de ansatte. Det kan være redusert treningsavgift, sponsing av lesebriller, Internett, mobil og lignende. Sørg derfor for å få satt deg inn i hvilke goder du har, men ikke gå bananas. Så lenge dette er varer og tjenester du ellers ville kjøpt, er det god økonomi å benytte deg av arbeidsgivers avtaler. Men ikke la det være motivasjonen for å melde deg inn på treningssenteret om du vet du aldri vil trene der.
  • 7.   Gjør en god jobb

    Avslutningsvis er vårt viktigste økonomiske råd at du sørger for å gjøre en best mulig jobb hos din nye arbeidsgiver. På lang sikt vil det å gjøre en skikkelig innsats kunne gi god økonomisk avkastning i form av lønnsøkninger og forfremmelser internt, eller nye og spennende karrieremuligheter andre steder.

    Lykke til!

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.