Arbeidsledig? Slik kan jeg tilpasse økonomien min

Kommer du i en situasjon der du har mindre penger å bruke enn normalt, kan det bli nødvendig å tilpasse økonomien. Her er noen tips til hva du kan gjøre.

  • 1.  Spar mens du kan

    Har du en oppsigelsesperiode med lønn, kan det være lurt å starte med å redusere utgiftene allerede, slik at du får spart opp en reserve før inntekten din går ned. Da sikrer du deg en litt lengre periode før du trenger å skjære drastisk ned i forbruket ditt. 

    Guide: 7 tips til hva du bør tenke på om du blir arbeidsledig

  • 2.  Kan du kutte noen faste utgifter?

    Lave faste utgifter er den enkleste måten å skape rom i økonomien på. Bruk nettbanken og se om det er noen kostnader du kan kutte ut. Har du utgifter knyttet til sportsaktiviteter, medlemskap på treningssenter, rengjøringshjelp, tv-abonnement, Netflix- eller Spotify-abonnement, magasin - og avisabonnementer? Alt dette er tjenester du bør vurdere å kutte ut eller finne alternativer som er rimeligere.

  • 3.  Finn de unødvendige utgiftene

    Ofte har småutgifter mye av skylda for at pengene renner ut av kontoen. Ta en gjennomgang av kontobevegelsene dine i nettbanken og se hvor store utgifter du har på klær, kafébesøk, møbler, restaurant osv. Her er det ofte mye mer enn man tenker over i hverdagen.

  • 4.  Kan du gjøre tilpasninger på lån?

    For de større faste utgiftene kan du ta kontakt med banken for å få hjelp til å fryse noen utgifter. Du kan be om avdragsfrihet på studielån og boliglån. Ligger du våken om natten på grunn av høy gjeld, kan du også vurdere fastrente på hele eller deler av boliglånet ditt. 

    Hvis det viser seg at det tar lengre tid å finne en ny jobb enn du hadde tenkt, kan du snakke med banken din for å undersøke muligheten for å få avdragsfrihet på lån eller få lengre nedbetalingstid på lånet.


  • 5.  Tilpass din faste sparing

    Dersom du sparer fast til ferie, oppussing, pensjon e.l, kan du sette en pause på det i en periode mens du har mindre inntekt. Vent med å sette den på pause til du faktisk går ned inntekt. Dette kan også være en reserve i den perioden hvor du har mindre inntekt.

  • 6.  Si farvel til bilen

    En betydelig utgiftspost for mange er bil og mange har ikke bare én, men to eller flere biler. Å selge bil gir lavere utgifter og umiddelbar større likviditet.

    Ta en gjennomgang av hverdagen og finn ut i hvilke situasjoner og sammenhenger du bruker bil. Kan den erstattes med kollektiv transport, eller kan sykkel, el-sykkel være et alternativ for deg? Hvis det ikke er et alternativ å selge bilen, kan du regne på hvor mye du kan spare på å kjøpe en mindre bilmodell.

  • 7.   Kan din partner øke sin stillingsprosent?

    Dersom dere er flere i husholdningen og den andre parten ikke jobber full tid, kan dere undersøke om det er mulig å gå opp i full tid i en periode - og på den måten få litt mer å rutte med. Sjekk ut mulighetene dere har.

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.