Hvordan hjelpe barn økonomisk?
Når de unge flytter hjemmefra, har de fortsatt bruk for gode råd og en hjelpende hånd fra mor og far. Ikke minst når det gjelder økonomien.
-
1. Snakk om penger
Hvis du fra tidlig av starter og snakke med barna om penger og økonomi, vil de forhåpentligvis være bedre rustet til å styre sin egen økonomi når de flytter hjemmefra. Dialogen skal selvsagt passe barnets alder. Det kan for eksempel være en positiv og verdifull erfaring å spare til noe og være med og kjøpe det.
Noen barn får bankkort allerede som 8-åringer. Dette er en fin anledning til å snakke sammen om bank og dagligøkonomi. Før et barn flytter hjemmefra, anbefaler vi også at dere bistår den unge med å sette opp et fornuftig budsjett for sin økonomi. -
2. Hvor mye skal du blande deg?
Du kjenner barnet ditt best selv og må fortløpende vurdere hvor mye du skal blande deg i hans eller hennes pengesaker.
Noen unge påtar seg det fulle ansvaret uten å slurve. Mens andre føler seg tryggest når de kan støtte seg på mor og far for sparring om økonomi. De har kanskje dette behovet lenge etter at de har flyttet hjemmefra - ikke minst til å lese over selvangivelse og leiekontrakter.
Dersom du har flere barn, kan det være verdt å overveie hvordan økonomisk støtte eventuelt skal fordeles mellom dem.FaktaVisste du at…
Norske ungdommer flytter veldig tidlig sammenlignet med andre land. Over halvparten flytter hjemmefra før de er 20 år. Ved fylte 25 år er det svært få som fortsatt bor sammen med foreldrene, og dette har vært stabilt over mange år.
Danske unge er i gjennomsnitt 21 år når de flytter hjemmefra. Kun svenskene flytter tidligere. De er i gjennomsnitt 19,6 år når de forlater barndomshjemmet.
Gjennomsnittsalderen for unge som flytter hjemmefra er i EU 26,1 år.
Kilde: SSB 2016 -
3. Sjekk boligbudsjettet
Den største utgiftsposten barnet ditt har etter å ha flyttet ut er sannsynligvis boligutgifter. Og første skritt på veien når barnet skal flytte ut er å undersøke hva man faktisk har råd til. Dette kan være en fin anledning til å sette opp et budsjett sammen.
Hvis barnet skal studere, kan det være en idé å legge inn en søknad til en studenthybel ved studiestedet. Slike studenthybler er ofte lavere priset og tilpasset en studentlommebok. Husk at det er viktig å være ute i god tid, da det særlig i de store byene er stor rift om slike hybler.
-
4. Tenk på møbler og utstyr
Noen unge har fått seg både møbler og utstyr til sin nye tilværelse lenge før de flytter. Andre starter på bar bakke og må kjøpe eller låne alt fra bokhyller til bestikk.
Hvis du får lov til å hjelpe til, kan det være nyttig å bistå den unge med en liste over hva man har brukt for i en husstand. Utstyret behøver ikke å være perfekt fra starten av, men et minimum av kjøkkenutstyr kan i det minste holde take-away utgiftene lave i et ellers så stramt budsjett.
-
5. Flyttingen
Det er mange utgifter forbundet med å flytte. Det avhenger av hvor langt den unge skal flytte og hvor stort flyttelasset er. Men mange unge klarer seg fint med hjelp fra venner, en lånt bil og en pizza på deling.
Depositum er et kapittel for seg selv, og er som regel den største engangsutgiften forbundet med å flytte hjemmefra. Hvis den unge ikke har oppsparte midler selv, kan det være at foreldre kan bistå med et lån. -
6. Spe på i det daglige
Er det ok å hjelpe de unge med penger? Eller skal de klare seg fra første stund? Det finnes ikke noe enkelt svar på det spørsmålet, og det finnes nok like mange holdninger til dette som det finnes familier.
Men hvis du gjerne vil bidra til den unges økonomi, men samtidig ønsker at den unge selv påtar seg det økonomiske ansvaret, kan du eventuelt hjelpe til på andre måter enn med penger. Enten det er mat eller lån av vaskemaskin.Du kan også hjelpe den unge med å lese brev fra for eksempel skatteetaten, banken eller lånekassen, hvis de er vanskelige å forstå. Det beste rådet er uansett å hjelpe til, uten å ta over oppgavene. -
7. Hvis du låner barnet penger
Det kan være dyrt å etablere seg som ung - og muligens litt forvirrende. Hvis du som forelder har en sunn og god økonomi, vil du kanskje vurdere å hjelpe barnet med et lån.
Låner du barnet ditt penger, kan du gjøre det både rente- og avdragsfritt. Uansett er det lurt å opprette et gjeldsbrev som oppfyller visse krav. Snakk gjerne med en advokat, slik at alt det formelle ivaretas. -
8. Hvis du gir penger
En annen mulighet til å hjelpe barna økonomisk er å gi en pengegave. I januar 2014 ble arveavgiftsloven opphevet og arveavgiften fjernet. Dermed er det ingen avgift på arv ved dødsfall, gaver eller forskudd på arv. Det betyr for eksempel at foreldre avdragsfritt kan gi pengestøtte til sine barn.Vær oppmerksom på at regler i forhold til arveloven fortsatt gjelder. Les mer om arveloven her.