Selv om de fleste helst vil bruke penger på reiser, god mat og rødvin, er tidspunktet når barna flytter hjemmefra en gylden mulighet til å ta en pensjonsgjennomgang.
”Mange har gjennom en del år nedprioritert å ettergå økonomien i detalj. Men når barna flytter, og du får noen ekstra kroner, er det fornuftig å ta en sjekkk for å sørge for at de drømmer man har for pensjonstilværelsen henger sammen med hvordan man sparer. Har du nå litt ekstra å rutte med, er det jo en unik mulighet til å sette inn et ekstra gir på pensjonssparingen”, sier Hanne Pedersen, autorisert finansiell rådgiver i Danske Bank.
Hva med huset?
Når barna flytter ut er det også opplagt å vurdere om man skal flytte eller bli boende.
"Noen velger å flytte til noe mindre, noe som gir muligheten til å spare mer til pensjon dersom boutgiftene også blir lavere. Hvor mye du sparer henger nøye sammen med hvordan du vil leve som pensjonist”, sier Hanne Pedersen.
Planlegg for fremtiden
Men hva hvis man gjerne vil bli boende i sin nåværende bolig også når man går av med pensjon?
”Hvis du bor i et hus eller en selveierleilighet, er det en god idé å se fremover og sikre at du har råd til å bli boende uten problemer. Her kan du vurdere nedbetaling på lån versus pensjonssparing. Har du lav belåningsgrad, er det en mulighet å skru ned på boligutgiftene og skru opp pensjonssparingen”.
Visste du at ...
En tommelfingerregel er at du får 2 500 kr ekstra til rådighet pr. måned pr. barn som flytter ut, forteller Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank.
”Det er verdt å merke seg at beløpet varierer veldig – og for mange vil det være høyere. I tillegg får du lavere faste utgifter, fordi familien bruker mindre strøm og mindre mat. Summerer du opp alle beløpene, blir det tydelig at det er snakk om en del penger. ” sier Maria Setsaas.
Den typiske fellen
Det er én typisk felle du kan gå i når det gjelder pensjonssparing, forklarer Hanne Pedersen: