Hold oversikt over pengene når du skal skilles

Økonomi kan være et krevende aspekt i mange skilsmisser. Derfor kan det være en fordel å få oversikt over hvordan alt det økonomiske henger sammen, og hvordan  din økonomi vil se ut fremover.

 • 1.  Første skritt

  Så snart beslutningen om separasjon eller skilsmisse er truffet, vil de første økonomiske spørsmål som regel begynne å melde seg. En prat med en rådgiver i banken kan hjelpe deg å få oversikt over pengesituasjonen din. Mange lurer også på hvordan man løser det praktiske i forhold til økonomi underveis i en slik prosess.

  For mange kan det være krevende å gjennomføre en slik samtale, men husk at rådgiveren din er forberedt på at nettopp slike samtaler er krevende for de fleste.

 • 2.  Felles bolig

  Deres felles bolig - hva skjer med den? Det er sannsynligvis et at de viktigste spørsmålene å få avklart, ikke minst hvis det er barn med i bildet. Er det for eksempel realistisk at du eller din partner blir boende i boligen? Og hvordan ser økonomien ut hvis en av dere eller kanskje begge, skal ut og finne ny bolig?

  I mange familier er boligen den største utgiften, og dermed også den utgiften som lettest kan få økonomien i ubalanse i en sårbar situasjon. Derfor er det en stor fordel om du og din partner raskt finner ut av hvilken løsning dere vil gå for - ikke minst hvis konsekvensen er en trang økonomi.

  Snakk gjerne med en rådgiver i banken om hva mulighetene er. Kanskje er det flere muligheter enn du tror.

 • 3.  Fordeling av boet

  Såfremt det er enighet mellom partene er det mest økonomisk å løse fordeling av boet uten bruk av advokat. Men dersom det er en komplisert eller uoverensstemmelse kan det være fordelaktig å benytte advokat.

  Det første dere må få ordnet rent praktisk i forhold til banken, er felles kontoer og regningskontoer. Her må det bestilles adskilte kontoer og kort, samt at fullmakter må slettes.

  Det er også viktig å sjekke at alle regninger, avtalegiroer og eFaktura blir belastet rett konto, og at alle leverandører får informasjon og hvem som nå er kunden.

  Det samme gjelder felles forsikringer. De bør gjennomgås og eventuelt endres, hvis du vil være sikker på at dekningene passer til din nye situasjon.

 • 4.  Gjeld, formue og sparing

  Felles gjeld og formue må også gjennomgås og deles. Det kan kanskje bety at du og din partner må endre på lån og nedbetalingstid, slik at dere får en mest mulig sunn økonomi fremover. 

  Hvis dere har hatt felles sparing til pensjon eller andre spareformål, må dette også deles på en fornuftig måte, og nye spareavtaler må opprettes.

  Det vil også være relevant å vurdere hvem som skal motta eventuelle utbetalinger fra livsforsikringer. Noen har slike forsikringer gjennom arbeidsgiver, samt private forsikringer, pass derfor på at alle forsikringer oppdateres med riktig begunstigelse. En begunstigelse er ikke regulert av arveloven, og må oppdateres hvis noen andre skal motta pengene.

  Trenger du en ny sparekonto?

  Bestill sparekonto her

 • 5.  Felles barn

  To vesentlige spørsmål er naturligvis hvor barna skal bo og om du eller din partner eventuelt skal betale barnebidrag. Men det er også en rekke mindre spørsmål som kan være en fordel å avklare.

  Kanskje dere fortsatt vil dele noen av de mindre utgiftene i forhold til barna. Det kan være barnesparing, barneforsikring, fritidsinteresser eller lommepenger.

  Du må gjerne vurdere om dere fortsatt skal spare sammen til noen av de større begivenhetene i barnets liv - for eksempel konfirmasjon, førerkort eller bidrag ved barnets første boligkjøp.

Andre har også lest