Du kan enkelt sette opp et budsjett på papir, i et excel-dokument, i nettbanken eller laste ned en budsjettapp. Men hvis du ikke har satt opp et budsjett før, kan du begynne med å gå gjennom denne listen:

 

1. Se over året som helhet
Desember er en dyr måned med julegaver og hjemreise til jul. Sommerferien i juli og august kan også koste mye. Hvis du har jobb ved siden av studiene, kan det hende du går på lavt bluss rundt eksamenstiden. Økonomien svinger fra måned til måned. Når du skal finne ut hvor mye penger du faktisk har, er det en god ide å tenke på hele året i stedet for en måned av gangen. Du kan ikke vite nøyaktig på forhånd hvordan året vil bli, men du kan begynne med ditt beste estimat. Hvis situasjonen endrer seg, kan du alltids endre budsjettet.


Det koster din daglige kaffe
Hvis vi sier, at en takeawaykaffe koster ca. 35 kr. – og du kjøper én om dagen, 300 dager i året. Så er ditt årlige kaffe-budsjett på 10 500 kr! 


2. Beregn årsinntekten din

Som student får du sannsynligvis stipend, og kanskje studielån. I tillegg har du kanskje deltidsjobb ved siden av studiene. Noen studenter får også økonomisk hjelp hjemmefra. Inntektene kan fort variere i løpet av et år, hvis du for eksempel jobber mer om sommeren eller velger stipend og studielån bare i et semester. Når du skal beregne hvor mye du tjener i løpet av et år, bør du begynne med å se over kontoutskriftene dine, den siste skattemeldingen og lønnsslippene dine. Da får du et så nøyaktig bilde som mulig.

Tips: Du kan laste ned skattemeldingen din på altinn.no

3. Få oversikt over dine faste utgifter
Faste utgifter inkluderer husleie, strøm, NRK-lisens, forsikring og forskjellige abonnementer, som telefon, strømmetjenester eller treningssenter. Transport, kontaktlinser og medisiner kan også utgjøre faste utgifter. Noen utgifter betales hver måned, men andre betales sjeldnere. Du bør derfor lete et helt år tilbake i kontoutskriftene dine for å få med alt. Du kan spare mye energi ved å bruke et av de mange gratis budsjettverktøyene på nettet.

4. Finn ut hvor mye du kan bruke
Din disponible inntekt hver måned er pengene du har igjen til mat, klær, personlig pleie, ferier og byturer etter du har betalt alle faste utgifter. Du beregne det ved å legge sammen alle dine inntekter over et helt år og deretter dele beløpet på 12. Nå vet du hva din gjennomsnittlige inntekt er per måned. Etterpå gjør du det samme med alle dine utgifter. Når du trekker fra dine faste månedlige utgifter fra den månedlige inntekten din, har du din disponible inntekt.

5. Reduser faste utgifter
Hvis din disponible inntekt passer dine behov, er alt bra. Men hvis din disponible inntekt er for liten, bør du enten øke inntektene eller redusere utgiftene. Som student er det ofte nødvendig å prioritere hardt. Sjekk for eksempel om det er mulig å spare på faste utgifter som abonnementer eller strøm. Kan du for eksempel dele Netflix-abonnement med en venn eller et familiemedlem? Mange har abonnementer som tikker og går uten at man bruker de særlig aktivt. Det er derfor nyttig å gjennomgå dem ved jevne mellomrom. Hvis du kutter ut noe kan det fort bli rom for å spare til en liten ferie.


Hvor vil unge helst spare?
38 % vil spare på transport, og 32 % vil spare på café- og byturer
14 % har lyst til å spare på ferier – og kun 10 % på gaver
Kilde: Yougov-undersøgelse lavet for Danske Bank i 2014


6. Få en oversikt over kostnadene

Noen mennesker har alltid full kontroll over hva pengene går, men for andre forsvinner penger bare på mystisk vis. En kopp takeaway-kaffe koster for eksempel rundt 30 kroner. Hvis du kjøper en kopp hver dag, 300 dager i året, ligger ditt årlige kaffebudsjett på 9000 kroner! Det tilsvarer halvannen måneds studielån eller en uke i Syden. 

Du kan få et klarere bilde av dine handlevaner ved å se gjennom kontoutskriftene for de siste månedene, eller ved å lagre kvitteringer over en periode. Da kan du se om det for eksempel er kaffe, mat eller klær som tipper budsjettet, eller om det går galt hver gang du reiser på ferie. Når du vet hva pengene går til, kan du enkelt bestemme hvordan du bør bruke dem fremover.

7. Opprett en budsjettkonto
En budsjettkonto er redningen for alle som vil bruke så lite tid som mulig i nett- eller mobilbanken, og som helst vil unngå unødvendige purregebyr. Når du kjenner dine faste utgifter, kan du lage en fast månedlig overføring til budsjettkontoen som samsvarer med kostnadene. Da kan du alltid betale regningene dine, selv i måneder når du får en stor regning som en lisens. Hvis du også legger alle dine faste utgifter til fast utbetaling, unngår du å glemme dem.

Produkt: Ung eller student? Se, hva vi tilbyr  – for null kroner.

Kundeprogram UNG

Kort, konto og mobilbank for deg mellom 18 og 27 år. Det er ingen årsavgift på kortet og ingen gebyrer på dagligbank.

Les mer og bestill her