Få oversikt over egen økonomi

Så snart beslutningen om separasjon eller skilsmisse er truffet, vil de første økonomiske spørsmål som regel begynne å melde seg. Første steg er å få oversikt over pengesituasjonen din. Sett opp et enkelt budsjett som viser både inntekter og utgifter. I mobilbanken har vi laget er verktøy som heter 'Mitt forbruk' som er et godt verktøy til å komme i gang.

Les mer om Mitt forbruk

En prat med en rådgiver i banken kan også være lurt for å få oversikt over din økonomiske situasjon. For mange kan det være krevende å gjennomføre en slik samtale, men husk at rådgiveren din er forberedt på at nettopp slike samtaler er krevende for de fleste.

Hva skjer med felles bolig?

Deres felles bolig - hva skjer med den? Det er sannsynligvis et av de viktigste spørsmålene å få avklart, ikke minst hvis det er barn med i bildet. Er det for eksempel realistisk at du eller din partner blir boende i boligen? Og hvordan ser økonomien ut hvis en av dere eller kanskje begge, skal ut og finne ny bolig?

I mange familier er boligen den største utgiften, og dermed også den utgiften som lettest kan få økonomien i ubalanse i en sårbar situasjon. Derfor er det en stor fordel om du og din partner raskt finner ut av hvilken løsning dere vil gå for - ikke minst hvis konsekvensen er en trang økonomi.

Finn ut hvor mye du kan låne alene, hva lånet koster og hva du må betale per måned. Uttforsk dine muliheter selv gjennom å endre på pris, lånebeløp, rente og valgt nedbetalingstid i boliglånskalulatoren.

Prøv vår boliglånskalkulator

Ønsker du å komme i kontakt med en rådgiver?

Da må du fylle ut vårt søknadsskjema for lån til kjøp av bolig. Ved å fylle ut dette skjemaet får vi tilgang til informasjonen vi trenger for å hjelpe deg i riktig retning.

Søk om boliglån og prat med rådgiver

Fordeling av boet

Såfremt det er enighet mellom partene er det mest økonomisk å løse fordeling av boet uten bruk av advokat. Men dersom det er en komplisert eller uoverensstemmelse kan det være fordelaktig å benytte advokat.

Det første dere må få ordnet rent praktisk i forhold til banken, er felles kontoer og regningskontoer. Her må det bestilles adskilte kontoer og kort, samt at fullmakter må slettes. En rådgiver fra banken kan hjelpe deg få orden på dette, i tillegg kan ny brukskonto opprettes i mobilbanken og nytt kundeprogram kan bestilles her.

Det er også viktig å sjekke at alle regninger, avtalegiroer og eFaktura blir belastet rett konto, og at alle leverandører får informasjon og hvem som nå er kunden.

Det samme gjelder felles forsikringer. De bør gjennomgås og eventuelt endres, hvis du vil være sikker på at dekningene passer til din nye situasjon.

Fordeling av gjeld, formue og sparing

Felles gjeld og formue må også gjennomgås og deles. Det kan kanskje bety at du og din partner må endre på lån og nedbetalingstid, slik at dere får en mest mulig sunn økonomi fremover. 

Hvis dere har hatt felles sparing til pensjon eller andre spareformål, må dette også deles på en fornuftig måte, og nye spareavtaler må opprettes.

Det vil også være relevant å vurdere hvem som skal motta eventuelle utbetalinger fra livsforsikringer. Noen har slike forsikringer gjennom arbeidsgiver, samt private forsikringer, pass derfor på at alle forsikringer oppdateres med riktig begunstigelse. En begunstigelse er ikke regulert av arveloven, og må oppdateres hvis noen andre skal motta pengene.

Trenger du ny sparekonto?

Finn sparekontoen som passer deg.

Opprett sparekonto her

Felles barn

To vesentlige spørsmål er naturligvis hvor barna skal bo og om du eller din partner eventuelt skal betale barnebidrag. Men det er også en rekke mindre spørsmål som kan være en fordel å avklare.

Kanskje dere fortsatt vil dele noen av de mindre utgiftene i forhold til barna. Det kan være barnesparing, barneforsikring, fritidsinteresser eller lommepenger. Du må gjerne vurdere om dere fortsatt skal spare sammen til noen av de større begivenhetene i barnets liv - for eksempel konfirmasjon, førerkort eller bidrag ved barnets første boligkjøp.