Gå til hovedinnhold

Derfor er Operasjon Dagsverk så viktig for barn og ungdom

31. oktober er først og fremst kjent for Halloween. Samtidig gjør barn og unge i hele Norge en fantastisk innsats for en god sak.

Illustrasjon: Årets OD-penger samles inn for å hindre at kongolesiske barn må jobbe i gruvene istedenfor å gå på skole.

Operasjon Dagsverk er en årelang tradisjon i Norge, hvor skolebarn til og med sisteåret på videregående tar en dag fri fra skolen for å samle inn penger til et bestemt veldedig formål. I 2019 skal pengene gå til barnearbeidere i koboltgruvene i Kongo. 

16 år gamle Mukamba fra Mwenga i Kongo forteller til OD at han har jobbet i gruvene i to år fordi han ikke har penger til å gå på skolen.

- Jeg vil gjerne fortsette på skolen. Det er et vanskelig liv i gruvene. Jeg er så sykt redd for denne jobben. Det er kjempefarlig. Mange mennesker jeg kjenner har blitt funksjonshemmet av ulykker i gruvene, og andre har dødd, sier Mukamba.

Barn og ungdom lærer mye

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand mener at Operasjon Dagsverk er svært viktig – ikke bare på grunn av at man samler inn penger til et godt formål, men også at det lærer norske barn og unge viktige prinsipper om å bli selvstendig i voksenlivet.

- Det er selvsagt først og fremst størst fokus på at pengene går til en veldig god sak. I tillegg gir det våre barn verdifull lærdom om flere ting, sier Tvetenstrand, og fortsetter:

- De lærer at de må bidra og hjelpe til hvor barn har det verre enn i Norge, i tillegg til at de må være kreative på hvordan tjene penger, og finne ut hva som skal til for å gjøre en god jobb, enten det er å selge boller på gata i Oslo eller å jobbe hos en bedrift i en dag.

Forbrukerøkonomen kommer med en liten oppfordring til de som skal på butikken i dag og kjøpe inn godteri, kostymer eller effekter til Halloween.

- Kjøp litt mindre godteri, og heller kjøp noen boller av noen som står og samler inn penger til Operasjon Dagsverk. Slik kan man gjøre en liten god gjerning til en viktig sak, sier hun.

Andre har også lest: