Cecilie Tvetenstrand

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Cecilie Tvetenstrand

Eiendomsskatten går videre nedover. Den vil synke fem promille i 2020 og ytterligere fire promille i 2021. Skattesatsene er imidlertid de samme, og det betyr at du som arbeidstaker ikke vil få noe høyere skatt med neste års statsbudsjett. 
Skattefradraget holdes fremdeles på 22%.

Fjerner 350kr-grensa

Regjeringen vil også fjerne 350kr-grensa for netthandel, som vil gi store forandringer for forbrukerne som er vant til å handle mye på nettet. Det betyr likevel ikke at det blir billigere å kjøpe på nettet, snarere tvert imot. Nå må man fra 2020 betale moms (25 prosent) fra første krone, mens de vil ikke legge til tollavgift på klær (10,7 prosent) før man kjøper noe for 3000kr, og ikke 350kr som det er nå.

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand mener at statsbudsjettet viser at vi har det veldig bra i Norge, og at en vanlig familie ikke vil merke stort til endringene som kommer. Likevel er det noen som kan utpekes til vinnere og tapere i det nye budsjettet.

- Dersom man er en småbarnsfamilie hvor foreldrene har rundt fire til fem hundre tusen i årlig inntekt, og attpåtil bor i en kommune som får mindre eiendomsskatt, så har man fått et fordelaktig statsbudsjett, sier hun.

- Hvis man i tillegg bor en plass hvor regjeringen skal senke veiavgiftene har man sjekket av alt av fortjeneste man kan få ut i fra dette statsbudsjettet, fortsetter Tvetenstrand.

- Kan få store konsekvenser

Forbrukerøkonomen mener også at minstepensjonistene kan juble over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2020. Det begrunner hun slik:

- Minstepensjonisten vil få 3100kr mindre utgifter på grunn av at NRK-lisensen kommer på skattemeldingen istedenfor som vanlig lisens. Dette har minstepensjonisten skattefradrag for.

Tvetenstrand mener også at det ikke er veldig store generelle forandringer for lommeboka til folk flest med neste års statsbudsjett. Det budsjettet går verst utover er støtteordningene, mener forbrukerøkonomen.

- Regjeringen vil fjerne arbeidsavklaringspenger for unge, og heller bruke pengene på tiltak for å få de rammede tilbake i skole og på jobb. Dette kan gå utover de som er for syke til å komme seg tilbake på skolen og jobb, og i verste fall kan det få store konsekvenser for de hardest rammede. 60.000 kroner er mye penger, og det kan bety forskjellen på om man kan bo alene eller ikke, sier Tvetenstrand.

De andre støtteordningene som blir redusert er blant annet støtte til tannregulering av kosmetiske grunner og briller.

- Dette synes jeg er trist at de tar bort. Det skaper et større skille mellom de som har dårlig råd i utgangspunktet og de som har bra med penger, med tanke på at barna deres kan få ordentlig briller eller mulighet til å rette opp tennene sine, sier Tvetenstrand.