Del

Smart bruk av ferie- og skattepenger

Juni er en måned mange forbinder med utbetalinger av ferie- og skattepenger. Feriepengene får de fleste utbetalt til lønningsdag denne måneden. I følge Skatteetaten kan åtte av ti forvente seg skatt til gode og første pulje får skatteoppgjøret 27. juni. 

Feriepengene utgjør mellom 10, - 14,3 % av feriepengegrunnlaget ditt – avhengig av alder og tariffavtale. Pengene går gjerne til ferie, levekostnader og aktiviteter gjennom sommeren, mens skattepengene brukes gjerne til innfrielse av gjeld og settes til sparing. 
- Det er viktig å være i forkant og sette opp en plan for bruk av pengene, så de ikke bare forsvinner. Med riktig prioritering kan du både en flott ferie og gjøre noen smarte grep.

Anne Motzfeldt
Forbrukerøkonom

Tips til smart bruk av ferie- og skattepenger:

 

Sett av penger til sommerferien

Selve turen er ofte bestilt for lenge siden, men levekostnader og aktiviteter kommer løpende. Budsjetter med hva du tror du kommer til å trenge og sett av dette pluss litt ekstra. Ferie er ferie og skal nytes!

Betal ned dyr kredittkort- og forbruksgjeld

Nordmenn har mye forbrukslån - over 100 milliarder ifølge Finanstilsynet. Og det er ikke uvanlig å bestille sommerferien på kreditt ila vinteren. Benytt derfor muligheten til å bli kvitt denne dyre gjelden. 

Bygg buffer

Ca 1 av 10 har ingen penger i reserve og må derfor ty til kredittkort når uforutsette utgifter oppstår. Det kan være uforutsette utgifter til bilreparasjon, tannlege og vedlikehold av bolig. Benytt muligheten til å sette av 1 månedslønn på bufferkonto så er du bedre rustet for det kommende året. 

BSU

Er du under 34 år kan du fylle på BSU-kontoen med 25.000 kr og få 5.000 kr igjen på skatten neste år. Du kan spare inntil 300 000 kr totalt på kontoen. BSU har i tillegg god rente. 

Start langsiktig sparing

Dersom du sitter igjen med noen kroner etter at kredittkortene er innfridd, bufferen er fylt opp og feriepengene er satt av kan du starte en langsiktig sparing i fond f.eks. til pensjon. Mange har nok for høye forhåpninger til egen pensjon og vil få seg en overraskelse over hva de faktisk får. De aller fleste må spare privat til pensjon og da er juni en gylden måned å komme i gang på, gjerne med månedlig trekk fremover. 

Betal ned gjeld

Er du høyt belånt kan du vurdere å nedbetale litt ekstra på boliglånet for å få ned belåning- og gjeldsgrad. Men ikke betal ned studielånet. Studielånet har gunstige betingelser, er fleksibelt ved spesielle livshendelser og er et personlig lån som bortfaller ved død.

Du kan lese flere saker fra vår forbrukerøkonom Anne Motzfeldt på egne sider.

Les mer

Andre har også lest: