Det hele startet da Charlotte Aschim selv jobbet i matbutikk. Kveld etter kveld gikk hun igjennom butikken og lette etter matvarer som snart gikk ut eller hadde gått ut på dato. Maten ble kastet. 

- Dette var en rutine vi brukte utrolig mye tid på, i tillegg til at det ble kastets enorme mengder med mat. Der og da bestemte jeg meg for at jeg ville finne en løsning på problemet.

I dag driver Charlotte techselskapet TotalCtrl som har utviklet en løsning for at butikker og restauranter skal ha oversikt over maten de har bestilt. 

Fra penn og papir til app 

- Mange restauranter og butikker bruker i dag penn og papir for å holde oversikt over matvarene de har bestilt. Vi hjelper de med å digitalisere denne prosessen, forteller gründeren.
 
Løsningen skal gi en total oversikt over varebeholdningen basert på holdbarhetsdato. På den måten får butikker og restauranter brukt opp eller solgt den eldste maten først og slipper å kaste mat. 
- Matsvinn er et gigantisk problem og det kastes store mengder mat hver eneste dag. Det skal vi unngå med vår løsning. 


Fra null til hundre 

Charlotte og medgründeren sitter på ulik kompetanse og klarte på den måten å bygge TotalCtrl på kort tid. 

- Jeg lærte meg å kode via YouTube og hadde den tekniske erfaringen, mens Ingrid hadde erfaring fra matindustrien. Sammen utviklet vi en prototype som vi sendte ut til mulige kunder. 

Duoen var heldig og fikk fort napp hos en dagligvarebutikk på nett som ville teste løsningen.  

- Derfra har vi fått bedre løsninger, flere ansatte og flere og flere kunder. Det har gått radig, smiler den daglige lederen og legger til: 
- I dag har vi 563 kunder. Det er alt ifra matbutikker, restauranter, barnehager, skoler og sykehjem. 

Et godt sted å starte 

TotalCtrl er en del av plattformen +impact, som hjelper gründere som jobber med å løse en eller flere av FNs 17 bærekraftsmål. 

- +impact har vært gitt oss uvurderlig hjelp. De hjalp oss med nettverk og vi fikk input på hvordan vi kunne ta produktet videre. I tillegg fikk vi tips til hvordan vi kunne jobbe strukturert og ha riktig fokus for å nå målene våre. 
Charlotte forteller også at de igjennom +impact fikk teste løsningen på ulike miljøer. 

Basert på bærekraft 

Oppstartsbedriftene knyttet til +impact jobber alle med en bærekraftig tjeneste eller produkt. 

- TotalCtrl er basert på bærekraftsmål 12.3 som sier at verden skal halvere matsvinn innen 2030, forklarer Aschim og legger til: 
- Vårt mål er å være en viktig bidragsyter til å nå dette målet. Vi vil eliminere matsvinn igjennom hele verdikjeden og være en standardløsning for alle aktører som jobber med mat. 

TotalCtrl vil i tillegg hjelpe kundene sine til en enklere hverdag der de sparer tid, penger og ikke minst – kaster mindre mat. 
- Klarer vi å få bukt med matsvinn gjør vi en stor forskjell for hele planeten. For lommeboka og for kunder og hele samfunnet.