Mennesker er grunnleggende sosiale, og sosial kontakt er et grunnleggende behov. Derfor er mennesker som føler seg ensomme ekstra sårbare og lettere å utnytte for svindlere, spesielt med tanke på kjærlighetssvindel.

Hva er ensomhet?

Ensomhet er blitt en av våre største folkehelseutfordringer, og beskrives som en ubehagelig følelse som oppstår når en person opplever at den sosiale kontakten er mindre enn behovet(kilde: SNL.no).

I Norge oppgir over 20 % at de er ensomme, som i teorien kan bety at 2 av 10 kan risikere å bli utsatt for kjærlighetssvindel. 

Ensomhet illustrasjon

Hvordan starter en kjærlighetssvindel

Se for deg at du sitter alene hjemme og scroller deg gjennom Instagram og Snapchat. Du åpner story etter story fra venner og kjente. Smilende ansikter og sosiale settinger hvor du står på utsiden og ikke er en del av det som skjer. Ironisk nok er sosiale medier de kanalene som kanskje gjør at vi kjenner mest på ensomhetsfølelsen. Nettopp denne følelsen spiller kjærlighetssvindlerne på, og det er typisk i disse kanalene de innleder kontakt med sine ofre.

I et samfunn preget av digital kommunikasjon er vi vante til å komme i kontakt med folk, betale regninger, sjekke skatt og kommunisere over internett. Kjærlighetssvindel er en svindelmetode hvor offeret ofte blir kontaktet på internett og innleder et romantisk forhold til svindleren. Etter en periode vil svindleren begynne å spørre om penger.

Slik utnytter kjærlighetssvindlere ensomhet

Når kontakten er etablert vil svindleren bruke mye tid på å gi bekreftelse, bygge opp tillit, åpne seg og lytte til offeret. De følger opp tett og er oppmerksomme. Sender «god morgen»-meldinger, tar kontakt for å høre om hvordan dagen har vært og de kan også finne på å sende blomster på døra.

For en person som ikke får slik oppmerksomhet til vanlig kan det være enklere og mer behagelig å ta imot «kjærligheten», heller enn å stille kritiske spørsmål. Du er ofte redd for å stille kritiske spørsmål ettersom du ikke vil virke mistenkelig overfor «kjæresten» din, og ikke har lyst til å miste den gode kontakten dere har.

Kvinner og menn svindles ulikt

Svindlere som forsøker å lure menn spiller ofte på at de er sårbare og behøver hjelp. De ytrer et sterkt ønske om å få komme på besøk til Norge, men reise og opphold er dyrt. Videre kan det være de sier at de ikke får reise likevel ettersom noen i familien har blitt syk og behøver operasjon. Kanskje familien måtte evakuere og de behøver enda mer bistand.

Svindlere som forsøker å lure kvinner utgir seg ofte for å være velstående. De maler et bilde av at dere skal ha en fantastisk fremtid sammen, og svindleren ønsker å komme på besøk og eventuelt flytte til Norge. De får det til å virke som at det ikke er noen risiko for at pengene er tapt, de behøver bare hjelp i en kort periode til de selv får tilgang til egne midler. Det kan for eksempel være en lege som jobber i FN i et utsatt område. Svindleren har en kontrakt som sier at hen ikke får forlate området og hen har heller ikke tilgang på nettbank og kort. For å kunne komme seg ut av kontrakten og få reise til Norge må offeret hjelpe til med å overføre penger. Her brukes det ofte forfalsket dokumentasjon fra FN for å få hele situasjonen til å virke mer ekte.

Et annet, og mer allment kjent eksempel fra nyere tid er den verdenskjente Tinder-svindlersaken. Israelske Simon Leviev forførte og svindlet flere unge kvinner for millioner etter å ha etablert kontakt med dem via datingappen Tinder. Han møtte dem ansikt til ansikt og brukte midler fra tidligere svindelofre for å gi en illusjon av å være velstående og gi en falsk følelse av trygghet.

Ny teknologi gjør svindel enklere

Ny teknologi gjør det enda lettere enn før å bli utsatt for svindel, og man blir også mer sårbar for metoder som kjærlighetssvindel. En av de vanligste formene som brukes nå er såkalt deepfake-teknologi. Deepfake-teknologi er avanserte filtre som brukes både til å lage falske videoer og falske lydklipp, i tillegg til at kunstig intelligens kan generere bilder av personer som ikke eksisterer. Falske videoer kan gjerne avsløres ved at kroppen ikke helt følger hodet, mens falske bilder ofte kan avsløres med et omvendt bildesøk i tjenester som Google. En fin tommelfingerregel kan uansett være å tenke at om noe virker for godt til å være sant, så er det som oftest det.

Mistenker du kjærlighetssvindel?

Noe av det verste med kjærlighetssvindel er at personen som utsettes for det allerede er i en sårbar situasjon. Det har ofte vært flere situasjoner som burde fått varsellampene til å blinke tidligere, og man kjenner seg gjerne litt flau over at man ikke har skjønt hva som foregikk før. Nettopp derfor er det også lettere å bli lurt av slike svindlere – man tør rett og slett ikke å snakke høyt om det man har opplevd. Mistenker du at du er utsatt for kjærlighetssvindel, snakk med venner og familie og kontakt banken umiddelbart.

Les mer om hvordan du kan beskytte deg mot økonomisk kriminalitet

Råd for å unngå å bli utsatt for kjærlighetssvindel

  • Snakk med venner og familie om dating-opplevelsene dine.
  • Si nei hvis du blir bedt om å overføre penger raskt for å betale for flybilletter, medisinske utgifter osv.
  • Vær forsiktig med hvilken informasjon du deler på sosiale medier og datingsider.
  • Ta deg god tid – undersøk profilen til personen og still spørsmål.
  • Vær på utkikk etter stave- og grammatikkfeil, inkonsekvens i personens historier og unnskyldninger som at personen sier at webkameraet ikke fungerer.
  • Vær på vakt ved forespørsler om penger. Send aldri penger, kortdetaljer, kontodetaljer eller kopier av personlige dokumenter.