I 2011 hadde daglig leder i Medarbeiderne, Chris Klemmetvold, en haug med glass og metall hjemme han gjerne skulle betalt for at noen fjernet for han.
 
- Min neste tanke var at dette kan skape en arbeidsplass for noen som trenger det. 

I dag tilbyr selskapet en abonnementsløsning for kildesortering, der de henter avfall hjemme hos over 3000 abonnenter. 

I morgen er en bedre dag

Medarbeiderne hadde sine første leveår i Trondheim.  

- Det startet med at jeg satte aktive rusmisbrukere i arbeid, men jeg fant fort ut at dette burde være et jobbtilbud til de som akkurat hadde sluttet med rus og kommet ut av behandling, forteller Chris. 

Underveis flyttet Medarbeiderne fra Trondheim til Oslo. 

- Det har vært en lang, lang reise å bygge opp selskapet. Mange har bidratt vesentlig på veien, men som leder har man ansvaret, konstaterer Chris og fortsetter:

- Mottoet på de tøffeste dagene har vært at i dag er en dårlig dag, men i morgen går det oppover.


Fra aktiv rus til medarbeider 

Yvonne Nordli er ansatt hos Medarbeiderne og forteller at jobben betyr ekstremt mye for henne. 

- Etter 30 i år i rus er det helt utrolig at jeg nå har en jobb der jeg får tillit og ansvar. Å ha denne jobben gjør at jeg føler meg like mye verdt som andre mennesker som bidrar i samfunnet, sier hun.
 
Yvonne forteller om en hektisk hverdag med hyggelige kolleger. 

- Vi er team på to og to som reiser ut og henter avfall. Vi er ikke bare kolleger, men også venner som kan gi hverandre råd og støtte når livet blir tøft. 

- Å se nye kolleger komme til og se at de går fra å være usikre på seg selv, til at de blir stolte og sikre ansatte er noe av det fineste med denne jobben, sier hun. 

Fra problem til problemløsere

I dag har Medarbeiderne 40 ansatte, 60 ruter der de henter avfall og over 3000 abonnenter. 

- Hos oss har alle ansatte bakgrunn med rus. Men de er alle en enorm ressurs. De beste folka har ikke perfekt CV, men glimt i øyet

Gründeren forteller at de ansatte tidligere var vant til å bli behandlet som et problem. 

- Vi har ansatte som har vært på tiltak i nesten 30 år, vært i prosjekter og alltid blitt behandlet som et problem. Men når de kommer til oss får de beskjed om at det er en problemløser og så får de mer selvtillit av det, forteller den daglige lederen entusiastisk og fortsetter: 

- De starter her og får uniform, og så vokser de på det. Så får de ID-kort og vokser på det. Så får de ansvar for kollegaer og kunder, og så vokser de på det. 

Daglig leder og gründer i Medarbeiderne, Chris Klemmetvold.

Fikk hjelp umiddelbart

Medarbeiderne er en del av Danske Bank sin plattform for bærekraftige oppstartsselskaper, Plusimpact, og der har de fått god hjelp til å løse av en deres utfordringer.   

- En stor utfordring hos oss er at vi har mange besøkende på hjemmesiden vår hver uke, men det er likevel få som kjøper abonnement, sier Klemmetvold. 

Medarbeiderne trengte hjelp til å optimalisere nettsiden. 

- Vi fikk hjelp av en veldig proff fyr som analyserte hjemmesiden vår og fant ut hvordan vi kunne bygge den opp optimalt for å få flere abonnenter.

Bærekraft og bærekraftsmål var ikke i førersetet da Chris startet opp Medarbeiderne. 

- Vi ser likevel at vi i dag treffer bærekraftsmål nummer en, åtte og ti, som handler om å redusere fattigdom, anstendig arbeid og økonomisk vekst og mindre ulikheter.