- Vi tror vi skal få litt sterkere krone mot euroen i løpet av året, men vanligvis ser vi en tendens til at krona svekker seg i løpet av sommermånedene. Derfor er vi ikke så veldig optimistiske på kort sikt på at ferien blir så mye billigere enn de nivået vi ser i dag.


Frank Jullum

 

Frank Jullum, Sjeføkonom

 

En euro koster i dag 9 kroner og 44 øre, en svekkelse på nærmere 7 prosent siden vinteren 2017. Dollaren har ikke falt like mye, men kursen på 8 kroner og 1 øre er likevel nedgang på 3 prosent fra vinterferien.

– Har man de lange brillene på, er det ikke mange år sidene dollaren var på 5-tallet og euroen på lave 7-tallet. Hvis dagens valutakurs holder seg, er det klart at hotell, mat og shopping blir dyrere i Europa og USA i sommer kontra tidligere år, sier Jullum.

- Vi tror også at krona kommer til å styrke seg mot dollaren i løpet av året, men akkurat i sommermånedene er vi redd for kursen kommer til å være høyere utover juni og juli. Dersom Norges Bank er ganske aggressiv, som vi forventer, kan det hende at effekten vi har ventet på ganske lenge nå, med signal om at de kommer til å sette opp renta, gjør at vi plutselig ser vi en sterkere krone i juli for en gangs skyld, sier sjeføkonomen.

De siste par ukene er der flere ting som har bidratt til en litt sterkere krone. Den verste uroen i Italia har gitt seg for denne gang, noe som er bra for risikoviljen og dermed små valutaer som norsk kroner.

Dessuten har det kommet flere økonomiske nøkkeltall fra Norge som bekrefter våre forventninger om at Norges Bank kommer til å varsle en renteøkning i september når hovedstyret møtes 21. juni

Sjekk ut hvordan kursen er der du skal på ferie

Prøv vår valutakalkulator

Frank Jullum er ansatt som sjefsøkonom i Danske Bank. Han gjør selvstendige betraktninger rundt norsk og internasjonal økonomi som ikke nødvendigvis samsvarer med bankens rentesetting.