To oppstartselskaper om sin vekstreise

«Man kommer ikke langt uten gode lagspillere»

Hold finner de rette kandidatene med startup-portalen The Hub og de sosiale entreprenørene i Exero fikk gratis mentorhjelp gjennom +impact.


Exero Technologies AS

Stiftet i februar 2017

Oppstartsbedrift med utspring fra NTNU. Utvikler sportsutstyr for mennesker med nedsatt bevegelsesevne. Det første produktet Spike er en personlig tilpasset sportskjelke på hjul, som lanseres første kvartal 2019.

www.exerotech.com

Hold AS

Stiftet i mai 2015

En app som belønner brukere for å ikke bruke telefonen og motiverer til smart bruk av smarttelefonen. Gründerne fikk ideen da de selv var studenter ved Copenhagen Business School og merket at telefonbruken gikk ut over fokus og produktivitet.

www.hold.app

Med sportskjelken Spike, vil Exero gjøre fysisk aktivitet tilgjengelig for alle. 

bilde exero

– Designet har vært viktig. Vi ville at Spike skulle se ut som et hvilket som helst sportsutstyr som brukeren er stolt av å bruke, forteller Nicoline Saarisilta Bergh, markedsansvarlig i Exero. 

Startupen lager sportsutstyr for personer med nedsatt bevegelighet fra hoften og ned. Siden oppstarten i 2017 har teamet på fem testet utallige prototyper og utviklet sitt første produkt Spike, sammen med brukergruppen.

På bølgelengde med brukeren

– Responsen fra testpersonene har vært veldig god. Det er kjekt å se at produktet kan komme til nytte i hverdagen som et supplement til for eksempel rullestol.

Kjelken skal etter planen lanseres første kvartal 2019 og teamet i Exero har brukt mye tid på å finpusse nettsider og kommunikasjonsstrategi. Det er lett å overse viktig informasjon når en kjenner sitt eget produkt ut og inn – da er det nyttig å få hjelp fra fagpersoner på utsiden. 

– Vi har brukt +impact for å få hjelp til å spisse kommunikasjonen vår og gjøre nettsidene mer brukervennlige. En av mentorene våre jobber i et kommunikasjonsbyrå i Stockholm. Av ham fikk vi åtte sider med detaljerte, konkrete tilbakemeldinger, tilsendt samme dag. Rådene har hjulpet oss å kommunisere mer effektivt og på bølgelengde med brukeren.

Gratis mentorhjelp 

Gratis mentorhjelp

+impact er en nordisk plattform som retter seg mot oppstartsbedrifter som jobber med å løse miljømessige og sosiale problemer. Plattformen ønsker å hjelpe sosiale entreprenører til å maksimere sin positive innvirkning, samtidig som de kan dele sine utfordringer med eksperter – helt gratis.

Bergh vil anbefale +impact til alle startups som arbeider med problemstillinger innenfor FNs bærekraftsmål, uansett hvilken fase de befinner seg i og hva de trenger hjelp med. Selv ser de nå etter noen i +impact-nettverket som kan gi råd til Exeros første investorrunde.

– På sikt ønsker vi å utvikle flere produkter og utvide til internasjonale markeder. Men i første omgang håper vi å snart se mange få glede av Spike ute på norske veier og stier. 

«Kom i gang med rekruttering så tidlig som mulig», oppfordrer medgründer av appen Hold

hold bilde

– Det hele startet med at vi som studenter opplevde at telefonen tok for mye oppmerksomhet, noe som hadde negativ effekt på fokus og produktivitet, sier Vinoth Vinaya, medgrunnlegger og COO i appen Hold.

Hold ble lansert for studenter i 2016 og belønner brukeren med poeng for å holde seg unna telefonen. Poengene kan brukes på Holds digitale markedsplass hvor en finner gode tilbud og kan delta i konkurranser. I tillegg kan du konkurrere mot venner eller hele universitetet.

Danske Bank har vært samarbeidspartner med Hold siden appen så dagens lys. Gjennom en stipendordning i appen gis studentene som er flinkest til å sette mobilen på "hold" og dermed fokusere på skolearbeidet, muligheten til å vinne kr 10 000,-  

Oppmerksomhet bort fra telefonen

I dag har Hold omkring 40 prosent av alle fulltidsstudenter i Norge som brukere, og i mars i år ble appen lansert i Storbritannia hvor de har rett under 100 000 studentbrukere.

– Mange tror at vi er negative til teknologi. Det er vi ikke. Men når mobilbruk går fra bevisst til ubevisst har vi et problem, sier Vinaya. 

– De populære appene bruker «gamification» og velprøvde adferdsmodeller designet for å gjøre oss avhengige. Vi bruker de samme virkemidlene for å få oppmerksomheten bort fra telefonen.

Verdifull rekrutteringsprosess

Som et lite oppstartsselskap kan rekruttering være vanskelig, dyrt og tidkrevende. Teamet bak Hold har løst denne utfordringen ved å bruke plattformen The Hub. Her kan startups lyse ut ledige stillinger og presentere seg som arbeidsgiver. Alle som søker på stillinger gjennom The Hub blir pre-screenet og på den måten får bedriften kvalifisert hjelp til å vurdere kandidatene og sparer tid på prosessen.

– The Hub har vært veldig verdifull for oss, spesielt når det kommer til «employer branding». Oppsettet gir et kjapt innblikk i bedriften, Q&A med daglig leder og god profilering som en attraktiv arbeidsgiver, sier Vinaya, og benytter anledningen til å komme med et råd til ferske oppstartsbedrifter:

– Jeg vil anbefale alle startups som ønsker å lykkes med å komme i gang med rekruttering så tidlig som mulig og etablere seg som en attraktiv arbeidsplass. Det tar tid å finne de rette menneskene, men man kommer ikke langt uten gode lagspillere.

Verdifull rekrutteringsprosess

Andre har også lest:


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.