I dag priser 50-åringen seg lykkelig for at han tok grep da han gjorde.

Langtransportsjåføren fra Laksvatn, midt mellom Bardufoss og Tromsø, kjøpte sin første bolig som 23-åring, i 1993. Sitt livs kjærlighet møtte han allerede som 15-åring.

– Kona traff jeg i konfirmasjonsundervisningen, så du kan trygt si at vi etablerte oss tidlig. Jeg var i fast jobb og lite hjemme på det tidspunktet, men vi klarte på en eller annen måte å få en unge likevel, humrer han.

 Forsikret TV-en, ikke seeren
Det var i forbindelse med refinansiering i 2007 at Andersen møtte en rådgiver fra Danica, tilknyttet Danske Bank i Tromsø. Da hun hørte hva han jobbet med, og at han hadde opptil 290 døgn på veien i året, i all slags vær, tok det ikke lang tid før spørsmålet om forsikring dukket opp. Hadde han tenkt på fremtiden, og om noe eventuelt skulle skje?

– Jeg hadde jo ikke det, må jeg innrømme, men vi hadde nettopp kjøpt oss en ny TV, som vi valgte å forsikre for flerfoldige tusen, så hvorfor i all verden hadde vi ikke forsikret livet – ungene, oss selv, alt? Jeg gikk ut fra banken med en god følelse den dagen, og det var en lettelse å ha tegnet gode forsikringer.

Selv om Andersen var tidlig ute med å etablere seg, skulle det gå lang tid før han tok mot til seg og fridde til ungdomskjæresten.

– 25 år tok det, og så giftet vi oss. Da hadde vi rukket å få tre barn, og det var den eldste sønnen vår som fulgte sin mor opp midtgangen, mimrer han.

 Gleden skulle imidlertid bli kort – etter bryllupsmiddag og fest, falt brudgommen om.

– Jeg hadde vært sliten og tom for energi en stund, men tilskrev det lange arbeidsdager. Da det stakk til i brystet på bryllupsnatta, ble jeg derimot redd for at det var et hjerteinfarkt. Etter å ha karret meg inn på et toalett, hvor jeg kastet opp blod, ble jeg lettet og tenkte at det «bare» var et magesår, og dét kan jo fikses.
Det var ikke magesår, og kort tid etter ble Andersen hastet til Universitetssykehuset i Tromsø.

– Beskjeden var testikkelkreft, med spredning til blant annet hodet. Etter tre måneder på UNN hadde de berget livet mitt. Deretter ventet et år med sykmelding, forteller han.

 – Lever bare én gang
I perioden Andersen var sykmeldt, tok han kontakt med Danica for å finne ut hva forsikringene Kritisk sykdom og Uførhet Total egentlig dekket.

– Tre dager tok det, og så var de 370 000 kronene jeg tegnet Kritisk sykdom-forsikring for på bok. Da måtte jeg felle en tåre altså, for det betydde at vi kunne beholde huset, at vi ville klare å gå videre.

Til sammen har 50-åringen fått utbetalt i underkant av 1,6 millioner gjennom Kritisk sykdom og Uførhet Total, noe som kom mer enn godt med, forteller han.
– Det å gå på arbeidsavklaringspenger, med halvert lønn, er tøft. Prisen for å forsikre hele familien har derfor vært for småpenger å regne, når resultatet er at vi nesten har betalt ned alt av huslån. Vi betalte 1 600 kroner i måneden, og det endret alt.

I dag er Andersen uføretrygdet på grunn av seinskader etter kreften, og plages blant annet av fatigue og nervesmerter. Likevel ser nordlendingen lyst på fremtiden.
– Jeg har jo allerede «vunnet i Lotto». Alt vi gjør har en konsekvens, pleier jeg å tenke, og for meg ble konsekvensen av å tegne forsikring gull verdt. Jeg har hatt et flott liv, noe jeg takker vår herre og rådgiverne i Danica for, sier Andersen.

 Han anbefaler alle å forsikre det viktigste – før de tegner forsikring for TV og bunad:
 – For meg har Danica vært 100 prosent bunnsolide. De har fulgt meg opp, og sørget for at alle bekymringer rundt økonomi er borte. Resultatet av det, er at jeg kan dra på snøscootertur i Finland til helga, med en scooter jeg kjøpte som en gave til meg selv – jeg lever tross alt bare én gang.