Lørdag ble EUs nye direktiv for betalingstjenester i Europa innført. Det innebærer at kunders konto- og betalingsinformasjon, som tidligere har vært bevart i bankenes egne systemer, nå kan bli tilgjengelig for godkjente tredjeparter, dersom forbrukerne ønsker det.
Vil se mange nye betalingsløsninger
En av motivasjonene for å innføre regelverket er å få fart på konkurransen og innovasjonen. Tjenestedesign og -teknologi har allerede vært med å gjøre mange områder av livet enklere. Men betalingsteknologien har generelt hengt etter, spesielt i europeiske land utenfor Skandinavia.
Chief Digital Officer i Danske Bank, Knut Anders Wangen, tror forbrukerne vil få stor glede av det nye regelverket.
– Denne nye åpne tilgangen til konto vil by på mange muligheter. På den ene siden vil det gi forbrukerne bedre oversikt over økonomien, i og med at de nå vil kunne samle info fra alle sine banker på ett sted. På den andre siden vil vi nok se mange nye betalingsmuligheter – i chattjenester, gjennom stemmeautentisering i bilen – mulighetene er uendelige, sier Wangen.
Åpner opp for nye partnerskap
Mange små start-ups sitter klare med innovative ideer til hvordan de kan gjøre forbrukernes betalingshverdag enklere. Også store giganter som Apple, Facebook og Google har ventet på denne muligheten lenge.
Wangen forteller at Danske Bank allerede har vært i dialog med fintech-selskaper for å finne ut hvordan de sammen kan gjøre produktene og tjenestene bedre for kundene.
– Frem til nå har vi jobbet frem egne løsninger til våre kunder. Men i dag skjer den tekniske utviklingen så raskt, og kundenes forventninger stiger nærmest raskere enn vi kan innfri. Så partnerskap vil være nøkkelen til å kunne levere til forventning fremover. Nå blir vi flere på laget som er ute etter å skape verdi for kundene våre, sier Wangen.
Dette er PSD2
- EUs nye direktiv som regulerer betalingstjenester i EU og EØS.
- Hovedendringen dreier seg om at banker nå må åpne sine kanaler og gjøre kundedata tilgjengelig for godkjente tredjeparter, hvis forbrukerne ønsker det. Slik åpner man for at det ikke lenger kun er banker som kan tilby finansielle tjenester.
- Direktivet skal legge til rette for økt konkurranse i EUs indre marked, fremme innovasjon, styrke sikkerheten for nettbetalinger og kontotilganger, samt å bedre integrasjonen mellom ulike aktører i markedet.