- Du som kunde skal ikke bare kunne forvente konkurransedyktig avkastning i din aksjefondsparing, men også at pengene blir investert på en ansvarlig og bærekraftig måte.

Det sier bærekraftansvarlig i Danske Bank Kristin Kvåle. Men hva betyr det at pengene blir investert ansvarlig? Ansvarlig investeringer handler blant annet om å påvirke beslutningstakere i selskapene vi har investert i til å gå i riktig retning. 

Les vår rapport om aktivt eierskap

- Tøffere krav i fremtiden

- Banken har klare retningslinjer for at vi ikke investerer kundenes midler i kontroversielle våpen, slik som landminer og klasevåpen. I 2018 valgte vi også å avstå fra å investere i termisk kull og oljesand, som er blant de fossile brennstoffressursene som skader miljøet mest, sier Kvåle.

Klimaendringene er en global utfordring som truer miljøet, økonomien og samfunnet. Vi vil bidra til den samfunnsmessige omstillingen mot en nullutslipp-økonomi ved å satse på tiltak som har en positiv innvirkning på klimaendringene og miljøet.

Fondsforvalter og leder for norske aksjer i Danske Bank, Lars Erik Moen, kan fortelle om stor møtevirksomhet med selskapene han og teamet har investert mest i. Dette er for å sikre god avkastning for kundene våre.

Lars Erik
Fondsforvalter i Danske Bank, Lars Erik Moen.

- I fremtiden stilles det mer og mer krav til selskapene. Det betyr at selskaper som i dag ikke drives bærekraftig vil få sterkere økonomiske krav mot seg i fremtiden. For oss er det viktig at selskapene på et tidlig tidspunkt utvikler seg i riktig retning, slik at kundene drar nytte av det. Vi har 200-300 møter årlig med selskapene vi har investert i, hvor vi diskuterer både ulike faktorer for avkastning, men også faktorer for bærekraft, sier Moen.

Avkastning og ansvar

Kundene bryr seg også mer og mer om at pengene vi investerer i aksjefond blir satt i bærekraftige selskaper. Dette bekrefter Kristin Kvåle.

- Kundene forventer at vi investerer pengene deres på en ansvarlig måte, og det er noe vi tar på alvor. Å forvalte så mye penger gir oss et stort ansvar, men det er også en mulighet for oss til å bidra inn mot selskaper som ønsker å gjøre verden til et bedre sted, sier hun.

Kristin Kvåle definerer ansvarlige investeringer slik:

- Det betyr at vi stiller miljø-, sosiale- og ledelsesmessige krav til selskapene vi investerer i. Samtidig får vi da større innsikt i hvordan selskapene vi investerer i opererer. Vi er overbevist om at avkastning og ansvar går hånd i hånd, og vi ser at bærekraftig drift og åpenhet om hvordan man driver forretning, påvirker og reduserer risikoen i investeringene.

- Derfor sier vi at ansvarlige investeringer ikke er en omdømmesak, men en sentral del av hvordan vi driver forretning, sier hun.

Fordelen med å investere med oss er at bærekraftige investeringer er fundamentet i hvordan vi skaper verdi for våre kunder, samtidig som vi fokuserer på å gi deg attraktiv og konkurransedyktig avkastning.

Les mer om ansvarlige investeringer her