Nå bør vi "ta en pinne for Drammen"
Det er tøffe tider i vente for handels- og servicenæringen i Drammen. Høyere renter og økende inflasjon vil skape ytterligere trøbbel. Da er det viktigere enn noen gang å støtte det lokale næringslivet.
Kronikk skrevet av Odd Morten Ramberg
Leder for bedriftsmarkedet i Drammen
Artkkelen ble først publisert av Drammens Tidende.
Nedturen i norsk økonomi står for døren. Drammens Tidende har den siste tiden satt søkelys på utfordrende tider for restaurantnæringen i byen vår. Det er dyster lesing. En rekke restauranter og utesteder har måtte stenge.
I følge Drammens Tidende måtte vinbaren In Vino Veritas legge ned forrige uke. I slutten av april meddelte Zemi Asia Cuisine at de la ned etter ti års drift. Tidligere i år la eierne av Becks-restauranten på Union Brygge også ut restauranten for salg. I tillegg forteller driverne av restaurantene Ask og Loke at de må innføre sparingstiltak for å få endene til å møtes.
Økte kostnader er et problem
Og nettopp økte kostnader er et problem for mange som driver innen handels- og servicenæringen. Inflasjonen har skutt i været det siste året. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er prisene opp 6,4 prosent de siste 12 månedene.
Både lønninger og energikostnader har økt. I tillegg har den svake kronekursen gjort det betydelig dyrere å kjøpe inn råvarer fra utlandet. Denne prisøkningen er ikke alltid like enkel å skyve over på kundene.
I tillegg til økte kostnader ser vi mørke skyer på den makroøkonomiske himmelen, og det er mange ting som tyder på at den nasjonale kjøpefesten er over.
Renteoppgangen er ikke over
Men– renteoppgangen er ikke over. Danske Bank venter ytterligere en renteoppgang i juni. Samtidig begynner nordmenns sparepenger å tømmes. Vi var flinke til å spare under pandemien, men nå er det ting som tyder på at disse reservene snart vil ta slutt. Alt dette peker i retning av at et private forbruk vil falle gjennom året, som videre betyr tøffere tider for handelsnæringen.
Komplisert bilde for butikkene
Vi har nevnt nedturen for restaurantene. Bildet er litt mer sammensatt for butikkene. Det største senteret i Drammen, Gulskogen, hadde en omsetningsøkning på fem prosent ifølge Kvarud analyse. Men gitt gjenåpning i 2021 og generelle kostnadsøkninger, er nok heller ikke dette resultatet verdt å rope hurra for. Også tilbakemeldingene fra handelsnæringen i Drammen sentrum er varierte. Mange butikker sliter som følge av den nye hverdagen. Vi ser også at forbrukerne har begynt å se etter billigere alternativer. Blant vinnerne har vi «bredt vareutvalg» eller «verdibutikker», med butikkjeder som Nille, Normal, Rusta, Dollarstore og Europris i spissen. Med billigere kvalitetsprodukter har disse kjedene tatt markedsandeler, både fra dagligvarehandelen, og fra de store kosmetikkjedene. Tall fra analyseselskapet Nielsen IQ viser at «verdibutikkene» hadde en oppgang på 9,6 prosent samtidig som salget hos de tradisjonelle dagligvarebutikkene falt.
Restaurantbransjen i Drammen
Tilbake til restaurantbransjen. Alt er ikke beksvart her heller. Jeg har lyst til å trekke fram Ancha iverud, frontkvinnen som er en av flere, langsiktige drammenspatrioter bak resturantantene Anchas Bodega og Café Bragernes. Nå starter hun enda en ny restaurant på Bragernes Torg. Det er slike som Ancha som gjør meg optimistisk for byen vår.
Støtt lokalt
Derfor er det så viktig at vi også fortsetter å støtte det lokale næringslivet. Legg lørdagshandelen til sentrum og inviter venner ut på en matbit. Ta en ekstra burger, sushibit eller kyllingsalat. Og gjerne en pinne for Drammen.