Hva skjer med BSU-kontoen når du fyller 34 år?

Helt siden ungdomsårene har du spart i BSU, men hva skjer egentlig når du fyller 34 år? Vi spør forbrukerøkonom Cecilie om alt du lurer på om BSU!

Er du usikker på hva du bør gjøre med BSU-kontoen når du fyller 34 år? Eller lurer du på hva du ikke kan bruke de oppsparte pengene til?

Boligsparing for Ungdom (BSU) er for deg som er 33 år eller yngre. Du kan spare inntil 25 000 kroner i året til og med det kalenderåret du fyller 33 år, og maksimalt 300 000 kroner. I tillegg får du skattefradrag på alt du setter inn i BSU-kontoen, helt til du fyller 34 år. Summen av dette gjør BSU til en veldig gunstig måte å spare til din første bolig på.

- Fra det året du fyller 34 år kan du ikke lenger sette inn penger på BSU-kontoen, men du trenger likevel ikke å avslutte den. Du bør beholde kontoen til januar det året du fyller 34 for å nyttiggjøre deg av det siste året med skattefradrag, sier Cecilie Tvetenstrand.

Hun fortsetter:

- Det er imidlertid ingenting i veien med å la pengene stå på kontoen etter fylte 34 år. Du kan la beløpet bli stående og bruke pengene til å kjøpe ny primærbolig senere. Husk likevel at renten på en BSU-konto går ned det året man fyller 34 år. Derfor kan det lønne seg å bruke BSU-pengene til å kjøpe ny bolig, eller å nedbetale lån på en bolig som du har kjøpt etter opprettelsen av BSU-kontoen. BSU-pengene kan brukes til kjøp av primærbolig i utlandet.

Forbrukerøkonomen minner også om det du ikke kan bruke BSU-pengene på.

- Du kan ikke bruke BSU-pengene til å kjøpe eller nedbetale gjeld på en fritidsbolig, da bryter du avtalen du har inngått. Du kan heller ikke bruke BSU-pengene til å betale påkostninger, oppussing eller vedlikehold av boligen din.

Husk at om du tar ut BSU-pengene for å bruke de på noe annet enn bolig, må du betale tilbake de skattefradragene du har fått. Tidligere fradrag har kun Skatteetaten oversikt over.

Fakta om BSU:

  • Du kan kun opprette én BSU-avtale
  • Du kan spare inntil 25 000 kroner per år
  • Maksimalt sparebeløp er 300 000 kroner innen du fyller 33 år. Men du bør beholde kontoen til januar det året du fyller 34 for å nyttiggjøre deg av det siste året med skattefradrag
  • Hvis du tar pengene ut av kontoen, kan du ikke fortsette å spare senere
  • Renten på en BSU-konto senkes det året du fyller 34 år

Start sparing i BSU

Bestill konto