Er du usikker på hva du bør gjøre med BSU-kontoen når du fyller 34 år? Eller lurer du på hva du ikke kan bruke de oppsparte pengene til?

Boligsparing for Ungdom (BSU) er for deg som er 33 år eller yngre. Du kan spare inntil 27 500 kroner i året til og med det kalenderåret du fyller 33 år, og maksimalt 300 000 kroner. I tillegg får du skattefradrag på alt du setter inn i BSU-kontoen, helt til du fyller 34 år. Summen av dette gjør BSU til en veldig gunstig måte å spare til din første bolig på.

Behold BSU til du fyller 34 år

Fra det året du fyller 34 år kan du ikke lenger sette inn penger på BSU-kontoen, men du trenger likevel ikke å avslutte den. Du bør beholde kontoen til januar det året du fyller 34 for å nyttiggjøre deg av det siste året med skattefradrag. Merk at du for å få skattefradrag ikke kan eie bolig. Dette gjelder også om du eier deler av bolig.

Det er imidlertid ingenting i veien med å la pengene stå på kontoen etter fylte 34 år. Du kan la beløpet bli stående og bruke pengene til å kjøpe ny primærbolig senere. Husk likevel at renten på en BSU-konto går ned det året man fyller 34 år. Derfor kan det lønne seg å bruke BSU-pengene til å kjøpe ny bolig, eller å nedbetale lån på en bolig som du har kjøpt etter opprettelsen av BSU-kontoen. BSU-pengene kan brukes til kjøp av primærbolig i utlandet.

Har du hatt en fast spareavtale til BSU kan det også være lurt å vurdere å flytte denne over til en annen form for sparing. Skal du spare over tid kan det være fornuftig å spare i fond, mens hvis du ønsker å spare opp en buffer for uforutsette utgifter vil sparekonto være et bedre valg.

Finn riktig spareform for deg

Opprett spareavtale her

Hvis du har fylt 34 år, eller har fylt opp din BSU-konto, er det lurt å spare månedlig i fond. Da unngår du at pengene dine taper seg i verdi på konto, og får historisk sett en bedre avkastning på pengene dine.

Les mer om fondssparing og opprett spareavtale

Dette kan du ikke bruke BSU til

Du kan ikke bruke BSU-pengene til å kjøpe eller nedbetale gjeld på en fritidsbolig, da bryter du avtalen du har inngått. 

Husk at om du tar ut BSU-pengene for å bruke de på noe annet enn bolig, må du betale tilbake de skattefradragene du har fått. Tidligere fradrag har kun Skatteetaten oversikt over.

Fakta om BSU:

  • Du kan kun opprette én BSU-avtale
  • Du kan spare inntil 27 500 kroner per år
  • Maksimalt sparebeløp er 300 000 kroner innen du fyller 33 år. Men du bør beholde kontoen til januar det året du fyller 34 år for å nyttiggjøre deg av det siste året med skattefradrag
  • Hvis du tar pengene ut av kontoen, kan du ikke fortsette å spare senere
  • Renten på en BSU-konto senkes det året du fyller 34 år
  • BSU kan også benyttes til påkostning og vedlikehold av egen bolig

Husk innboforsikring!

Har du akkurat kjøpt bolig eller lurer på om du kan få en mer gunstig forsikring?

Innboforsikringen fra vår samarbeidspartner Tryg er blant markedets beste. For eksempel dekker forsikringen både tyveri og skader ved flytting. I tillegg kan du få inntil 27 % rabatt jo flere forsikringer du samler.

PS! Med Trygs innboforsikring er du sikret uavhengig om skaden skjer hjemme eller utenfor.

Les mer om innboforsikring hos Tryg