Boligen når vi flytter sammen

Det kan være litt av et puslespill å flytte sammen. Spesielt hvis dere kommer fra hver deres bolig og skal flytte sammen i en tredje. Her kan dere lese mer om hvordan dere unngår fallgruver og kommer i mål på en god måte.

 • 1.  Pass på dobbel husleie

  Første skritt på veien er å finne ut hvor dere vil flytte. Vil dere flytte sammen i en av de boligene dere allerede har, eller vil dere finne en ny tredje bolig? 

  Det kan være krevende å avvikle to boliger slik at det passer med innflyttingsdato i den tredje. Så hvis dere har muligheten kan det være en god løsning å starte med å flytte sammen i en av deres eksisterende boliger - i hvert fall i en periode.

   
 • 2.  Lag klare avtaler

  Hvis dere skal leie en bolig sammen, er det ikke sikkert at dere begge skal stå på leiekontrakten. Skriv derfor klare avtaler om hvordan utgifter skal fordeles, skriv gjerne en samboerkontrakt. Det er ikke særlig romantisk, men kjekt å ha hvis den ene parten flytter ut.
 • 3.  Hvis den ene eier boligen

  Flytter dere sammen i en bolig som en av dere allerede eier, er det muligheter for at den andre kan kjøpe seg inn i boligen. Men det er en prosess som krever rådgivning av en autorisert finansiell rådgiver.

  Alternativet er at den ene kan leie seg inn i boligen. I så fall er det en god ide med en formell leiekontrakt, slik at leietaker ikke kan kastes ut uten forvarsel, hvis dere blir uvenner. 

  Dere kan laste ned en standard leiekontrakt hos Forbrukerrådet.

 • 4.  Pass på med fremleie

  Noen par flytter sammen på prøve. Det betyr ofte at den ene parten fremleier sin bolig mens parforholdet testes. Hvis dette gjelder dere må dere være oppmerksom på de lover og regler som gjelder ved fremleie.

   

 • 5.  Husk dette hvis dere kjøper felles bolig

  De fleste par i Norge flytter sammen før de eventuelt blir gift. Hvis dette gjelder dere også er det et par ting dere bær være oppmerksom på hvis dere skal kjøpe bolig sammen.


  Samboere arver ikke hverandre automatisk. Det betyr at dere må sikre hverandre økonomisk med en livsforsikring og sannsynligvis gjennom testament. Snakk gjerne med rådgiver i banken eller en advokat om hvordan dere gjør dette på en god måte.

  Les mer om arveloven her

  Lykke til med boligjakten!


   

Juridiske tjenester

Livet er full av viktige beslutninger hvor det kan oppstå behov for å se over din juridiske situasjon. Via vår samarbeidspartner Lexly får du som kunde i Danske Bank blant annet en gratis juridisk behovsanalyse, og opptil 3 gratis digitale avtaler.

Les mer om hva vi tilbyr av juridiske tjenester

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.