Sanksjoner innført av EU
24. februar:
EU implementerte en sanksjonspakke som svar på Russlands handlinger.
EU har innført restriksjoner på aktiviteter som involverer DNR og LNR, og har begrenset Russlands muligheter til å skaffe kapital i EUs finansmarkeder ved å forby handel med verdipapirer utstedt av Russland og dets regjering. EU har også innført sanksjoner rettet direkte mot russiske myndighetspersoner og folkevalgte. I tillegg har EU innført sanksjoner mot Bank Rossiya, Vneshoconombank og Promsvyazbank.
25. februar:
Eiendeler i EU frosset for Vladimir Putin og Sergey Lavrov.
28. februar:
EU utvidet de eksisterende økonomiske restriksjonene.
Dette inkluderte restriksjoner på notering og levering av tjenester knyttet til aksjer i russiske statseide selskap, mottak av betalinger fra russiske statsborgere, innbyggere eller selskaper etablert i Russland, med mer enn EUR 100 000, samt levering av tjenester fra sentrale verdipapirdepoter i EU og salg av eurobaserte verdipapirer til russiske personer eller selskap. EU vedtok også et forbud mot transaksjoner med den russiske sentralbanken. EUs medlemsland må forby fly fra å lande, ta av eller fly over deres territorier hvis et fly opereres av et russisk flyselskap og nye eksportkontrollrestriksjoner ble pålagt varer og teknologi brukt i strategiske sektorer, inkludert energi-, transport- og teknologisektorene.
3. mars:
Forbud av salg, levering, overføring og eksport av euro til Russland.
Forbudet omfatter enkeltpersoner og enheter lokalisert i Russland, inkludert den russiske sentralbanken. Videre forbød EU de russiske TV-nyhetsnettverkene Sputnik og Russland Today (RT) fra å operere i EU.
3. mars:
EU gir ut en sterkt utvidet sanksjonspakke for Hviterussland. EU retter seg mot de fleste større sektorer av den hviterussiske økonomien, inkludert tobakk, mineralbrensel, bituminøse stoffer og gassformige hydrokarbonprodukter, kaliumklorid (“potash”) produkter, treprodukter, sementprodukter, jern- og stålprodukter og gummiprodukter. EU sanksjonerte også 22 høytstående medlemmer av det hviterussiske militæret. EU venter angivelig på å se virkningen av de nye sanksjonene mot Russland før de innfører flere, men jobber med ytterligere skritt som kan omfatte målrettede sanksjoner på kryptoaktiva, samt energi- og fraktrestriksjoner.
10. mars:
EU vil forby transaksjoner med Hviterusslands sentralbank som er knyttet til forvaltning av reserver eller eiendeler, tilrettelegging av offentlig finansiering for handel, og for investeringer i Hviterussland. Videre kunngjør EU at de vil i betydelig grad begrense den økonomiske tilstrømningen fra Hviterussland til EU ved å forby:
- Oppføring og levering av tjenester i forhold til aksjer i hviterussiske statseide enheter på EUs handelsplasser fra og med 12. april 2022.
- Aksept av innskudd på over €100 000 fra hviterussiske statsborgere eller innbyggere.
- Kontoer tilknyttet hviterussiske kunder i EUs verdipapirsentraler, samt salg av euro-denominerte verdipapirer til hviterussiske kunder.
- Levering av eurosedler til Hviterussland.
11. mars:
USA, EU og G7-ledere fra Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan og Storbritannia kunngjør at de vil påtvinge Russland ytterligere økonomiske sanksjoner i et forsøk på å holde Russlands president Vladimir Putin ansvarlig for hans fortsatte angrep på Ukraina. De økonomiske sanksjonene vil omfatte følgende:
- Oppheve Russlands status som foretrukken nasjon (MNF) i WTO .
- Å nekte Russland å låne fra multilaterale finansinstitusjoner, som Det internasjonale pengefondet og Verdensbanken.
- Flere blokkerende sanksjoner mot ytterligere russiske eliter og deres familiemedlemmer.
- Forbud mot eksport av luksusvarer til Russland.
- Forby amerikansk import av varer fra ytterligere sektorer av Russlands økonomi.
- Opprette myndighet til å forby nye investeringer i enhver sektor av den russiske føderasjonens økonomi.
16. mars:
24 enkeltpersoner er plassert i EU sitt sanksjonsprogram rettet mot Russland. De utpekte partene er plassert på EUs liste over frysing av aktiva, og sanksjonstiltakene forbyr også å gjøre noen midler eller økonomiske ressurser tilgjengelig for disse partene.
Videre har EU iverksatt ytterligere sanksjoner mot Russland. Primært er all eksport av visse teknologier og varer, som oppført i regelverket, forbudt. Videre er import av visse jern- eller stålprodukter, hvis disse produktene har opprinnelse i, eller er importert fra, Russland forbudt, slik tilfellet er med listede luksusvarer. I tillegg er alle transaksjoner med bedrifter eller privatpersoner som er etablert i Russland og 50 % offentlig eid, eller hvor Russland, dens regjering eller sentralbank har rett til fortjenesten, eller med en person som har et betydelig økonomisk forhold til Russland, dets regjering eller sentralbank, forbudt.
Til slutt er det forbudt å tilby kredittvurderingstjenester til enhver person, enten juridisk eller naturlig, som bor i eller etablert i Russland.
5. april:
EU kunngjør en femte sanksjonspakke mot Russland, som ikke ennå er trådt i kraft, men forventes å inkludere:
- Importforbud mot kull fra Russland
- Et transaksjonsforbud mot fire sentrale russiske banker, blant dem VTB
- Nektet tilgang til havner i EU for russiske- og russisk opererte fartøyer
- Ytterligere målrettede eksportforbud innen strategiske områder (kvantedatamaskiner, avanserte halvledere, sensitivt maskineri og transportutstyr)
- Nye importforbud av produkter som tre, sement, sjømat og brennevin
- Forbud for russiske selskapers deltakelse i offentlige innkjøp innen EU eller ekskludering av økonomisk støtte til russiske offentlige organer
8. april:
EU vedtar sin femte runde med sanksjoner mot Russland. Pakken består av:
- et forbud mot å kjøpe, importere eller overføre kull og andre fossile brensler til EU hvis de har opprinnelse i Russland eller eksporteres fra Russland, fra august 2022.
- et forbud mot å gi tilgang til EU-havner til fartøyer registrert under Russlands flagg. Det gis unntak for landbruks- og matprodukter, humanitær bistand og energi.
- et forbud mot russiske og hviterussiske veitransportforetak som hindrer dem i å transportere varer på vei innenfor EU, inkludert i transitt. Det gis likevel unntak for en rekke produkter, som farmasøytiske, medisinske, landbruks- og matprodukter, inkludert hvete, og for veitransport for humanitære formål.
- Ytterligere eksportforbud, rettet mot jetdrivstoff og andre varer som kvantedatamaskiner og avanserte halv-ledere, avansert elektronikk, programvare, sensitivt maskineri og transportutstyr, og nye importforbud mot produkter som: tre, sement, gjødsel, sjømat og brennevin.
- Målrettede økonomiske tiltak som har til hensikt å styrke eksisterende tiltak og tette smutthull
- Det pålegges et fullstendig transaksjonsforbud for fire sentrale russiske banker som representerer 23 % av markedsandelen i den russiske banksektoren. Etter å ha blitt fjernet fra SWIFT vil disse bankene nå bli gjenstand for en aktiva frysing, og dermed være fullstendig avskåret fra EU-markedene.
- I tillegg har Rådet for Den europeiske union utpekt 217 personer og 18 enheter under sitt sanksjonsprogram rettet mot Russland. De utpekte partene er plassert på EUs liste over frysing av aktiva, og sanksjonstiltakene forbyr også å gjøre noen midler eller økonomiske ressurser tilgjengelig for disse partene.
22. april
Rådet for Den europeiske union endrer vedtak (FUSP) 2022/266 for å inkludere unntak som tillater klart definerte kategorier for å levere varer og teknologi for bruk i visse sektorer, samt visse begrensede tjenester og bistand knyttet til slike varer og teknologi, til personer, enheter og organer i Donetsk- og Luhansk-oblastene i Ukraina eller for bruk i disse områdene, der det er nødvendig for humanitære formål. På samme måte åpner unntakene for levering av spesifikke begrensede tjenester og bistand direkte knyttet til viss infrastruktur i de ikke-statlig kontrollerte områdene i Donetsk- og Luhansk-oblastene i Ukraina, der det er nødvendig for humanitære formål. Videre, under begge regimene, kan organisasjoner som ikke dekkes av unntakene ovenfor be medlemsstatene om å gi unntak fra de samme forbudene når det er nødvendig for humanitære aktiviteter i Ukraina.
4. mai:
En sjette pakke med sanksjoner mot Russland. Tiltakene, som ennå ikke er vedtatt ved lov, inkluderer følgende:
- Utnevnelse av senior militært personell som sies å være ansvarlig for krigsforbrytelser i Butja og de som er ansvarlige for beleiringen av Mariupol
- Utelukkelse av Sberbank og to andre banker fra SWIFT-systemet
- Forbud mot tre russiske statseide kringkastere
- Forbud mot eksport av revisjons-, konsulent- og tilsvarende tjenester
- Forbud mot import av all olje fra Russland. Importen av russisk råolje vil fases ut i løpet av seks måneder, og importen av raffinerte produkter vil opphøre senest innen utgangen av 2022.