En av dem som har erfart hvor feil det kan gå er ålesunderen Sasan Mameghani (31). I 2012–2013 startet han selskapet Yard Intel på egen hånd. Etter to år med intens jobbing var han tilbake til start, rikere på erfaring, men en bil og en leilighet fattigere.

– Jeg jobbet med Yard Intel i to år. By the way: ta en navnesjekk før du oppretter selskapet ditt. Det er ikke moro å plutselig få et 600-siders brev fra advokaten til Intel.
Jeg betalte ikke ut lønn og tok opp ekstra lån på huset og kreditkortgjeld. Da ting gikk skeis måtte jeg selge leiligheten og bilen, forklarer han.

Sasan er siviløkonom fra NHH. Etter masteren begynte han å jobbe for Vard Group – et skipsverftskonsern med hovedkontor i Ålesund. Han oppdaget etter hvert at verft- og dokkindustrien kunne ha mye å tjene på økt digitalisering. Det ble utgangspunktet for hans første selskap Yard Intel, og deretter Maindeck, som er selskapet han driver i dag.


Lær av dine feil

– Samtidig med at jeg holdt på å avslutte Yard Intel begynte jeg å tenke på alt jeg hadde gjort feil, og hvordan jeg skulle gjøre det rett med Maindeck. Jeg burde ha skjønt at Yard Intel ikke funket etter to måneder, ikke to år. Det viser bare at jo kortere sykluser du har mellom hver test, desto enklere er det å snu deg rundt før du er død, forteller han.

Det første Sasan bestemte seg for å gjøre annerledes var at han måtte korte ned tiden han brukte på prototypetesting.

– Når du spør folk du kjenner er de ofte altfor positive. Da er det lett å begynne å tro at du er på riktig spor, selv om du ikke er det. Den beste tilbakemeldingen du kan få er egentlig data. Derfor bør du begynne å teste så fort som overhodet mulig. Som gründer må du alltid være forberedt på å legge hele prosjektet ditt dødt og ta en såkalt «pivot», starte på nytt. Det viser bare at du har lært noe, understreker han.

Finn den rette

Deretter ville han vektlegge å bygge nettverk, både for å kunne rekruttere de rette folkene, og finne investorer.
– Du må finne et team. Men ikke hvem som helst. De fleste ser etter kunnskap, men du må se etter personlighet. Hvem som helst kan lære seg nye ting, men personlighet kan ikke læres. Når det blir motgang må du ha et team som tar det som en utfordring og ikke et problem. Har du feil team faller korthuset fort sammen, sier Sasan.

Han forklarer også at det er mange «eksperter» som en gründer bør unngå.

– Du må vite hvem du skal ta råd fra. Det er utrolig mange triste folk som har lyst til å føle seg viktige, men som ikke nødvendigvis vet noe som helst om hvilken situasjon du er i. En del av gründerjobben er faktisk å vite at det er du som er sjefen, og våge å stole på at du selv har rett. Hvis du lykkes er det på grunn av dine valg. Så unngå kompromisser, anbefaler Sasan.


Nyttig læring

Yard Intel gikk konkurs. Men Sasan har tatt med seg mange erfaringer og ideer inn i Maindeck, et selskap han sier vil bli den første plattformen som dekker alle prosesser rundt tørrdokking, fra den aller første inspeksjonen ombord på skipet til sluttrapporten.

– Til syvende og sist er mange gründere narsissister, og trenger konstant bekreftelse på at det de gjør er bra. Kanskje hadde jeg godt av at det gikk dårlig. Jeg lette under bilsetet etter mynter som hatt falt gjennom setet for å kunne kjøpe makaroni til middag. Når du kommer til det punktet blir du veldig ydmyk for alt. Da innser du at en hype ikke nødvendigvis betaler middagen, sier Sasan.