Spar på den følelsen

Det er lett å se seg tilbake, for hver nye rynke og hvert grå hår. Men se for deg morgendagen. Se for deg neste år. Tenk på hvor du er om ti år.

Vi lever lenger enn de fleste av oss tror, men du vil fortsatt være deg i fremtiden. Og det du elsker i dag, elsker du også i morgen.

Hvilken pensjonist vil du bli?

En dag vil du gå ut av døra på jobb for siste gang, og pensjonistlivet vil starte for fullt. Kanskje har du sett for deg et roligere liv, uten mas fra sjef og kolleger? Og du tror kanskje også at du vil komme til å bruke mye mindre penger enn det du gjør i dag. Realiteten er en annen. For selv om boliglånet er nedbetalt, fortsetter vi å bruke rundt 80 % av det vi har i nåværende budsjett når vi blir pensjonert.

Mange tar ikke høyde for mer fritid, eller at de kommer til å ville fortsette med den lidenskapen de har i dag. Elsker du å reise nå, vil du sannsynligvis også gjøre det når du ikke lenger jobber. Derfor bør det du sparer i pensjonstilværelsen din passe til det livet du lever i dag.

 

Hvorfor spare til pensjon selv?

For veldig mange er det vi får via folketrygden og gjennom arbeidsgiver det vi sparer til pensjon i løpet av vårt yrkesaktive liv. Når du pensjonerer deg må du regne med en halvering av inntekten din. Sannsynligheten er stor for at du kommer til å leve i 25-30 år etter at du pensjonerer deg. Vil du fortsette å leve som før, med de samme vanene du har i dag, gjør du lurt i å planlegge for dette og også spare én del til pensjon selv. Pensjonsinntekten bør utgjøre 80 % av lønna di. Se hvor mye du kan forvente å få i pensjon på norskpensjon.no for å finne ut hvor mye du burde spare.

 

infograph on pension savings

Hvordan bør du spare til pensjon?

For å selv spare til pensjon kan du opprette en spareavtale. Her har du flere valgmuligheter, avhengig av hvilken fleksibilitet du har behov for. Vi tilbyr to spareprodukter tilpasset pensjonssparing via Danske Bank-konsernets livs- og pensjonsforsikringsselskap, Danica Pensjon:

  • Flexipensjon gir deg full fleksibilitet på både inn- og utbetalinger. Det betyr at du kan ta ut pengene dine når du vil. Les mer om Flexipensjon 
  • Individuell pensjonssparing (IPS) gir deg muligheten til å spare skattefritt inntil 40 000 kr i året. Sparer du maksbeløpet vil du få 8 800 kr tilbake på skatten året etter. Sparingen din vil være bundet frem til du er 62 år, dette sikrer deg en god pensjonsinntekt.Les mer om IPS

Du kan også velge å spare selv i fond eller ved å investere i aksjer. 

Les mer om hvordan du kan kommer i gang med å investere.

Ny pensjonskonto for 1,5 mill nordmenn - gjelder det for deg?

Dersom du jobber, eller tidligere har jobbet i privat sektor, får du autmatisk en ny pensjonskonto der du får samlet all din innskuddspensjon på ett sted - også fra tidligere arbeidsgivere. 

Les om egen pensjonskonto

Så lite skal til for å bli millionær som pensjonist

I 20-årene vil nok pensjonssparing være langt nede på prioriteringslista, men vet du egentlig hvor lite som skal til for å bli millonær som pensjonist?

Pensjon i 20-årene

800 kr i måneden kan gjøre deg til pensjonistmillionær

30-årene er ofte forbundet med høye lån, store utgifter og ikke alltid så gode inntekter. Hvordan kan du da få til å prioritere pensjonssparing i tillegg?

Pensjon i 30-årene

Slik kan du spare en million før du blir pensjonist

Mange i 40-årene har en stabil økonomi. Likevel er det hele 44 % i denne alderen som ikke sparer til pensjon. Her er noen gode grunner til hvorfor du bør starte nå.

Pensjon i 40-årene

Derfor bør du spare til pensjon selv

Er det for sent å starte pensjonssparing når du har bikket 50 år? Nei, og her får du flere gode grunner til hvorfor du bør starte nå, om du ikke allerede er i gang.

Pensjon i 50-årene

Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.