"Nå er det viktigere enn noen gang å ta en gjennomgang av egen økonomi".

- Marthine Bodd Five, Leder for privatmarked i Danske Bank.

– I urolige tider bør alle ta en gjennomgang av sin personlige økonomi. Nå kommer vi ut av en lang periode med lave renter. Penger har i praksis vært gratis å låne, fordi inflasjonen har vært høyere enn rentene. Selv tror jeg de aller fleste kommer til å lande ganske pent og pyntelig, men tiden er nok likevel moden for å ta en liten avsjekk på økonomien for mange.

Ingen råd som passer for alle

Bankdirektøren presiserer at det ikke finnes en fast sjekkliste som passer for alle. Her gjelder det altså å ta høyde for sin egen situasjon: – De veldig generelle rådene er litt vanskelige. Hvorvidt det lønner seg med fastrente, om du bør spare i aksjefond eller hva du bør tenke rundt pensjon er helt avhengig av din personlige situasjon. Det finnes ikke ett råd som passer for alle, sier Bodd Five. Hun sier det handler om å skaffe seg oversikt og gjøre seg selv i stand til å ta de riktige beslutningene for sin egen økonomi.

Bankdirektørens beste tips for økonomisk trygghet:

 • Start med å gå gjennom de faste utgiftene dine: 

  Er det noe som kan kuttes, forhandles eller justeres?
  Sjekk skattekortet, etter renteøkningene er ofte renteutgiftene altfor lave. Ved å justere disse til riktig nivå vil du bli trukket mindre i skatt hver måned. Det gir mer penger i lommeboka hver måned, i stedet for at du får pengene tilbake på skatten neste sommer.

  Når du har god oversikt over de faste utgiftene, kan du se på de variable utgiftene. Det kan virke åpenbart, men ting som strømmeabonnementer, kaffekopper og hyppige handleturer kan utgjøre mye penger over tid.

 • Sjekk forsikring og pensjon:

  Eksperten presiserer at det viktigste er å skape økonomisk trygghet.
  Det handler ikke bare om bankbetingelser, som man kanskje tenker mest på i hverdagen, men også om å sikre seg dersom noe skulle skje. Skulle du bli syk eller skadet og ikke kan jobbe over lengre tid, kan det påvirke hverdagsøkonomien langt mer enn litt lavere rente.

  Gå gjennom forsikringene dine og vurder om du er godt nok dekket dersom noe skulle skje. Ta også en titt på pensjonsbetingelsene og vurder om det er rom for ekstra sparing til pensjon. Fordi det ikke finnes ett råd som passer for alle, kan det være en god idé å ta en uforpliktende prat med banken for å se hvilke muligheter som finnes. Ved å snakke med en erfaren rådgiver kan du få god hjelp til å planlegge både hverdagsøkonomi og mer langsiktig.
  Les mer om rådgivning hos Danske Bank

Ikke bekymret for boligmarkedet

For de aller fleste som eier egen bolig, utgjør boliglånet en stor del av hverdagsøkonomien. Marthine mener imidlertid det ikke er stor grunn til bekymring for de aller fleste, til tross for et kjøligere boligmarked. – Det er stor forskjell på de ulike byene, og Oslo er i en særstilling. Her er det for få tomter som reguleres til bolig, og det tar lang tid å sette i gang nye prosjekter. Det gjør at det er langt flere som ønsker å bo der enn det finnes boliger, og det presser prisen opp.

Norge skiller seg fra andre land

Hun tror imidlertid ikke vi går mot et krakk i boligmarkedet:
– Ekspertene våre mener boligmarkedet stabiliserer seg, men at det kan ta noe lengre tid å omsette boliger. Derfor tror jeg at det i bunn og grunn er et sunnhetstegn. Når jeg snakker med folk fra andre land, blir de overrasket over å høre at man har solgt boligen dagen etter første visning. I enkelte land vi kan sammenligne oss med på andre måter tar det måneder å selge en bolig.

De fleste har godt av en gjennomgang

– For de aller fleste går dette ganske greit. Vi ser imidlertid at folk tærer mer på oppsparte midler. Dersom du tapper sparekontoen over lengre tid, er det kanskje på tide med en gjennomgang av forbruket.

Hun poengterer at vi har gått fra en lang periode med reallønnsvekst, der mange har opplevd å få stadig bedre råd, til det motsatte:

– Nå som vi er inne i en ny fase, der mange opplever at realøkonomien har en nedadgående kurve i stedet for å peke oppover, er det klart at en gjennomgang av privatøkonomien kan være lurt.


Marthine Bodd Five: Leder for privatmarked, Danske Bank

Ferdig forhandlet rente 

Alle kunder av Danske Bank får muligheten til å få skikkelig god boliglånsrente, uten at de trenger å forhandle med oss. 

Spar mye penger

På finansportalen kan du sammenligne din boliglånsrente mot hva vi tilbyr, og deretter regne ut hvilke besparelser du gjør. Kanskje er det lønnsomt for deg?

Sjekk Finansportalen her.

Artikkelen er levert og produsert av Schibsted.