Alexander Wullf og Peter Hertz er henholdsvis 26 og 27 år og forfattere bak boken ”Boost din økonomi”, som er særlig rettet mod unge.

De vet begge veldig godt at økonomi kan være en søvndyssende affære, som med fordel kan formidles med mer lettfordøyelig språk, slik at alle uansett alder kan forstå hvordan man holder oversikt over økonomien. De vet også at de fleste unge er allergiske overfor pekefingre. Derfor har vi bedt dem om fem gode økonomiske råd som de selv ville hatt med seg da de flyttet hjemmefra.

Hold oversikt over papirene dine

”De fleste brev og dokumenter som du mottar, samles automatisk, og digitalt i e-Boks, Digipost eller Altinn. Brev som fortsatt kommer i posten bør du  også holde orden på, og da er et godt gammeldags alternativ er en ringperm med skilleark. Du kan også scanne papirene eller ta bilde av dem - og laste dem opp til et digitalt arkiv eller 'skyen'.

 

 

"Det er ikke rakettforskning. Men hvis sykkelen din blir stjålet, eller colaen din havner i den bærbare PC'en en sen kveld mens du skriver en oppgave, er det veldig greit å kunne lete frem garantibevis og forsikringsvilkår, på en kjapp og enkel måte. Ikke under pizzaeskene eller sammenkrøllet under sengen. Den vanen skulle jeg gjerne hatt fra starten av", Peter Hertz.

Les mer og bestill e-boks

Lag et budsjett

"Det er veldig enkelt å si, og det ender ofte med bli en av de belærende tingene foreldre lirer av seg. Problemet er at mange unge ikke vet hva de konkret skal bruke budsjettet til - så det ender opp med å bli noe man lager bare for å ha gjort det. Slik hadde jeg det selv.” forteller Alexander Wulff.

"Derfor er det en god idé å hjelpe med budsjettet i stedet. Et godt sted å starte er å sette opp inntekter og variable utgifter (mat, klær osv.) På den måten får man oversikt over hvor mye penger man har igjen til husleie og dermed hvor dyrt man bo - det er essensen av hva et budsjett kan brukes til. En fallgruve mange unge går i er at de finner en leilighet som er for dyr, som passer inn i budsjettet ved man har vært for optimistisk i forhold til de variable utgiftene. Det kan raskt ende opp i en ond sirkel, som baller på seg måned for måned."

Det er flott hvis regnestykket går i pluss. Men fra tid til annen kan særlig 'uforutsette utgifter', overraske ved at det koster mer enn det man har regnet med. Ting som 'bare er der' hjemme hos mor og far: Toalettpapir, rengjøringsmidler, mat og strøm. Budsjettet er derfor ikke nok i seg selv."

"Det er minst like viktig å lære seg å prioritere hva som er viktigst for å få budsjettet til gå opp. For eksempel om man skal dele leilighet med andre eller få seg en deltidsjobb. I tillegg må det settes av penger til poster som reiser, gaver og tannlege, slik at du ikke ender opp med å måtte låne penger til forbruket ditt.  Og ta for all del ikke opp dyre forbrukslån - det vil aldri lønne seg", sier Alexander og Peter samstemt. 

NRK-lisensen er noe de fleste av oss må betale

"Dette punktet er ikke så veldig sexy. Det vet vi godt. Men mange unge vet ikke at de må betale NRK- lisens som mange kaller det. Er man flere som bor sammen, skal man betale hver sin. Det er kun samboere som slipper unna med å betale en lisens. Så legg lisensen inn i budsjettet med en gang. Det er bedre at lisensbetalingen velter budsjettet enn at lisensmannen plutselig står uanmeldt i døren."

Mat på lager

Hvis du alltid har basisvarer i frysen og i skapene er det lettere å la vær å kjøpe 'junkfood' på vei hjem. Eller måtte gå innom butikken hver dag fordi skapene er tomme. Om du velger økologisk, italiensk, toast eller potetgull er ditt eget valg. Men med et lager av hermetiske tomater, bønner, leverpostei og knekkebrød osv. slipper du å storhandle hver gang du er innom butikken. Alt du trenger å gjøre er å ta noe opp fra frysen og spe på hvis det trengs."

Sett deg inn i hvor mye du kan tjene

Det er ekstremt viktig å være oppmerksom på at det er grenser for hvor mye du kan tjene ved siden av den støtte du eventuelt mottar fra lånekassen. Tjener du over grensene, kan du risikere å få mindre av omgjøringslånet omgjort til stipend. Dette beskrives i boken, men eksemplene er basert på det Danske systemet. Så sett deg gjerne inn i reglene som gjelder for Norge, ved å sjekke sidene til lånekasen. Men konklusjonen er uansett: hold oversikt over hva du kan tjene ved siden av støtte du mottar fra lånekassen." avslutter Alexander Wulff.

Les mer på lånekassen.no