Livet når barna flytter

Det blir helt sikkert stille i huset når barna flytter, men samtidig kan det gi mer rom i økonomien til andre ting. Les her om noe av det som påvirker din økonomi når barna forlater redet.

 • 1.  Færre daglige utgifter

  I de fleste familier merkes det tydelig når det blir en ung person mindre i husstanden. Det blir for eksempel spist mindre mat, vasket mindre klær - og tatt færre varme dusjer.

  Legger man det hele sammen, sparer en gjennomsnittsfamilie omtrent 2 500 kr i måneden når den unge flytter hjemmefra. Uansett om dere faller innenfor gjennomsnittet eller ikke, vil det med stor sannsynlighet oppleves mer rom i økonomien. Og det kan gi nye muligheter.
 • 2.  Mindre husstand – ny bolig?

  Når familien blir mindre, endrer gjerne boligbehovet seg. Plutselig har dere kanskje for mye plass, kanskje den store plenen ikke lengre trengs, eller kanskje dere har nye ønsker for innredningen.

  Så ta en titt på boligen deres, gjerne med kritisk blikk, og vurder om det er nye behov som dukker opp - og om de vil ha større eller mindre betydning fremover. 

  På utkikk etter ny bolig?

  Når barna flytter ut blir det stille i huset. Sannsynligvis har du for mye plass også. Før du starter boligjakten er det lurt å få seg et finansieringsbevis.

  Søk om lån

 • 3.  Alt dere endelig får tid til

  Når barna flytter hjemmefra, vil de fleste oppleve å få mer tid i hverdagen. Mange benytter friheten til for eksempel å dyrke nye interesser eller til å igangsette nye prosjekter. Det behøver selvfølgelig ikke å koste så mye, men hver gang livet endrer seg er det en god idé å ta en kikk på budsjettet.  

  Med en samlet oversikt over både inntekter og utgifter, kan dere raskt se hvordan deres nye økonomi ser ut. Om det er rom for oppussing eller en ny bil - eller om dere trenger ekstra finansiering for å oppfylle drømmen.
 • 4.  Reisefeber eller familiehygge

  I mange familier er ferier en stor post i budsjettet, men når barna flytter hjemmefra vil ferieformen kanskje endre seg. Noen ønsker å reise mer eller på nye måter, mens andre foretrekker å kjøpe et feriehus eller en hytte hvor familien kan samles. 

  Dersom dere sparer 2 500 kr. pr måned pr. barn, kan det være et godt utgangspunkt for flere reiser eller en fritidsbolig - alt etter deres ambisjonsnivå. Om det er behov for ytterligere finansiering eller ikke, avhenger av deres situasjon og de verdier dere besitter. 
 • 5.  Pensjon på dagsordenen

  De fleste har en del år igjen på arbeidsmarkedet når barna flytter hjemmefra - men som alltid, når livet ditt endrer seg, er det en god idé å ta en titt på pensjonssparingen din. Pengene du sparer på at barna forlater redet, kan nå settes av til pensjonisttilværelsen.

  Før du bestemmer deg for å øke pensjonssparingen din, er det lurt å ta en prat med rådgiveren din i banken. Da får du er klart bilde av hva du vil sitte igjen med av utbetalinger den dagen du går av med pensjon. Kanskje er det hensiktsmessig å justere risikoprofilen på sparingen din også.

  Hvis du ikke har startet å spare til pensjon, er den nye livssituasjonen en utmerket anledning til å starte. Det er aldri for sent å spare!
 • 6.  Annet behov for forsikringer

  Når dere blir færre i husstanden, kan det være at forsikringsbehovet deres endrer seg.

  Dere har helt sikkert mindre innbo etterhvert som barna flytter, og kanskje klarer husstanden seg med en mindre bil? Flytter dere til en ny bolig vil det også skape andre forsikringsbehov.  

  Det er derfor en god idé å sjekke forsikringene når barna flytter hjemmefra. 
 • 7.  Støtte til den unge

  Selv om den unge har flyttet hjemmefra, er han eller hun fortsatt en del av familien og vil sannsynligvis fortsatt ha behov for foreldres støtte. Både praktisk og økonomisk. Det er mange måter å hjelpe den unge på. Noen foreldre velger å hjelpe barna inn på boligmarkedet ved å kjøpe en leilighet den unge kan leie. Mens andre gir et fast beløp i måneden som støtte - eller hjelper til med praktiske ting som klesvasken eller selvangivelsen.

  Bolighjelp til unge?

  Fire av ti unge får hjelp av foreldre når de skal inn på boligmarkedet. Her kan du lese mer om hvorfor, hvordan - eller hvorfor ikke du bør hjelpe barna.

  Les mer

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.