1. Lag budsjett - kanskje du blir positivt overrasket
    "Det første dere bør gjøre er å lage dere et budsjett. Det må dere gjerne gjøre før dere har funnet leilighet eller hus, da får dere enda bedre oversikt over hva dere har råd til å leie og hvordan økonomien deres vil se ut. Det er mange som oppdager man sparer en del ved å bo sammen og at økonomien er romsligere enn man tror. Selv oppdaget jeg og kjæresten min at vi hadde råd til bil da vi satt og lagde budsjett - det var en positiv overraskelse", sier Anne.

  2. Ta opp ubehagelige spørsmål
    ”Budsjettering er en god anledning til å snakke om de tingene som kanskje ikke er så lett å snakke om. Hvordan vil for eksempel utgiftene deles hvis det er stor forskjell på hvor mye dere tjener? Det kan også være at dere flytter inn i den enes bolig. Skal man  da betale husleie eller hvordan fordeler man utgiftene hvis det ikke er aktuelt å kjøpe seg inn med første?”

  3. Opprett en felles konto
    ”Man behøver ikke gå 'all-in' i forhold til fellesøkonomi fra starten. Men det er veldig praktisk å ha minst en felles konto. Jeg anbefaler at man oppretter to, en regningskonto til fasteutgifter og en matkonto, da har man til enhver tid oversikt over hva man har brukt på regninger og mat,” sier Anne.

  4. Husk forsikringer – og unngå å betale dobbelt
    ”Hvis du er under 21 år og har flyttet for deg selv er du muligens dekket av dine foreldres forsikringer. Samtidig kan det være noen kroner å spare ved kjøpe felles innbo og reiseforsikring. Det kan også være en fordel å ha samme bank.”
  5. Trenger dere å sikre hverandre?
    ”Ta stilling til, om dere vil sikre hverandre økonomisk og i så fall hvordan. Dere bør ha papirarbidet i orden slik at eventuelle livsforsikringer går til hverandre. Dere kan også få laget et testamente som sikrer at dere arver hverandre."

    Guide: Når dere ikke er gift

  6. Tenk fremover – hva blir det neste? 
    ”Vurder hvor lenge det er realistisk at dere blir boende. Hvis dere leier og på sikt ønsker å kunne kjøpe en større bolig, kan det være smart å starte sparingen. Hvis dere er under 34 år, er en BSU det beste alternativet. Banken vil også ta med i vurderingen at dere har vært flinke og spare når det skal søkes om boliglån. Husk også at ting endrer seg, de valg og prioriteringer dere gjør nå trenger ikke være riktig for dere til neste år - ta en årlig gjennomgang av de planer dere legger." foreslår Anne.

    Produkt: Hvilken sparekonto passer for dere?