Gå til hovedinnhold

Samboerkontrakt er viktigere enn du tror

Er du den som handler matvarer, mens samboeren betaler ned på bilen? Husk at det da kun er han som sitter igjen med noe av varig verdi hvis forholdet strander og dere ikke har samboerkontrakt.

- Selv i forelskelsens rus bør man være realistisk og tenke på at et forhold kan ta slutt, eller at kjæresten i verste fall kan dø. Det tryggeste er å ha en samboerkontrakt slik at man i en slik situasjon ikke står igjen med tomme hender, sier Maria Setsaas, forbrukerøkonom i Danske Bank. 

Sikrer trygge rammer
En samboerkontrakt definerer hva begge parter har med seg inn i samboerskapet og hvem som eier hva. Formålet er sikre trygge økonomiske rammer både under samboerskapet og ved et eventuelt brudd. 

- I et samboerskap er regelen at partene eier hver sine ting. Vi vet at særlig vi kvinner bruker penger på det som spises opp, brukes opp eller slites ut. Det er imidlertid viktig at begge parter spytter inn likt hvis man eier eller kjøper noe sammen, sier Setsaas.

Beskriver eierandeler
Samboerkontrakten bør beskrive partenes eierandel av bolig, bil og kontoer, og hvordan utgifter, gjeld og inntekt skal fordeles. Hvis dere investerer eller foretar større innkjøp, bør kontrakten oppdateres. 

Ved et samlivsbrudd kan mangel på samboerkontrakt føre til ekstra ulemper. Det kan blant annet oppstå uenighet om eiendomsrett og ansvar for gjeld. 

Hva bør samboerkontrakten inneholde?
Eierskap: Hvem eier hva? Det bør tydeliggjøres hvilke verdier begge partene har med seg inn i samboerskapet, og hva som skal skje dersom man får inn nye verdier, for eksempel gjennom arv. 
Gjeld: Hvordan skal man forholde seg til den enkelte parts gjeld? 
Utgifter: Hvordan skal man dele på utgifter?
Brudd: Hvordan skal man fordele eiendeler ved et samlivsbrudd?

Andre har også lest