Det perfekte bryllup, som dere har råd til

Hvordan får dere råd til drømmebryllupet, uten å tømme lommeboka?

  • 1.  Forventninger

    Hvilket bryllup drømmer dere om? Og er dere enige? Forventningene til et bryllup kan være forskjellige. Derfor er første skritt på veien til det perfekte bryllup, å bestemme dere for hva dere ønsker. 

    Er dere fornøyd med en hyggelig sammenkomst på klubbhuset eller ønsker dere fest på byens flotteste hotell og bryllupsreise til Mauritius? Og hvor mye har dere egentlig lyst til at bruke på å gifte dere? Sett dere ned og snakk sammen og bli enige om hvor godt drømmene stemmer overens med budsjettet. 
    Fakta

    Hva koster et bryllup?

    I gjennomsnitt bruker nordmenn 58.500 kroner på å gifte seg. Da er det ikke tatt høyde for hvorvidt de spurte giftet seg for første gang eller ikke.
    Kilde: Ipsos MMI, 2013
  • 2.  Hva koster det?

    I utgangspunktet er det gratis å gifte seg når man gifter seg i kirken eller har en borgerlig vigsel. Det er alt utenom som koster penger, som festen, kjolen, ringene og bryllupsreisen. Variasjonene i pris er derfor store, alt påvirkes av hvor mye dere ønsker å bruke på dagen deres. 

    De fleste velger allikevel å gjøre en hel del ut av å feire den store dagen – især hvis det er første gang du gifter deg. Men nesten alle utgiftene kan skrues opp og ned, og det perfekte bryllup behøver ikke være et spørsmål om pris.

  • 3.  Sett en dato

    Første skritt i planleggingen er å sette en dato for bryllupet. Ofte er det viktig å booke lokalet tidlig for å få stedet akkurat dere drømmer om. Dette gjelder spesielt om dere planlegger et bryllup med mange gjester, da det ofte er begrenset med lokaler som tar et større antall mennesker. Pris spiller også inn på når dere booker lokaler. Å booke i siste liten kan ofte bli dyrt. Man ender ofte opp med å velge en dyrere løsninger enn om man bestiller tidligere. 

  • 4.  Gjester

    Antall gjester betyr en hel del for prislappen på hele bryllupet. Men for noen kan det være vanskelig å holde antallet nede. Kanskje har dere en stor familie eller kanskje forventes det at du skal be halve slekten. Skal alle fettere og kusiner inviteres, og skal alle vennene få en invitasjon?  
    Det kan raskt bli mange mennesker og det er derfor viktig å tenke gjennom hva dere selv ønsker. Ikke la andres forventninger eller press spille inn, det er deres dag og deres budsjett.

    Fakta

    Lag et bryllupsbudsjett

    Det trenger ikke være avansert. Alt du trenger er et excel-ark eller lignende. Noter ned alle postene dere kommer på, og gjør et anslag over hva hver post vil koste. Da vil du raskt få oversikt over hvor mye bryllupet dere ønsker dere vil koste totalt. 

  • 5.  Lokalet

    Hva som er et godt lokale avgjøres av personlige preferanser. Det som for noen er det perfekte lokalet, passer ikke for andre i det hele tatt. Leie av selskapslokaler kan ofte være kostbart og de må bookes i god tid. Et par år i forveien er ikke unormalt blant de mest populære stedene. Men det finnes heldigvis billigere alternativer, for de som ønsker det. Man kan leie et klubbhus, man kan ha det hjemme eller låne lokaler av noen man kjenner.  
     
    Husk at enkelte utleiere krever at dere kjøper mat og drikke gjennom dem. Dette er vanlig for lokaler som hoteller, herregårder o.l. 
  • 6.  Mat og drikke

    Dette kan raskt bli en av de mest kostbare postene. Skal dere ha mange gjester og alle skal delta på både middag og kaffe, blir prislappen høy. Ønsker dere å spare er dette en post dere enklest kan regulere. Må alle gjestene være med hele dagen, eller kan dereinvitere noen til bare kaffe og kake? Hva med drikkevarene - er det åpen bar eller serveres det bare drikke til måltidet? Et annet godt forslag hvis dere ønsker å spare på denne posten, er å ha kurvfest. Da ber dere gjestene ta med en rett hver, istedenfor å ta med gave til brudeparet.   

  • 7.  Klær og utstyr

    Brudekjole, klær til brudgommen og ringer til dere begge. Blomster, bryllupsfotograf, morgengave. Listen blir fort lang, men skriv den likevel. På den måten finner dere raskt ut hva dere kan prioritere og hva dere klarer dere uten. Enkelte ting ønsker man kanskje ikke spare på, mens andre ting er man villige til å ofre. 
  • 8.  Gavene

    Hva ønsker dere dere i bryllupsgave og hvilke føringer ønsker dere å gi deres gjester? Noen brudepar ønsker seg bare penger eller bidrag til festen eller bryllupsreisen. Andre brudepar registrere gavelister hos ulike butikker, slik at de slipper å bytte tallerkener og glass i ettertid. 
  • 9.  Bryllupsreisen

    Sykkelferie eller luksusferie? Bryllupsreisen er ikke en nødvendighet for alle nygifte, men det finnes en reise for hvert budsjett. Husk å sjekke at dere har reiseforsikring før dere reiser og har du endret etternavn må du huske å få nytt pass før dere reiser til utlandet. 

  • 10.  Spar, spar, spar

    Når dere er ferdig med planleggingen av drømmebryllupet og vet hvor mye det cirka vil koste, er det på tide å ta en titt på økonomien. Hvor mye har dere på sparekonto, og hvor mye kan dere spare frem til bryllupsdagen? I noen familier er det vanlig at foreldrene bidrar litt til feiringen, men som oftest er det brudeparet selv som tar på seg kostnaden.

    For noen er kanskje drømmebryllupet større enn sparekontoen, og det frister å ta opp lån for å finansiere dette. Det anbefaler vi ikke! Ønsker dere hjelp til å sette opp et budsjett og en plan for hvordan dere får råd til drømmebryllupet? Ta gjerne kontakt med en rådgiver i banken. 

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.