Hva koster det å flytte hjemmefra?
Når du flytter hjemmefra får du noen nye utgifter. Vi har samlet en liste med hva som er lurt å ha med i budsjettet når du flytter for første gang.
-
1. Flytting
Får du plass til tingene dine i foreldrene dine sin stasjonsvogn, eller har du bruk for flyttebil? Det kan fort koste noen kroner å få flyttet tingene dine til den nye boligen. Det kommer selvsagt an på hvor mange ting du har og hvor langt du skal flytte. Kanskje må du kjøpe flytte-esker også?
Finn ut hva som passer best for deg - og undersøk prisene hos forskjellige flyttebyråer hvis du har bruk for profesjonell hjelp. Da vet du i forkant hva det vil koste deg å få tingene dine flyttet fra A til B. -
2. Møbler
Møbler kan bli en stor utgift, men det er til gjengjeld en engangsutgift. Behovet avhenger av om du flytter til en leilighet eller bare til et rom i et kollektiv - og hvor mange ting du har fra før. Hvis du ønsker å holde møbelutgiftene lave, så kan du eventuelt låne eller arve i starten. I tillegg kan du få kjøpt fine møbler til en billig penge på bruktmarkedet. På finn.no er det også mange som gir bort møbler mot at du kommer og henter dem.
Forskjell på utgifter
Noen utgifter er engangsutgifter. Det kan være betaling for flyttebilen eller ny sofa. Faste utgifter er for eksempel utgifter til husleie, forsikringer og strøm som er månedlige, kvartalsvise eller årlige utgifter.
-
3. Oppussing
Kanskje du har lyst til å male eller oppgradere boligen du skal flytte til? Dette er på samme måte som møbler en engangsutgift, men det er ikke sikkert du trenger å betale for det. I mange tilfeller er utleier villig til å betale for oppgraderingen. Enten ved at utleier tar kostnaden for maling og materiale, mot at du selv gjør jobben, eller at utleier går med på oppgradere boligen og betale for materiale og arbeidskraft.
-
4. Utstyr
Ditt nye hjem er nymalt, sengen er redd opp og sofaen er på plass. Da mangler du bare alt annet. Innbo er alt fra tallerkener til håndduker og alt det andre du har bruk for i det daglige. Du trenger ikke alt utstyr i starten, men det er vanskelig å lage mat hvis man ikke har et minimum av kjøkkenutstyr. Prøv å gå en runde i ditt barndomshjem og legg merke til hva som finnes av utstyr i huset - alt fra dørmatte til toalettbørste. Da får du garantert inspirasjon til huskelisten.
-
5. Mat
Uten mat og drikke - duger helten ikke. Nå som du skal flytte for deg selv, vil du bli overrasket over hvor mye penger det går til mat hver måned. Sett opp en ukentlig matplan, og gjør innkjøpene en gang i uka. Husk å se etter gode tilbud på varer som du bruker ofte. Hvis du bor i kollektiv kan det være en ide å lage felles middag, det er ofte billigere dele på utgiftene når man lager mat til flere.
Mitt forbruk
Med Mitt forbruk får du automatisk oversikt over hvor mye penger du har brukt på mat, klær, bolig, osv.
-
6. Strømutgifter
Dine foreldre har kanskje ergret seg over dine lange varme dusjer og at du aldri slukker lyset etter deg. Men nå er det du som skal betale for strømutgifter. Du kan som regel avtale med strømselskapet om du skal betale månedlig eller kvartalsvis.Vær oppmerksom på at den strømmen du bruker, kjøper du hos en strømleverandør. Nettleie er noe du betaler til det lokale nettselskapet ditt, for å få overført strøm til boligen din. Du vil derfor motta en faktura fra strømleverandøren for kjøp av strøm og en faktura fra nettselskapet for tilførsel av strøm. Du kan selv velge strømleverandør, men du må bestille nettleie fra ditt lokale nettselskap.Elskling?
På elskling.no kan du sammenligne strømpriser fra alle strømleverandører i Norge og bytte strømavtale – enkelt og kostnadsfritt. Her får du hjelp til å finne den strømavtalen som passer deg best.
-
7. Forsikring
Du synes kanskje ikke at du eier så mye av verdi, men innbrudd, brann og vannskader er dessverre noe som kan ramme de fleste. Og hvis uhellet først er ute er det viktig at du slipper å bekymre deg for økonomien og måtte erstatte dine eiendeler. Før du kjøper forsikring kan det være lurt å undersøke nærmere hvilken forsikring dine foreldre har. I noen tilfeller dekker foreldres forsikring barna frem til de fyller 21 år, selv om de har flyttet hjemmefra.