"Det beste rådet vi kan gi, er å kjøpe bolig når du trenger den. Alle har forskjellige ønsker og preferanser, og det handler først og fremst om å finne den boligen som er riktig for deg. Når du har funnet den, er det liten grunn til å vente."
Andreas Villand, eiendomsmegler.
For å begrense risikoen handler det om å kjøpe og selge i samme marked. Når prisene øker, som nå, kan det være lurt å kjøpe først og selge etterpå. Når prisene er på vei ned, kan det være lurt å selge først og kjøpe etterpå. Må du en gang selge til en lavere pris enn det du kjøpte for, er sannsynligheten stor for at det du skal kjøpe også vil være billigere. Men uavhengig av utviklingen i markedet, det er behovet til boligsøkeren som må være avgjørende for hvordan man handler, sier Villand.
Hva med de som ikke har bolig fra før?
I dagens situasjon er det utfordrende å komme seg inn i markedet. For en boligkjøper er den første boligen både en skremmende investering og nøkkelen til fremtidige boligkjøp. Samtidig er det lite som tyder på at renten kommer til å stige eller at underskuddet på boliger i pressområdene blir mindre. Prisene kan med andre ord fortsette å øke. Et halvt år på gjerdet kan da bli en dyrekjøpt erfaring.
I et historisk perspektiv har det kastet godt av seg å investere i bolig i Norge. Likevel bør man fokusere på å redusere risiko. Det gjelder enten man er førstegangskjøper eller bytter bolig. Ikke kjøp en bolig du ikke har råd til hvis renta skulle gå opp eller du mister jobben. Skulle det skje, samtidig med at prisene faller, så er det klart man kan få problemer.
Finnes det et tidspunkt i løpet av året hvor det er mer fordelaktig å kjøpe bolig?
Før fantes det slike perioder i større grad enn nå. Juli var lenge kjøpers marked, fordi dette var en periode med færre kjøpere og færre objekter til salgs. Slik situasjonen er nå, går antallet boliger i markedet ned i sommermånedene, men det er langt flere enn før som fortsetter boligjakten gjennom sommeren. Det gjør at muligheten for et godt kjøp om sommeren nesten ikke er tilstede lenger. I hvert fall ikke i sentrale strøk.
Har da sesongsvingningen i det hele tatt noe å si for potensielle kjøpere og selgere?
Hvis du for eksempel har en litt sliten eller ukurant bolig som du skal selge, kan det lønne seg å legge den ut i markedet på et tidspunkt der det er få andre objekter til salgs samtidig. Men dagens boligkjøpere er kravstore. Istedenfor å prøve å treffe riktig i markedet, anbefaler jeg å oppgradere standarden før du selger. De beste objektene er det alltid stor rift om, derfor oppnår de også best pris – uavhengig av sesong.Så hvordan kan man da gjøre et godt kjøp?
Boligmarkedet i Norge består egentlig av mange lokale markeder med ulik prisutvikling. Noe av det viktigste du bør tenke på når du jakter et godt kjøp, er beliggenhet og boligstandard. Må du bo i de mest sentrale områdene, eller kan du bosette deg litt utenfor? Må du flytte rett inn, eller er det greit å pusse opp litt først?Det handler om de kvalitetene som er viktige for deg som boligkjøper. Et stykke unna pressområdene får du mer for pengene, og for mange er dette viktigere enn reisetiden til jobben. Det kan med andre ord være lønnsomt å bli enig med seg selv om hvilke kriterier og kvaliteter som skal veie tyngst, og så starte jakten, fremfor å prøve å treffe markedet på riktig tidspunkt.
Og til slutt; vær forberedt på at det tar tid å finne drømmeboligen. I følge vår boligkjøperundersøkelse, Boligkjøperindeksen, er mange boligkjøpere i markedet i 6-9 måneder, avslutter Andreas Villand.