Studentlivet er gjerne forbundet med å spise knekkebrød og makaroni. Men hvis du gjør smarte valg, kan du få pengene til å strekke lengre.   

Del og bytt
Å dele og bytte ting er gode alternativer for å spare penger samtidig som du unner seg noe ekstra. Fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen mener at dele- og byttetrenden bare så vidt har begynt.

- Unge mennesker er mye mer åpne for å dele enn andre. De gjør det bare for å spare penger, men også for å dyrke fellesskapet eller skåne miljøet. Unge er generelt mer fokusert på å ha tilgang til ting enn å eie ting. Det gjelder både å dele biler, leiligheter og klær, sier Klaus


Lei en vintage-kjole for noen hundrelapper
Studenter har ikke råd til å skifte ut garderoben særlig ofte. Men det betyr ikke at du ikke kan skaffe deg noe nytt til neste fest. I stedet for å gå i butikken og kjøpe en splitter ny kjole kan du bytte, leie eller kjøpe ditt neste gallaantrekk brukt og billig. 

- Mange av oss har klær som vi ikke bruker så ofte. I stedet for å la dem ligge ubrukt i klesskapet, kan du bytte til deg noe du trenger. Jeg vil anbefale å arrangere byttekveld med venner – det er gøy i ettertid å se at venninnen din bruker toppen du ikke har brukt på en god stund. Det finnes også mange grupper med byttemarkeder på Facebook, hvor du kan bytte alt fra klær, bøker og barneleker, tipser Johanne Houge i bloggkollektivet Grønne jenter.  

Grønne jenter vil vise at grønn livsstil er både gøy og kult, og på bloggen deler de sine vellykkede og mindre vellykkede forsøk på å være miljøbevisste verdensborgere. I tillegg til bytting av klær råder Johanne Houge å kjøpe brukt heller enn nytt, og hun anbefaler nettbutikken til Fretex for inspirasjon. 

- I stedet for å kjøpe nye kjoler hvis du skal i bryllup eller julefest, kan du leie fine kjoler for bare 300-400 kroner på for eksempel Fjong, sier Johanne.

Kjøpe eller leie bil og sykkel?
Det finnes mange alternativer for deling av bil. Du kan dele bil eller benytte en samkjørselsordning. Hvis du bare trenger en bil av og til, bør du vurdere nøye om du bør eie din egen bil. En bil kan fort bli dyr, siden du må regne med utgifter til drivstoff, veiavgift, forsikring, vedlikehold og EU-kontroll. 

Tjenester som Nabobil gir deg tilgang til bil uten at du har eieransvar eller må betale løpende utgifter. 

- Heller enn å fly langt avgårde på storbyferie over en helg, vil jeg anbefale å reise på hyttetur med gode venner og leie bil på Nabobil eller gjennom bilkollektiv, sier Johanne i Grønne jenter. 

Hvis du vil bevege deg rundt på sykkel, finnes det rimeligere alternativer enn å kjøpe siste nytt i sportsbutikken. Du kan for eksempel kjøpe en brukt sykkel på Finn eller kjøpe et billig abonnement på bysykkel hvis du bor i Oslo. 

Bo flere under ett tak

I de store studiebyene er det begrenset med studentboliger og det er dyrt å leie hybel på egenhånd. Kollektiv kan være en god løsning på boligsituasjonen, og gir deg mulighet til å spare penger på fellesutgifter som elektrisitet, oppvarming og internett. Penger du kanskje kan bruke på det lille ekstra?

Alle beboerne i et kollektiv kan ikke ha sin egen sofa, og det er også mulig å dele kjøkkenutstyr, oppvaskmaskin, vaskemaskin, TV og Netflix-abonnement. Som en siste bonus er et kollektiv et opplagt sted å starte en middagsklubb eller lage en klesbyttedag.

 

Treretters på en onsdag?
Treretters med dessert er ikke vanlig kost for en student. Men gjennom en middagsklubb kan du og dine venner slå på stortrommen gjennom å dele på utgiftene og bytte på å lage mat for hverandre.

Hvis dere er flere som går sammen og kan handle inn litt mer, trenger du ikke være bekymret for å leve på makaroni, knekkebrød og makrell i tomat frem til neste utbetaling fra Lånekassen. Når flere deler på utgiftene er det kanskje også rom for dessert eller en flaske vin. Det er klart mer luksus enn å spise knekkebrød for 20. dag på rad.

Kan jeg låne en drill?
Har du drill til du skal henge opp bilder og nye bokhyller? Eller gardintrapp, ekstra stoler eller høytrykksspyler? Nå slipper du å eie alt dette selv eller spørre alle dine venner når behovet oppstår. Du kan enkelt søke etter det du trenger på Leieting.

Kundeprogram UNG

Førstevalget for unge - Årsgebyr: Kr 0,- 

 Bestill UNG