Selv om studiestøtten har økt de siste årene, har også ugiftene gått opp. Selv med lavt forbruk kan det være vanskelig å få pengene til å strekke til. Men det er kanskje noen grep du ikke har tenkt på, som kan spare deg for flere tusen i løpet av et studieår og til og med gi deg ekstra penger til rådighet. Her får du noen tips og råd til hvordan du kan få det litt romsligere i hverdagen som student.

Lag et budsjett

Budsjett - det fryktede b-ordet. For mange vrenger det seg i magen bare ved tanken på å skulle sette seg ned å lage et budsjett. Det er likevel noe du gjør lurt i å sette av tid til. For får du oversikt over hva du bruker penger på, er det også enklere å identifisere hvor du kan spare penger.

I et budsjett skal forventet inntekt øverst, etterfulgt av forventede utgifter. Dette kan være mat, husleie, kollektivtransport, strøm, mobil, fritid, klær og treningssenter. Sett også av litt penger til uforutsette utgifter.

Med et budsjett er det lettere å holde styr på hvor mye penger du har og hvor mye du bruker. Det kan også gi deg en oversikt over unødvendige utgifter og hva du kan kutte ned på. Trenger du for eksempel fire ulike strømmetjenester?

Les mer om å sette opp et budsjett.

Verktøy for å sette opp budsjett

Syns du det er vanskelig å vite hvor du skal starte for å sette opp budsjett?
Det er ikke alltid like lett å vite hva man har av forskjellige forbruksutgifter. Heldigvis finnes det gode og gratis verktøy som hjelper deg å kalkulere hva som er vanlig for ulike typer husholdninger:

SIFO kalkulator for forbruksutgifter
Budsjettskalkulator fra Smarte Penger

Betal regningene dine

Når du får utbetalt studiestøtten er det viktig å betale regningene dine først. Sett de gjerne i system med AvtaleGiro eller eFaktura der du har mulighet til det. Slik unngår du å bruke penger du egentlig ikke har. Har du benyttet deg av kredittkort er det viktig å betale ned hele beløpet ved forfall, da slipper du å betale renter på det du har brukt av kreditt.

Bo flere under samme tak

I de store studiebyene er det begrenset med studentboliger og det er dyrt å leie alene. Bokollektiv er en god løsning på dette. Det gir deg mulighet til å spare penger på fellesutgifter som strøm, oppvarming og internett.

I et bokollektiv så deler man ofte på fellesarealet, derfor kan utgifter til for eksempel møbler også deles mellom beboerne. I tillegg kan man dele på kjøkkenutstyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin, TV og ulike strømmetjenester, og også spise middag sammen. Her kan det være mye penger spart.

Ungt par på takterrasse

Planlegg måltider

Handler du mat på vei hjem fra skolen – hver dag? Her kan det gå mye penger, spesielt hvis du er sliten og sulten. Planlegg handleturene før du går på butikken og sett opp ukesmeny hvor du kan gjenbruke matrester fra dagen før. Ha med deg en handleliste og hold deg til denne. Prøv å ikke gå på butikken mer enn 1-2 ganger i uken. Hvis du har mulighet, kan du handle inn mat for en hel uke. Da unngår man å gå på butikken sulten, og gjøre dumme kjøp.

Følg med på mattilbud og prøv å handle så billig som mulig. Du kan for eksempel bruke appen Mattilbud, som gir en oversikt over tilbudsavisene til alle matbutikker i Norge.
Last ned Mattilbud appen til Android
Last ned Mattilbud appen til Iphone

På de fleste butikkene har de også en egen avdeling med matvarer som har kort holdbarhet hvor du kan gjøre gode kupp på spesielt kjøtt- og vegetarvarer.

 

Det kan være lurt med hverdagsrutiner som å ta med matpakke og vannflaske på skolen. Middagen fra i går kan brukes til lunsj i morgen. Slik holdes både unødvendige kostnader og matsvinn nede.

Reduser matsvinn og spar penger

I matsvinn-appen Too Good To Go legger bakerier, matbutikker, kafeer og bensinstasjoner ut mat som ellers ville blitt kastet. Her kan du kjøpe god mat for en billig penge og bidra i kampen mot matsvinn.

Last ned Too Good To Go til Android
Last ned Too Good To Go til Iphone

Kjøp brukt eller lån

Det aller meste kan lånes, leies, byttes eller kjøpes brukt og billig.

Pensumbøker

gruppe med studenter

Pensumbøker er en kostbar utgift, men kan kjøpes brukt og rimelig på iBok, Bokia eller Bookis. I tillegg kan de fleste pensumbøkene lånes på både studiestedets eget bibliotek og offentlige bibliotek. Ordner du deg med digitalt nasjonalt lånekort kan du i tillegg låne bøker fra hele landet. Og en ekstra bonus; fordi det krever at du identifiserer deg med BankID for å få det, kan du også mange steder få tilgang til "meråpent bibliotek", som betyr at du kan bruke biblioteket utenom ordinær åpningstid. Magisk når det er fult på lesesalen og du vil ha ro til å lese.
Her kan du ordne deg med digitalt lånekort

Utstyr og verktøy

Når vi først er inne på temaet bibliotek så er det også verdt å merke seg at biblioteket har blitt mye mer enn bøker. De aller fleste steder kan du på biblioteket også låne diverse TV- og dataspill og filmer - både fysisk på DVD og via ulike digitale tjenester. I tillegg har biblioteket noen steder i landet også bytte av planter, frø og til og med mulighet for å låne utstyr som drill og andre verktøy du egentlig ikke har behov for å eie i det daglige. Usikker på om det gjelder ditt bibliotek? Stikk innom og ta en prat med de som jobber der for å høre hvilket tilbud de har akkurat der du bor.

Ustyr kan også leies via andre steder, som Finn.no eller Hygglo.no - og du, om du selv sitter med utstyr du bruker sjeldent, hvorfor ikke samtidig leie ut disse selv?

markedsplassen Finn.no og Facebook Marketplace, kan du både selge og kjøpe alt fra møbler, verktøy og sykler til en rimeligere pris. Du kan også kapre mange skatter på loppemarked.

Klær, sport- og fritidsutstyr

Også for klær har du alternativer om du vil ha noe nytt til neste fest, men ikke rom i hverdagen for de store kjøpene. Istedenfor å gå i butikken og kjøpe et splitter nytt antrekk til neste fest, inviter vennegjengen på klesbyttekvelder, lei kvalitetsplagg på Fjongkjøp brukt i Tise-appen eller ta en tur på den lokale UFF- eller Fretex-butikken.

Barn og unge kan også via Bua.no låne sport- og fritidsutstyr gratis flere steder i landet. Her finner du telt, soveposer, hengekøyer, fiskeutstyr, SUP brett, skøyter, skiutstyr - ja, egentlig det aller meste. Den eneste forutsetningen for å registrere seg som låner er at den som står ansvarlig for lånet har norsk bostedadresse og norsk mobilnummer - og leverer tilbake utstyret etter bruk.

Mann med kajakk

Utnytt studentrabatter

Det finnes mange rabatter, tilbud og fordeler for studenter. Alt fra treningssenter, kollektivtransport og frisør til butikker, restauranter og kafeer har ulike studenttilbud og rabatter. Hold deg oppdatert på disse og benytt deg av de. Visste du for eksempel at du gjennom noen av de ulike lærestedene og Studentsamskipnadene kan få refundert deler av utgiftene du har til tannlege og også kan få rabatt på behandling enkelte steder?

Studenttorget.no gir en god oversikt over studentrabatter for hele landet

Det kan også være lurt å sammenligne priser på utgifter som for eksempel mobilabonnement, bredbånd, strøm og treningssentre. Kan du få det billigere med en annen operatør eller ved et annet senter?

Jobb ved siden av studiene

For å få endene til å møtes, så er det mange studenter som jobber vedsiden av studiene, enten deltid eller som ekstrahjelp. Noen jobber i sommerferien og sparer opp penger som de kan bruke utover i studieåret. Både deltidsjobb og sommerjobb kan være gode bidrag til økonomien i tillegg til studiestøtten. Det er likevel viktig å ikke jobbe så mye at det går utover studiene, eller at du tjener for mye og får redusert andelen lån som kan gjøres om til stipend.

Hvordan kombinere studier med deltidsjobb og studielån