Studiestøtten har økt de seinere årene, men det har også de fleste utgiftene man har som student. Selv med et lavt forbruk kan det være vanskelig å få pengene til å strekke til – spesielt for de som har høye bokostnader.
Hvordan skal man overleve på et studentbudsjett? Gode økonomiske rutiner og planlegging er ekstra viktig som student. Her er noe tips og råd til hvordan du kan få en litt romsligere studentøkonomi.
Lag et budsjett
Noe av det første man burde gjøre er å få en oversikt over økonomien sin og hva man faktisk bruker penger på. Sett opp et budsjett. I et budsjett skal inntekt øverst, etterfulgt av utgifter. Dette kan være mat, husleie, kollektivtransport, strøm, mobil, fritid, klær og treningssenter. Det kan også være lurt å sette av litt penger til uforutsette utgifter.
Med et budsjett er det lettere å holde styr på hvor mye penger du har og hvor mye du bruker. Det kan også gi deg en oversikt over unødvendige utgifter og hva du kan kutte ned på. Trenger du for eksempel fire ulike strømmetjenester?
Verktøy
Det finnes flere verktøy du kan bruke for å sette opp et budsjett.
SIFO kalkulator for forbruksutgifter
Budsjettskalkulator fra Smarte Penger
Betal regningene dine
Når du får utbetalt studiestøtten er det viktig å betale regningene dine først. Sett de gjerne i system med avtalegiro eller eFaktura der du har mulighet til det. Slik unngår du å bruke penger du egentlig ikke har. Har du benyttet deg av kredittkort er det viktig å betale ned hele beløpet ved forfall, da slipper du å betale renter på utnyttet kreditt.
Bo flere under samme tak
I de store studiebyene er det begrenset med studentboliger og det er dyrt å leie alene. Bokollektiv er en god løsning på dette. Det gir deg mulighet til å spare penger på fellesutgifter som strøm, oppvarming og internett.
I et bokollektiv så deler man ofte på fellesarealet, derfor kan utgifter til for eksempel møbler også deles mellom beboerne. I tillegg kan man dele på kjøkkenutstyr, vaskemaskin, oppvaskmaskin, TV og ulike strømmetjenester. Her kan det være mye penger spart.
Planlegg måltider
Handler du mat på vei hjem fra skolen – hver dag? Her kan det gå mye penger, spesielt hvis du er sliten og sulten. Planlegg handleturene før du går på butikken. Ha med deg en handleliste og hold deg til denne. Prøv å ikke gå på butikken mer enn 1-2 ganger i uken. Hvis du har mulighet, kan du handle inn mat for en hel uke. Da unngår man å gå på butikken sulten, og gjøre dumme kjøp.
Følg med på mattilbud og prøv å handle så billig som mulig. Du kan for eksempel bruke appen Mattilbud, som gir en oversikt over tilbudsavisene til alle matbutikker i Norge.
Last ned Mattilbud appen til Android
Last ned Mattilbud appen til Iphone
Det kan være lurt med hverdagsrutiner som å ta med matpakke og vannflaske på skolen. Middagen fra i går kan brukes til lunsj i morgen. Slik holdes både unødvendige kostnader og matsvinn nede.
Reduser matsvinn og spar penger
I matsvinn-appen Too Good To Go legger bakerier, matbutikker, kafeer og bensinstasjoner ut mat som ellers ville blitt kastet. Her kan du kjøpe god mat for en billig penge og bidra i kampen mot matsvinn.
Last ned Too Good To Go til Android
Last ned Too Good To Go til Iphone
Kjøp brukt
Både klær, møbler, bøker og annet utstyr kan leies, byttes eller kjøpes brukt og billig. Pensumbøker er en kostbar utgift, men kan kjøpes brukt og rimelig på iBok, Bokia eller Bookis. Istedenfor å gå i butikken og kjøpe et splitter nytt antrekk til neste fest, kan du delta på klesbyttekvelder, leie kvalitetsplagg på Fjong eller kjøpe gjenbruk i Tise-appen.
Har du behov for drill, gardintrapp eller høytrykkspyler? På hygglo.no kan du leie utstyr du måtte trenge, og samtidig leie ut ting du ikke bruker hver dag.
På markedsplassen Finn.no og Facebook Marketplace, kan du både selge og kjøpe alt fra møbler, verktøy og sykler til en rimeligere pris. Du kan også kapre mange skatter på loppemarked.
Utnytt studentrabatter
Det finnes mange rabatter, tilbud og fordeler for studenter. Alt fra treningssenter, kollektivtransport og frisør til butikker, restauranter og kafeer har ulike studenttilbud og rabatter. Hold deg oppdatert på disse og benytt deg av de.
Studenttorget.no gir en god oversikt over studentrabatter for hele landet
Det kan også være lurt å sammenligne priser på utgifter som for eksempel mobilabonnement, bredbånd, strøm og treningssentre. Kan du få det billigere med en annen operatør eller ved et annet senter?
Jobb ved siden av studiene
For å få endene til å møtes, så er det mange studenter som jobber vedsiden av studiene, enten deltid eller som ekstrahjelp. Noen jobber i sommerferien og sparer opp penger som de kan bruke utover i studieåret. Både deltidsjobb og sommerjobb kan være gode bidrag til økonomien i tillegg til studiestøtten. Det er likevel viktig å ikke jobbe så mye at det går utover studiene, eller at du tjener for mye og får redusert andelen lån som kan gjøres om til stipend.