Kan jeg studere i utlandet for kr. 0?

Frankrike, USA, Asia, eller Danmark? Drømmer du om et studieopphold i utlandet? Det er mange muligheter. Se her, hvordan du kan få råd til å dra et sted – og kan komme hjem igjen uten høyere gjeld.

 • 1.  Penger å leve for

  Du kan få studielån og stipend hvis studiene eller praksisen i utlandet er godkjent av lånekassen. Sjekk lanekassen.no eller sjekk med en veileder på ditt studiested
  Produkt

  Kundeprogram UNG

  Kort, konto og mobilbank for deg mellom 18 og 27 år. Det er ingen årsavgift på kortet og ingen gebyrer på dagligbank.

  Les mer og bestill her

 • 2.  Betaling for undervisning

  Som student i utlandet må du i noen tilfeller betale for undervisningen. Hvis utdannelsen er godkjent av lånekassen dekkes noen av utgiftene. Det finnes også en lang rekke utvekslingsavtaler du kan benytte deg av. Spør på ditt studiested eller kontakt f.eks. KILROY– et reisebyrå som er spesialisert på å hjelpe studenter ut i verden.
 • 3.  Et sted å bo

  Du er kanskje allerede vant til at husleia forsyner seg med store deler av budsjettet? Det kommer ikke til å endre seg selv om du velger å studere utenlands en periode. Kanskje kan du likevel få hjelp fra det utenlandske studiestedet? De har ofte et eget kontor, som hjelper utvekslingsstudenter med å finne bolig til en overkommelig og ofte veldig god pris – eller som kan gi gode råd om mulighetene og prisnivået i nærheten av eller på campus.
  Fakta

  Søk legater!

  Legater og stipender kan være et fint økonomisk tilskudd til ditt utenlandsopphold. Det finnes mange legater og stipender rettet mot studenter på forskjellige utdannelser. Beløbet du kan være heldig å få ligger ofte mellom 1.000 og 20.000 kr. per legat – så det kan fort lønne seg å søke og i tillegg sende mange søknader.
   
  Les om mulighetene på Legathåndboken.no
   
 • 4.  Flybilletter

  Det er smart å regne inn flybillettene frem og tilbake til hjemstedet med i dine utgifter ved utenlandsopphold. Skal du være borte et helt år vil du kanskje hjem til jul eller ferier? Flybilletter er som regel billigst hvis du bestiller i god tid. Så på dette punktet kan god planlegging virkelig bety mye for din økonomi. 
 • 5.  Deltidsjobb i utlandet

  Er du heldig kan du få deg en deltidsjobb under ditt utenlandsopphold. Det kan være en god ide å undersøke litt på forhånd rundt muligheter. Sjekk både hvor vanskelig det er å få jobb, hva ordinær timelønn er, og hvor stor arbeidsbyrden på studiet eller praksisen din er. Finner du ut dette er det enkelt å planlegge hvor mye du kan jobbe og tjene.

  Det er også viktig å vite om du trenger arbeidstillatelse og hvor mye du evt. skal betale i skatt. Husk at maksbeløpet for studielån/stipend gjelder over landegrenser.
 • 6.  Betalingskort og bank

  Du har bruk for minst ett internasjonalt betalingskort når du reiser utenlands – og faktisk kan det være en god idé å ta med to. Så slipper du å stå pengelens hvis du mister det ene.

  Nettbank og mobilbank er heldigvis lett å ta med seg på ferden, men husk innloggingsløsning for BankID, enten EsafeID, ActivCard eller Mobil-ID. Disse virker ikke bare mot banken, men også til de offentlige myndigheter hjemme i Norge.

 • 7.  Studentrabatt

  Du kan, akkurat som i Norge, få studentrabatt på alt fra cafébesøk til pensumbøker over det meste av verden. Med et internasjonalt studentbevis får du tilgang til rabattene – men husk alltid å spørre etter dem! Det kan ofte være studentrabatt på en vare, en tjeneste eller en opplevelse, selv om det ikke er skiltet med neonlys om dette på døren. 
 • 8.  Reiseforsikring

  Reiseforsikring er et must når du er på utenlandsopphold studier eller ei. Noen studiesteder har faktisk krav om ekstra forsikringer for å få tilgang til studiene. Vær oppmerksom på at en vanlig reiseforsikring normalt ikke dekker lange utenlandsopphold. Så undersøk din dekning og sørg eventuelt for oppgradering før eventyret starter.

Andre har også set