
Sparetips til studenter
Hvordan skal man overleve på et studentbudsjett? Gode økonomiske rutiner og planlegging er ekstra viktig som student. Her er noe sparetips til studenter.
Få sparetips som student herHer finner du tips og råd fra våre eksperter som gjør deg tryggere og gir deg bedre kontroll på egen økonomi i en usikker tid.
Thea Olsen | Forbrukerøkonom i Danske Bank
Anders Johansen | Sjefstrateg i Danske Bank
Webinar
I løpet av sekunder kan livet bli forandret for alltid. Hva skjer med din økonomi dersom ulykke eller sykdom skulle treffe deg eller dine nærmeste, og du står uten forsikring? I dette webinaret får du høre den sterke historien til noen som har opplevd akkurat dette.
Forbrukerøkonom Thea Olsen tar deg med gjennom forsikringsjungelen og forteller hva du bør ha i bakhodet.
Det er mye uro i markedet for tiden og hverdagen er preget av kraftige prisstigninger og skumle overskrifter. Mange unge er bekymret for dette, og det kan være smart å få bedre oversikt over egen økonomi nå. Og være ung i en usikker tid er ikke nødvendigvis negativt, det finnes også mange fordeler:
Du er mer flekisibel enn voksne og eldre
Du har mulighet til å ta større risiko
Du er ikke nødvendigvis låst fast til større verdier
Test inflasjonskalkulatoren under for å se hvordan priststigningen påvirker budsjettet ditt.
Hvordan skal man overleve på et studentbudsjett? Gode økonomiske rutiner og planlegging er ekstra viktig som student. Her er noe sparetips til studenter.
Få sparetips som student herHva er forskjellen mellom studielån og stipend, og hvor mye kan du egentlig jobbe for å ikke miste støtte?
Les mer om studielån og stipendI denne videoen forklarer forbrukerøkonom Thea Olsen hvordan du enkelt kan få oversikt over utgifter og inntekter i mobilbanken eller nettbanken med 'Mitt forbruk'- en visuell oversikt over hva du bruker pengene dine på.
Logg deg inn i nettbanken eller mobilbanken. Deretter åpner du den eller de kontoene du bruker til å motta lønn og til å betale regninger og andre utgifter med. Enhver konto eller ethvert kontonummer har det som heter kontoutskrift. En kontoutskrift gir deg full oversikt over hva du bruker penger på, og det kan se slik ut. Hva har du kjøpt? Hvor har du kjøpt det? Når kjøpte du det, og hva kostet det? Den gir deg enkelt og greit all informasjon om hva du bruker penger på i måneden. Noe trekkes fast hver måned, eksempelvis felleskostnader, forsikringer, internett og TV. Dette er ofte faste kostnader med lik sum hver måned. Nå starter sortering jobben med å kategorisere utgiftene dine. Eksempler på kategorier kan være mat, faste regninger, lån, fritid og sparing.
Mange av prisene som har økt er også ting som er vanskelige å kutte i. Men prøv å finn steder i budsjettet ditt hvor du kan kutte kostnader:
Lær deg hvordan du kan unngå kjøpepress med vår forbrukerøkonom Thea Olsen
De prisene som har steget mye det siste året vil trolig ikke stige like mye det neste året. Så varer som allerede er priset høyt, eller som stiger akkurat nå, vil kanskje roe seg ned etterhvert. Tenk smart, og vent til det er tilbud med å handle. Men mest av alt husk at det er lov og kose seg, og som ung uten forpliktelser står du i en ganske sterk posisjon i denne usikre tiden.
Webinar
Lurer du på hvordan du kan få mest mulig ut av studielånet? I dette webinaret får du konkrete tips til hvordan du kan få pengene til å strekke lengre.
Som student har du tilgang til en av Norges beste bankavtaler. Denne sikrer deg et godt tilbud i årene fremover.
Webinar
Med høyere renter og økte kostnader strekker ikkke pengene til i like stor grad som før. Her gir Thea Olsen deg tips til hvordan du takler økte kostnader.