Slik kombinerer jeg studier, deltidsjobb og studielån

Hvis du er student og bor borte består økonomien din stort  sett av tre brikker: Stipend, studielån og deltidsjobb. Her kan du lese hvordan du får mest mulig ut av å kombinere disse tre.

 • 1.  Stipend fra Lånekassen

  Norske studenter i Norge mottar mest sannsynlig støtte fra lånekassen. Størrelsen på støtten du mottar avhenger av flere faktorer.  Hele pakken utbetales i utgangspunktet som et lån, men inntil 40 % av dette kan omgjøres til stipend ved bestått utdanning. Å få lånet omgjort krever at du er borteboer(ikke bor hjemme hos foreldre) og at du ikke har inntekt eller formue over lånekassens grenser.  For 2021 er tallene for fulltidsstøtte Inntekt kr 195 295 og formue kr 444 300 for enslig søker, og kr 853 315 for søker og ektefelle, eller søker og samboer med felles barn.  Les mer om grensene her på lånekassens sider.
  Fakta

  Slik utbetales basisstøtten

  Høst 2021: kr 56 146. Man får 22 458 utbetalt i august og 8 422 de påfølgende månedene.

  Vår 2022: kr 67 375. Man får 22 458 utbetalt i januar og  8 422 de påfølgende månedene til og med mai. Man får også utbetalt 11 229 i Juni.
  Beløpene er for 2021/22. Kilde: lanekassen.no
 • 2.  Studielån fra Lånekassen

  Studielån som ikke kan omgjøres til stipend får du hvis du bor hjemme hos foreldre under studiene, eller om du har for høy inntekt eller formue. Har du inntekt eller formue over grensesatsene vil du få avkorting på delen som omgjøres til stipend og lånet blir høyere. 
  Fakta

  Når studielånet skal tilbakebetales

  Tilbakebetalingen starter normalt 7 måneder etter støtteperioden er avsluttet. Dette gjelder uansett om du tar en pause i utdanningen, eller om du er i permisjon. Mottar du ikke støtte fra Lånekassen skal du begynne å betale tilbake. Renter begynner også å løpe på lånet ditt etter endt støtteperiode. 
 • 3.  Deltidsjobb

  Veldig mange studenter jobber ved siden av studiene. En deltidsjobb er et skikkelig bidrag til økonomien i tillegg til lånet, men pass på, tjener du for mye mens du får støtte fra Lånekassen kan du miste muligheten til å få gjort om deler av lånet til stipend. Det er derfor veldig viktig å holde styr på grensene og hvor mye du tjener.
  Fakta

  Økonomien er tøff

  - hvordan kommer studentene seg gjennom studietiden? 

  I følge levekårsundersøkelsen fra 2010 (den siste som så på studentøkonomien) finner man at 25% av studenter over 20 år, som ikke bor hjemme, mottar ca 20 800 kroner i året fra familien. 37% sa den gang at de ikke hadde mottatt støtte fra familien under studietiden.

  I følge Eurostudent V (gjennomført i 2015) kommer det frem at ca 50% av norske studenter jobber ved siden av studiene. 

 • 4.  Praksis

  Husk, hvis du får lønn under obligatorisk praksis, kan du ikke også få stipend og lån. Din praksislønn teller også med i maksbeløpet for inntekt, som er noe større de måneder du er i praksis. Du kan til gjengjeld få studielån og stipend, hvis praksisen er ulønnet og samtidig gir studiepoeng til din utdannelse.

  Det kan være lurt å undersøke forholdene rundt praksis på forhånd, for ofte kan det være veldig vanskelig å få tid til deltidsjobb ved siden av praksisen.
  Tips

  Lær om tilbudene

  - spar noen kroner

  Noe av det første man bør gjøre når man starter å studere er å se på hva Studentsamskipnadene ved ditt studiested kan tilby. Studentsamskipnadene tilbyr velferdstilbud til studenter og de fleste samskipnader tilbyr studentboliger, tilgang til treningsfasiliteter og gjerne også en del innenfor helse.

  Her finner du en liste over noen av de største samskipnadene:

  Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO)

  Studentsamskipnaden i Gjøvik, Ålesund og Trondheim (Sit)

  Studentsamskipnaden i Agder (SiA)

  Studentsamskipnaden på Vestlandet (Sammen)

  Norges arktiske studentsamskipnad

 • 5.  Hvis økonomien blir vrien

  Studentøkonomi er ikke synonymt med dårlig økonomi. Den er dog ofte litt lite robust og kan velte over i å bli dårlig hvis det f.eks. dukker opp en stor og uventet regning. Kontakt banken hvis du skulle havne i knipe, kanskje kan en av våre rådgivere hjelpe deg å finne en løsning som du selv ikke har tenkt på. 
  Budsjettguide: Sånn får du råd til en kopp kaffe… eller en liten ferie.
  Produkt

  Kundeprogram UNG

  Kort, konto og mobilbank for deg mellom 18 og 27 år. Det er ingen årsavgift på kortet og ingen gebyrer på dagligbank.

  Les mer og bestill her

Andre har også lest