Barnets første to år

Barnet ditt vokser, og det gjør kanskje utgiftene dine også? Vi har samlet seks tips til ting du bør tenke på, for å få oversikt over økonomien i de første årene som familie.

 • 1.  Barnetrygd

  Når du får barn får du barnetrygd fra staten. Beløpet skal bidra til å dekke utgifter som følger med det å ha barn. Ordinær barnetrygd er et fast beløp per barn og blir utbetalt til og med måneden før barnet fyller 18 år. Barnetrygden er skattefri og utbetalinger skjer vanligvis den siste virkedagen i måneden.

  Du kan lese mer om barnetrygd på NAV sine sider: nav.no/barnetrygd

 • 2. Barnets første fest

  Norske småbarnsforeldre bruker stadig mer tid og penger på barnas dåps- og navnefest. For de fleste vil dette være en utgift man ikke nødvendigvis trekker fra det daglige budsjettet. Det er selvsagt mange måter å feire en slik festdag på, og kanskje vil deres fest ligge på et annet prisnivå enn gjennomsnittet. Det er uansett en god idè å få en oversikt over utgiftene og ta stilling til om sparing må til for å bidra til barnets første fest.

 • 3.  Forsikringer

  Som foreldre til et nytt familiemedlem får du plutselig mer ansvar, og økonomisk trygghet blir enda viktigere enn før. Derfor er det viktig å få oversikt over familiens forsikringer, og sørge for at du og din familie er godt nok sikret. Livs- og uføreforsikring er absolutt verd det hvis noe uforutsett skulle skje. En slik forsikring sikrer din families økonomi hvis f.eks . en av foreldrene dør eller mister evnen til å jobbe. I tillegg kan det være andre forsikringer som innbo- eller ulykkesforsikring som trenger å justeres når familien vokser.
  Relatert artikkel

  Familiens tre viktigste forsikringer  Les mer
 • 4.  Ferie

  For mange endrer ferieformen seg når det kommer nye tilskudd til familien. For noen er hytteferie den store drømmen, for andre er det kanskje charterferie eller jordomseiling. Uansett hva det måtte være kan litt forberedelse og økonomisk planlegging gjøre det lettere å realisere feriedrømmen.
  Produkt

  Spare til ferie?

  Er du typen som sparer til ferie eller bruker du kredittkortet?

  Les mer om sparing
 • 5.   Utstyr

  Etter hvert som barnet vokser, trenger du sannsynligvis mer utstyr – i hvert fall annet utstyr enn det du brukte det første året. Det kan bli nødvendig med en litt større seng, kanskje barnevognen må byttes ut med en sportsvogn, eller det kan bli aktuelt med en sykkel. De løpende kostnader til strøm, vann, oppvarming og mat endrer seg også etter hvert som barnet blir eldre. Du kan med fordel gjennomgå familiens budsjett en gang i året.
 • 6.  Barnets økonomiske fremtid

  Små fingre og koselig babypludring. Det er sikkert en fjern tanke at barnet ditt skal flytte hjemmefra, studere eller få seg førerkort. Tenk på det likevel. Jo tidligere du går i gang med sparingen, desto mer rekker du å spare til utgifter du får når barna blir voksen.

  Et førerkort koster rundt 30 000 kroner, alt etter hvor i landet man tar det og hvor mange kjøretimer man trenger. 

  Produkt

  Sparing til barn

  Sparing til barn og unge er lurt, og vil garantert komme godt med den dagen ditt barn skal flytte hjemmefra, studere eller ta førerkortet.

  Bestill sparekonto

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.