7 tips til deg som skal selge bolig

Når du skal selge boligen din, er det mye du må tenke på. Det er en omfattende prosess som har stor betydning for privatøkonomien din. Vi har samlet våre beste tips og håper at denne guiden kan være nyttig for deg. 

  • 1 Kjøpe eller selge først?

    Skal du kjøpe ny bolig før du selger eller skal du selge først? Vi ser at de fleste velger å kjøpe sin nye bolig før de selger. Ulempen med dette er at du ikke vet sikkert hvilken pris du får for din gamle bolig. Dersom du kjøper først, trenger du kanskje mellomfinansiering. Mellomfinansiering er et midlertidig lån, for å hjelpe deg i en periode der du sitter med to boliger. Fordelen med å kjøpe først er at du kan bruke god tid til å finne en bolig som passer deg og dine behov.

    Les mer om mellomfinansiering

    Velger du å selge før du kjøper vet du hvor mye penger du har å legge i en ny bolig, og du slipper de ekstra utgiftene det er å sitte med to boliger samtidig. Her har du derimot en overtakelsesdato for når de nye eierne skal ta over din gamle bolig å forholde deg til, som betyr at du må være helt utflyttet til denne datoen. Du har med andre ord mest sannsynlig knappere med tid for å finne deg en ny bolig.

     

    Kjøpe eller selge først?

    Det er viktig å huske på at et boligsalg kan trekke ut i tid, det er derfor viktig å tenke på hva som er riktig i din situasjon. Snakk med banken din om hvilke muligheter du har, og hva som passer best i din økonomi.

  • 2 Skal du bruke en eiendomsmegler eller selge selv?

    Å selge bolig er en stor hendelse som skjer én eller få ganger gjennom livet. De aller fleste velger å bruke eiendomsmegler når boligen skal selges, men det er også mulig å selge boligen uten å bruke megler. 

    En eiendomsmegler hjelper deg med hele salget, alt fra å sette prisantydning, lage prospekt og markedsføre boligen, innhente nødvendig dokumentasjon, holde visninger og budrunder og gjennomføre kontraktsmøte. Eiendomsmeglerne vil også sørge for at alle interessenter blir oppdatert når budrunden setter i gang. 

    Det kan gi en trygghet for både kjøper og selger å benytte eiendomsmegler. Gjennom meglerne sine boligkjøpregister, kan du få tilgang til potensielle kjøpere som ønsker å kjøpe bolig i området du bor i. Det er viktig å velge en eiendomsmegler du får god kjemi med, som kjenner markedet der din bolig er og som du tror vil gjøre en best mulig jobb med å selge akkurat din bolig.

    Du kan også selge boligen din uten å bruke megler. Det krever mer av deg siden du gjør det meste selv og må sette deg inn i en del områder som en eiendomsmegler vanligvis tar seg av.

    Danske Bank samarbeider med Propr.no, en digital boligsalgstjeneste som hjelper deg å selge boligen din selv. Gjennom Propr.no kan du velge å gjøre hele salgsprosessen selv eller få hjelp til å ordne hele eller deler av prosessen. Propr.no kan hjelpe med alt fra takst, foto, innhente nødvendige dokumenter, lage boligannonsen og oppgjør. Propr.no ordner også med et sikkert digitalt budsystem og kjøpekontrakt. Prisen avhenger av hvor mye av salgsprosessen du ønsker å gjøre selv.

  • 3 Når er det best å selge?

    Mange lurer på når det er best å selge boligen sin.  Historisk sett vet vi at boligprisene normalt stiger mest på starten av året, og synker noe mot slutten av året, og i sommerferien. For deg som kjøper og selger i samme marked har ikke dette så stor betydning.

    Når det er best å selge kommer også an på boligen du skal selge. Skal du selge en bolig som en student kan kjøpe? Da kan kanskje tiden rundt studiestart være bedre enn dersom du skal selge en typisk familiebolig. Det viktigste å ta hensyn til er tilbud og etterspørsel av din type bolig.

  • 4 Må du pusse opp boligen før du selger?

    Når en bolig skal selges er det viktig at kjøperen kan se mulighetene som ligger i boligen og at kjøper kan se for seg selv i denne boligen. Et godt tips er derfor at boligen fremstår ren og ryddig uten for mange møbler og personlige pynteting. Både på visning, men også på bildene i annonsen.

    Av og til kan det lønne seg å male eller reparere småskader. I noen tilfeller kan det også være lurt å innhente tilbud fra fagfolk på større utbedringer, slik at kjøper får en viss oversikt over hva det vil koste.

  • 5 Bud på boligen

    Det er alltid positivt å få et bud på boligen din, selv om det er lavere enn du hadde håpet på. Dersom det er flere som byr på boligen din, og det blir budrunde er det vanligste å akseptere det høyeste budet. Dersom du er fornøyd med budet.

    En budrunde er strengt regulert ved lov, og det er derfor viktig at den foregår korrekt. Dersom du bruker eiendomsmegler er det vanlig at det er denne som holder budrunden. Selger du via propr.no, vil deres digitale budsystem sørge for at regler for budrunde overholdes.

    Din stemme i budrunden

    Husk, du står alltid helt fritt til å avvise det høyeste budet, og velge et lavere bud. Det kan være ulike grunner til at du ikke ønsker å akseptere det høyeste budet, for eksempel at høyeste budgiver stiller krav om en spesifikk overtakelsesdato, ønsker å ha med visse møbler eller at budgiveren tar forbehold om finansiering.

  • 6 Kontraktsmøte og overtagelse

    Har du fått et bud du er fornøyd med og akseptert det, er det tid for å skrive kjøpekontrakt. Dersom du bruker eiendomsmegler, er det vanlig at denne inviterer til kontraktsmøte. Selger du på selv via Propr.no, vil all informasjon om salget automatisk settes inn i kjøpekontrakten, som signeres digitalt med BankID. Er det avtalt spesielle forhold, som medfølgende inventar o.l., settes dette inn under kontaktens "Diverse"-punkt.

     Når det er tid for overtakelse, er det ditt siste farvel med boligen din. Det er vanlig å gjennomføre en befaring på dagen for overtakelse. Her får kjøperen muligheten til å sjekke at boligen er i samme stand som på visninger, og at boligen er tømt etter avtale og rengjort skikkelig. Det er også nå strømmen leses av, og fylles ut på skjema for overføring av strømabonnement, i tillegg til at alle nøkler overleveres.

  • 7 Innfri lånet ditt

    På overtakelsesdatoen for boligen skal pengene fra kjøper være på megler sin klientkonto. Bruker du Propr har de samarbeid med et meglerforetak for å ta oppgjør, og bruker du advokat disponerer de også klientkontoer.

    Har du lån på boligen du har solgt vil pengene føres rett inn på lånet ditt, og dersom salgssummen er større enn lånet, innfris hele lånet. Resterende penger blir overført til en valgfri konto. 

    For mange vil pengene som er til overs fra et salg brukes som egenkapital inn i ny bolig. Dersom du ikke skal bruke hele beløpet som egenkapital bør du snakke med rådgiveren din om hvordan du bør plassere disse pengene best mulig.

    Les mer om våre løsninger for sparing

Andre har også lest


Content is loading
Show more rows: All table rows are already visible for screen readers.
Show less rows: All table rows are already visible for screen readers.