Lån fra eget selskap gir utbytteskatt
Dersom du eller noen i din nærmeste familie tar opp lån fra et selskap du er aksjonær i, vil dette som hovedregel utløse utbytteskatt for deg personlig. Bestemmelsen ble innført med virkning fra 7. oktober 2015, og rammer alle lån og sikkerhetsstillelser inngått eller reforhandlet etter dette.
Bestemmelsen ble innført for å unngå at personlige aksjonærer tok opp lån fra eget selskap istedenfor utbytte og dermed utsatte eller kanskje unngikk utbytteskatten som ble innført i 2006.
Regelen kort oppsummert:
- Skatteplikten omfatter lån og sikkerhetsstillelse fra selskap du er direkte eller indirekte eier i
- Gjelder kun lån og sikkerhetsstillelse til privatpersoner, ikke annet selskap
- Rammer også lån eller sikkerhetsstillelse til din nærmeste familie
- Det er unntak blant annet for lån under kr 100 000 som tilbakebetales i løpet av 60 dager
- Utbytteskatten er 37,84 %, etter fradrag for eventuell skjerming
Skattemessig et utbytte - selskapsrettslig og regnskapsmessig et lån
Selv om lånet skattemessig skal behandles som et utbytte, er det regnskapsmessig og selskapsrettslig å anse som et lån. Lånet må følgelig føres som en fordring for selskapet og en gjeld for aksjonæren.
For å sikre riktig skattemessig behandling, skal lånet og en fremtidig tilbakebetaling eller ettergivelse av det rapporteres særskilt i selskapets aksjonærregisteroppgave. Når aksjonæren betaler ned på et lån som er utbyttebeskattet, skal dette øke innbetalt kapital og inngangsverdi for aksjonæren.
Også lån fra et konsernselskap rammes, og det er konserndefinisjonen i aksjeloven som legges til grunn. Dersom det eksempelvis ytes lån fra et datterselskap, skal det anses som et utbytte fra morselskapet, dvs. det selskapet aksjonæren er direkte eier i. Det er derfor morselskapet som skal rapportere lånet i sin aksjonærregisteroppgave.
Det er hverken selskapsrettslig eller skattemessig et krav om at lånet skal renteberegnes.