En tur til fornøyelsesparken, på restaurant eller en sommerferie i sydlige strøk; å være sammen med familien kan bli en dyr affære. Men sånn trenger det ikke å være, og det kan faktisk være en god idé å vise barna at noen av de beste stundene man har sammen er gratis.

Her er ti tips til gratis aktiviteter dere kan gjøre sammen.

Dette kan du gjøre med barnet ditt på 5-10 år

1. Sjekk aktiviteter på ditt lokale bibliotek

Uansett hvor du bor i landet, er det et bibliotek i nærheten. En tur hit er i seg selv en super opplevelse for de små barna, hvor de kan lete frem nye favorittbøker fra en utømmelig skattekiste av eventyr. I tillegg finner man her også ofte mange gratis aktiviteter for barn, voksne og hele familien. Det er alt fra kreative verksteder og kakebaking, til virtual reality og robotbygging. Husk å melde dere på i god tid!

Du finner ditt nærmeste bibliotek ved å gjøre et kjapt Googlesøk etter “bibliotek” sammen med din lokasjon.

2. Gjenoppdag de gamle tegnelekene

Finn fram tusjer og blyanter og se om du husker noen av de tegnelekene du selv gjorde da du var ung.

Tegnelek hvor du tegner figur

En klassisk lek er «tegn-videre-på-mannen». Her tar dere to A4 ark, og deler de opp med fire brettkanter på langs. Så tegner dere hvert deres hode på den øverste bretten, og lager halsen synlig til neste brettkant. Så snur dere delen med hodet ned, så kun halsen er synlig for neste tegner og sender tegningen til sidemannen. Nå tegner dere videre på hverandres tegninger og bytter hver gang en ny kroppsdel skal tegnes. Hode, mage, ben og føtter tegnes på hver sin del av papiret. Når dere bretter ut arkene, kommer det helt sikkert en morsom figur ut av det.

3. Ut og se på dyr

Flere steder i landet kan du og barna få gratis opplevelser med dyr. Mange gårder har både geiter og griser, og kanskje en liten kattepus som vil koses med. Så sjekk ut om det kan være en gård i nærheten av der dere bor. Om sommeren bugner naturen av insekter, og hvis man har et syltetøyglass tilgjengelig, kanskje også et forstørrelsesglass, er barna klare for insektjakt.

4. Leire med vennene

Visste du at man kan lage sin helt egen leire fra ingredienser man har i kjøleskapet? Det er et veldig hyggelig prosjekt og man kan godt bruke et par timer på det. På nettet finner du mange oppskrifter på hjemmelaget leire, og spesielt en gammel kjenning, trolldeig. Inviter et par av barnas venner og lag gaver til foreldre og besteforeldre.

Dette kan du gjøre med barna i 10-15-års alderen

5. Gjør noe nytt i naturen

Barn synes ofte at en tur i skogen høres veldig kjedelig ut. Men hvis dere bruker naturen på nye måter, vil den også by på nye opplevelser. Pakk en god matpakke – og nyt maten ute i naturen.

Dere kan dra på fisketur og tilberede fangsten hvis dere har fiskelykke den dagen. Hvis dere vil høyne sjansene for fangst, er det en god idé å lese seg litt opp på forhånd omkring for eksempel type sluk og gode fiskesteder. Har dere ikke fiskestang finnes det flere steder man kan låne fiskestang, som for eksempel hos Bua. Kanskje kjenner du også noen dere kan låne av?

Skal dere oppleve naturen skikkelig, kan dere dra på telttur eller eventuelt hengekøyetur. Pakk primus, sovepose, varme klær og godt humør og ta turen ut i naturen. Ingenting er bedre enn å lage et bål og grille pølser etter en god tur inn i skogen.

6. Ommøbler rommet

Det er veldig stor forskjell på hva barn på 8 år og barn på 12 år gjør på rommet sitt. Kanskje det er på tide å ommøblere barnerommet? Det kan være en morsom aktivitet.

Gjennomgå alle de gamle lekene og klærne, og selg det som ikke blir brukt lenger.

Les hvordan du kan bruke ryddingen til å lære barna om bevisst forbruk

Lag et kult veggmaleri til soverommet, man kan for eksempel finne motiver på nettet som dere kan tegne etter. Man kan bruke vanlig akrylmaling til det, tegn først motivet med blyant og mal opp etter.

Kanskje dere finner nye måter å oppbevare klær på? Du kan for eksempel gjøre om et gammelt kosteskaft til et tøystativ ved å sage det til, male det og henge det opp på loftet med en kraftig snor.

Man kan rekke over mer enn man tror på en dag, eller en helg. Og det vil helt sikkert oppstå nye innredningsideer underveis. Sett på noe god musikk og gjør hele prosessen om til en hyggelig og morsom stund.

7. Se på stjerner

Stjernehimmelen er fascinerende for mange barn, så hvorfor ikke bli bedre kjent med den? Dere kan starte med å låne en bok på biblioteket eller finne informasjon på nettet om de forskjellige stjernebildene. Dra ut en mørk, skyfri vinterkveld og kikk på stjernene, om man bor i byen kan det være en idé å dra vekk fra byens lys for å få bedre sikt.

Du kan Google deg fram til bra tidspunkter i løpet av året hvor det er stor sannsynlighet for meteorsvermer med mange stjerneskudd. Hold også øye med spesielle månefenomener, selv om den neste måneformørkelsen i Norge først er i 2025.

Dette kan du gjøre med tenåringen på 15-18 år

8. Dra på en gratis konsert sammen

Det er faktisk overraskende mange gratis konserter rundt omkring i hele landet. Prøv å Google "gratis konsert" i den byen du bor i.

Det å høre på musikk sammen kan være veldig spesielt. Selv om det kanskje ikke er akkurat den typen musikk dere hadde betalt for å se. Er dere heldige så finner dere en konsert som passer begge generasjonene og treffer midt i hjertet.

9. Se en film sammen fra din egen ungdomstid

Var det en spesiell film du var besatt av i ungdomstiden, så er den kanskje verdt å se om igjen i dag. Om barnet ditt liker skrekkfilmer, action eller romantisk komedie, prøv å finn en gammel klassiker i den sjangeren og se den sammen. Dagens ungdommer vil fortsatt føle skrekken av ‘Poltergeist’ eller få hjertebanken opp av ‘Dirty Dancing’. Samtidig kan du også bli minnet på hvordan det var å være ungdom.

10. Meld dere som bøssebærere

Hvorfor ikke meld dere på en innsamlingsaksjon sammen med ungdommen? Det kan faktisk være veldig gøy å gå fra dør til dør og møte nye mennesker, og oppleve gavmildheten til folk. Det gir noe ekstra når man vet at man sammen gjør en forskjell.

Tiden sammen er viktigst

Uansett hva du velger å finne på med barna, husk på at det viktigste er tiden dere har sammen, og ikke så mye hva dere gjør. Det som passer for noen, passer kanskje ikke for andre. Gjør det som du og dine trives best med, og tør å prøve nye ting. De beste minnene er de du skaper selv.