Det å forstå penger, hva de er verdt og hvor viktig det er å spare opp kommer ikke av seg selv. Det skal trenes i lang tid, og så litt til. Og det er du som foreldre som spiller en kritisk rolle i den prosessen.

Start med lommepenger

Et godt utgangspunkt er når barna begynner å få lommepenger, for da har de plutselig et konkret beløp å forholde seg til å spare på. Første skritt er å hjelpe barna med å få et overblikk, lyder meldingen fra privatøkonomisk rådgiver og stifter av rådgivningsfirmaet Confida, Marianne Thørs.

Gjennom sin rådgivning møter hun mange mennesker som ikke har overblikk i sin økonomi, enten fordi de tjener så mye at de ikke behøver å ha det, eller fordi de ikke har interesse i det eller evnen til å lage et budsjett for oppsparing.

To småjenter har tømt sparegrisen

Et budsjett kan hjelpe deg å spare

Mange blir overrasket når de får fremstilt sin egen økonomi i et budsjett forklarer hun. Og det er derfor det også er budsjettet hun nevner som det først tipset når det kommer til barn og oppsparing.

- Det er virkelig en av de største oppgavene man har som foreldre, å lære barna å lage ett budsjett og spare penger på egenhånd. Det gjør de i stand til å lage seg et overblikk over hva pengene dere blir brukt på, sier Marianne Thørs og fortsetter:

- Kanskje de får støtte fra lånekassen, kanskje de har inntekter fra en deltidsjobb. Men henger dette sammen med hvor mye penger de bruker? Denne sammenhengen bør de kunne fra ung alder, lyder hennes råd.

Les hvordan vi lærer barna å spare

Lær barna kunsten med å vente

Oppsparing går hånd i hånd med tålmodighet. Skal barnet ditt lære seg å spare opp krever det at man lærer barna å ha god tålmodighet:

"Vi skal gi barna gleden ved å spare penger. Vi skal lære de at man ikke kan kjøpe noe før man har spart. Alt kan ikke skje umiddelbart, noen ting tar lenger tid, og krever mer tålmodighet" - Marianne Thørs

Et barn på 12 år kan godt forholde seg til at lommepengene eller lønnen skal holde en periode, og at man har prioritert feil når det er tomt på konto. Det er vanskeligere for yngre barn som ikke har forståelse av penger på den måten, og at det kan bli tomt.

Bruk kontanter til de minste

Her kan gode gammeldagse kontanter være et godt redskap. Mindre barn har lettere for å forstå kontanter fordi det er penger man kan se, fysiske penger. Kontanter kan også telles, og da kan barnet få en følelse av en formue som vokser etter hvert som man sparer opp. På samme måte kan man se hvordan innholdet i sparegrisen forsvinner når man bruker av den, forklarer Marianne Thørs.

Derfor bør du vurderer å gi barna kontanter inntil de har en bedre forståelse av verdien av penger. 

Les hvordan du kan lære barna om lommepenger

Marianne Thørs’ beste råd om barn og oppsparing:

  1. Lær barna å skrive ned hva de har brukt penger på.
  2. Snakk med barna om hva hun/han ønsker å bruke pengene på, og hvordan de kan spare til det.
  3. Gi de mindre barna kontanter, det er lettere å holde styr på.
  4. Lær dem at det er en sammenheng mellom arbeid og penger. Finn på noen større ting som barna kan tjene noen ekstra lommepenger på, som for eksempel bilvask eller klippe plenen. 

Les også hvordan du kan lære barna om aksjer

Om eksperten

Marianne Thørs er en privatøkonomisk rådgiver og eier av rådgivningsfirmaet Confida. Hun har over 20 års erfaring fra den finansielle bransjen.