Hver dag blir barn og unge i Norge svindlet på nettet av utspekulerte svindlere. Som forelder, kan du ødelegge for svindlerne ved å lære barna litt om grunnleggende nettsikkerhet. Det hele begynner når man logger inn på ulike sider.

- Det er viktig at du lærer barnet å skifte passord ofte og ha forskjellige passord til forskjellige kontoer, sier vise politiinspektør ved LCIK – politiets landsdekkende senter for it-relatert økonomisk kriminalitet i Danmark, Roland B. Klein.

Barna må lære å holde passordene for seg selv

Hvis barna sliter med å huske passordene kan dere sammen laste ned en gratis password manager. Password manager-appen kan være hjelpsom til å huske de forskjellige passordene. På den måten trenger man bare en kode for å få tilgang til alle tjeneste sine, og er beskyttet mot svindel på nett, siden de kan bruke mer komplekse koder.

Samtidig bør barna også lære å holde passordene sine for seg selv, og vite at ingen personer med gode intensjoner vil tvinge barna til å si brukernavnet og passordene sine. Hvis noen spør barna om dette, vil det kanskje være et forsøk på svindel.

jente sitter i sofaen og trykker på telefonen

- I forbindelse med spill på nett og svindel på nettet hender det at barn gir opplysningene til spillekontoene sine bort til fremmede, sier svindeljeger i Danske Bank, Ingrid Grav.

- Ofte kan dette skje siden barna tror det er en person i andre enden som for eksempel skal overføre verdifulle, virtuelle gjenstander, som nye våpen eller skins. Det skjer bare ikke alltid, og oftere enn man tror blir dessverre barn svindlet på nettet.

Det beste passordet for beskyttelse mot svindel:

De beste passordene er lange og kompliserte for ukjente, men fullt forståelige for passordets eier, skriver det danske forbrukerrådet. Derfor anbefaler de at du og barna sammen lager lange passord som består av forskjellige ord og tall.

For å lage et sterkt passord, skal dere følge fire regler:

  • Passordet skal helst være mer enn 30 tegn.
  • Dere skal blande bokstaver, tall og spesialtegn med store og små bokstaver.
  • Passordet skal være unikt.
  • Passordet skal være vanskelig å gjette.

Er barnet ditt opptatt av fotball og Nicklas Bendtner, kan et bra passord for eksempel være:

Bendtn3r!B52?h3nrY#ArSeNa1@PL

 

Det husker man vel i hodet! Eller?...

Nei, det kan være litt vanskelig. Derfor bør du bruke en password manager for å holde orden på passordene sine. Med bare ett kodeord til password manager, får du adgang til alle passordene sine, samtidig gir det deg selv den beste beskyttelsen mot svindel på nettet. Det er en sikrere løsning enn at du gjenbruker de samme passordene om og om igjen.

Password manager kommer i mange forskjellige utgaver med forskjellige nivåer av sikkerhet. Noen er gratis, men du må betale for andre. Du kan finne password managers ved å søke på nettet, i AppStore eller Google Play. Det er også en god anledning til å snakke med barna om deres digitale liv.